ŽRTVA RAVNATELJICE ILI?

Je li otpuštena nastavnica maltretirala učenika s teškoćama? ‘Izmislili su da će počiniti masakr kao Kosta...‘

Učiteljica je za Jutarnji sve demantirala i dala detaljnu izjavu koju je potom po savjetu odvjetnice privremeno povukla
 /Vojko Bašić/ Cropix

Odluka o izvanrednom otkazu učiteljici Zrinki Perković Dodig iz Osnovne škole Strožanac zbog navodnog neprijavljivanja nasilnog ponašanja učenika u školi vrlo vjerojatno će postati predmet sudskog spora. Po mišljenju Ane Hinić, voditeljice Područnog ureda Split - Sindikata hrvatskih učitelja, odluka o otkazu je neutemeljena. U Sindikatu potvrđuju kako će učiteljici Perković Dodig, ali i njezinoj kolegici Jeleni Vrdoljak, pružiti pravnu pomoć. Prema dosadašnjim izjavama ravnateljice Žane Prižmić, učiteljica Perković Dodig nije dobila otkaz kao što se govorilo jer je prijavila policiji zataškavanje nasilja u školi, nego zato što je "utvrđeno sedam povreda iz radnih odnosa, a jedna od njih je neprijavljivanje nasilničkog ponašanja". S druge strane, učiteljica je, kako doznajemo, još u siječnju prijavila DORH-u zataškavanje slučaja nasilja u školi. Riječ je o učiteljici s 27 godina staža, profesorici hrvatskog jezika u zvanju savjetnice koja u OŠ Strožanac radi 22 godine.

Izvještaj o zlostavljanju

Kako neslužbeno doznajemo, dio razloga za otkaz odnosi se na slučaj djeteta kojemu Dodig nije razrednica od 20. ožujka jer je ono prebačeno u drugi razred te mu je sada razrednica Jelena Vrdoljak. U slučaj su uključeni policija, prosvjetna inspekcija, Ministarstvo obrazovanja, dječja pravobraniteljica, ali i splitski Zavod za socijalni rad, čiji izvještaj od 22. svibnja, upućen među ostalim i PU splitsko-dalmatinskoj, ne ide u prilog dvjema učiteljicama, bivšoj i sadašnjoj razrednici. Naime, u izvještaju stoji kako, prema njihovim saznanjima, "postoji sumnja da je maloljetno dijete već mjesecima žrtva sustavnog zlostavljanja dviju školskih razrednica, čije ponašanje stručna služba škole do sada, unatoč stalnim naporima, ne uspijeva sankcionirati". Zbog toga je splitski Zavod za socijalni rad zatražio od institucija hitno postupanje. Zaprimili su, navode, i tužbu roditelja protiv razrednice s primjerima neprimjerenog ponašanja.

"Svi navodi iz tužbe su potvrđeni kao istiniti od strane stručne službe škole", stoji u izvješću Zavoda za socijalni rad. U izvještaju citiraju i izjavu Zrinke Perković Dodig kako je u telefonskom razgovoru sa stručnim timom navela da je djetetovo ponašanje užasno, da je nasilan i da ga je po njezinu mišljenju potrebno smjestiti u dječji dom.

Učiteljica Zrinka Petrović Dodig za Jutarnji je sve demantirala i dala detaljnu izjavu koju je potom po savjetu odvjetnice privremeno povukla. Izjavu učiteljice objavit ćemo kada dobijemo odobrenje.

"Stručna služba škole opetovano izvještava ovu službu kako i prethodna i sadašnja razrednica dijete tretiraju na vrlo nekorektan način, svaki njegov pokret karakteriziraju kao agresiju, a kulminacija se dogodila u petak, 19. svibnja", stoji u njihovu dopisu uz opis kako je novoj razrednici Vrdoljak jedan od roditelja učenika rekao da je isti učenik navodno dan ranije na nastavi spominjao da će počiniti slično djelo kao Kosta K., misleći na tragičan događaj iz Beograda. "Razrednica je odmah u školu pozvala policiju, pritom se ne konzultirajući ni s kim od stručne službe, a također nije pozvala niti roditelje učenika.

Izmišljena prijetnja?

U obavljenim razgovorima se doznaje da je navodna informacija bila neistinita i da dječak ništa slično nije rekao. On, naime, posljednjih mjesec dana ima asistenticu u nastavi koja je opovrgnula da je dijete išta slično izgovorilo. Razrednica Jelena nije prihvatila tu informaciju, već je navodno roditelje iz svog razreda potaknula da u ponedjeljak, 22. svibnja niti jedno dijete ne dođe na nastavu, što se i dogodilo. Navedeno ostavlja dojam sumnje na sustavno zlostavljanje učenika jedne škole od strane njegovih razrednica, koje imaju za cilj izbaciti dijete iz škole", stoji između ostaloga u dopisu splitskog Zavoda za socijalni rad.

Do okončanja broja nismo uspjeli dobiti Jelenu Vrdoljak i čuti njezinu stranu priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 21:13