POČETAK SUĐENJA

Je li na pomolu Podravkin Watergate? Tko je prisluškivao krunskog svjedoka u aferi Spice?

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan odbio je zahtjev Polančecova odvjetnika za izuzeće tužiteljica Tamare Laptoš i Marije Vučko
 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

ZAGREB - Anto Nobilo, odvjetnik prvooptuženog Damira Polančeca, otkrio je na današnjem početku suđenja da je Miroslav Vitković, sadašnji predsjednik Uprave Podravke, uoči svojeg svjedočenja o aferi Spice intenzivno komunicirao s Tamarom Laptoš, zamjenicom čelnika USKOK-a .

Česta komunikacija

Prema tvrdnjama koje je Nobilo potkrijepio ispisom poziva s Polančecova službenog mobitela, a koji mu je pribavio suoptuženi Zdravko Šestak, tadašnji predsjednik Podravkine uprave, tužiteljica se s Vitkovićem čula čak 60 puta. Tamara Laptoš smatra to apsolutno neprihvatljivim jer ne zna otkud uopće taj podatak o telefonskim kontaktima. Nobilo je pak rekao da je ispis poziva pribavio Zdravko Šestak dok je bio predsjednik Podravkine uprave.

No, prema datumima s ispisa poziva upitno je kako je Šestak mogao sam pribaviti ispis. Na Nobilovu ispisu, naime, izlistani su pozivi s Vitkovićeva mobitela od 25. rujna do 18. studenoga 2009.

Direktor Podravke Šestak uhićen je 21. listopada te godine, a smijenjen je sa svih funkcija u Podravki dok je bio u Remetincu, pa nije jasno kako je legalno mogao pribaviti ispis Vitkovićevih poziva i SMS poruka tužiteljici koji su bili posebno intenzivni u studenome.

‘Preparirale’ svjedoka

- Da ne bi bilo spora o tome da su ti podaci možda pribavljeni na nezakonit način, moram kazati da je ispis telefonskih poziva pribavio Zdravko Šestak dok je još bio predsjednik Uprave Podravke i raspolagao je podacima o upotrebi službenih telefona - rekao je Nobilo.

Tako je slučaj Podravka, najveći antikorupcijski proces koji je došao do jedne hrvatske sudnice, danas počeo samo formalno. Nobilo je zatražio izuzeće dviju uskočkih tužiteljica optužujući ih za pristranost i neobjektivnost, a u pozadini zahtjeva Nobilova je sumnja da su tužiteljice “preparirale” svjedočenje Miroslava Vitkovića.

Nobilov zahtjev odbacio je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, pa će se postupak nastaviti u srijedu pred vijećem Županijskoga suda u Zagrebu kojem će predsjedavati sudac Siniša Pleše.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 01:03