NAKON ZLOČINA U ĐAKOVU

JEDAN DAN U ŽIVOTU SOCIJALNE RADNICE 'Objasnila je da se danas obavljaju samo hitni slučajevi, a on je poludio...'

 
 Boris Kovacev / CROPIX

Nakon strašnog zločina koji je potresao Hrvatsku u kojemu je ubijena socijalna radnica iz Đakova, premijer Andrej Plenković i ministrica Nada Murganić održali su sastanak s predstavnicim socijalnih radnika.

- Još jednom izražavamo sućut obitelji, želim zahvaliti ministri na brzoj reakciji. Očekujem od policije da provede sve izvide i radnje da se utvrde sve okolnosti kaznenog djela. Želim zahvaliti socijalnim radnicima na pojašnjenjima, o nizu otvorenih problema s kojima se suočavaju, poručio je premijer.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj radi oko 2000 socijalnih radnika.

- Želim im zahvaliti na radu i izraziti poštovanje prema onome što rade. Ponukani ovim incidentom uvidjeli smo kako možemo poboljšati sustav. Prvi korak je izmjena kaznenog zakona, koji je već u pripremi, koji bi socijalnim radnicima osigurao status službene osobe, čime bi učinili iskorake u sustavu fizičke zaštite. Smatram da moramo ozbiljno poboljšati međuresornu suradnju, kako bi sustav kvalitetno funkcionirao, rekao je Plenković naglašavajući koliko je važno da svi imaju cjelovitu informaciju kako bi se mogla donijeti adekvatna procjena rizika i postupanja.

Spomenuo je i unaprijeđenje zakonskih akata u svrhu poboljšanja funkcioniranja sustava.

Govorila je i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

- Imali smo konstruktivan sastanak, ukazali smo Vladi na probleme u sustavu i izazove s kojima se suočavamo, mi očekujemo da će ovaj sastanak biti jedan prijelomni moment u pogledu percepcije djelatnika socijalne skrbi u javnosti. Ovo je odgovorna i teška djelatnost, zaštita ne može biti adekvatna bez podrške politike, poručila je pa nastavila.

FOTOGALERIJA: Prosvjed socijalnih radnika ispred Ministarstva

- Žao nam je što je moralo doći do ovako teške situacije da se svi okupimo za istim stolom. Vjerujem da ćemo ići u pozitivnom smjeru. Želim poslati poruku kolegama da ostanu na nogama, da se ne uplaše, rekla je.

Ministrica Nada Murganić je otkrila da je čak 70 posto socijalnih radnika prijavilo neku vrstu prijetnje, te da je bilo fizičkih napada na njih.

- To se više ne smije dogoditi, važna je ta poruka u zakonskim okvirim. Svakodnevno se susrećemo s prijetnjama. Nije dobro da smo prihvatili da je to dio našeg posla. Često se te prijetnje ne prijavljuju, poručila je.

Na tvrdnju novinara da jedan socijalni radnik pokriva 150 do 200 obitelji, poručila je da će se rješavati i problem preopterećenosti djelatnika u sustavu socijalne skrbi.

- To ćemo uvrstiti u ovaj prijedlog, radimo financijske planove zapošljavanja, rekla je.

Kako je ministrica Nada Murganić potvrdila, a Jutarnji doznaje, u podružnicama Centra za socijalnu skrb Zagreb danas su već do podneva zabilježene dvije prijetnje socijalnim radnicima. Potvrdila nam je ravnateljica Tatjana Brozić Perić.

- U jednoj podružnici je korisnik prijetio zaposlenici, a u drugoj je šakom razbio staklena vrata, nezadovoljan što ne može odmah dobiti jednokratnu pomoć. Socijalna ga je radnica ljubazno primila i uputila da preda zahtjev, a da će odgovor dobiti narednih dana, jer je preporuka da se, zbog tragedije u Đakovu, danas i sutra obavljaju samo hitni slučajevi te da se obustavi rad sa strankama. Tada je počeo vikati i lupio šakom o staklo. Incidenti su prijavljeni policiji - objasnila je ravnateljica Brozić Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:29