U SJENI SKANDALA

Javio nam se direktor aerodroma, objasnio je zašto mu pripada više od 250 tisuća eura: ‘Odricali smo se za vrijeme korone...‘

Šefica Nadzornog odbora kaže da je riječ o neisplaćenim nagradama od 2015. na koje direktor ima pravo

Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić

 Tea Cimas/Cropix/Cropix

"Pokušavam razumjeti korelaciju neisplaćenog dijela plaće za više godina unatrag sa cijenom parkinga....i bez povećanja cjenika Zračna luka Rijeka radi s visokim profitnim maržama osobito u posljednje dvije postpandemijske godine 2022. i 2023., te tako planira i nastaviti. A u gospodarstvu liberalne tržišne ekonomije smo ipak trgovačko društvo, sami zarađujemo za svoje troškove. Naime, za vrijeme covid krize su se i radnici i Uprava odricali dijela koji im pripada ugovorom solidarno kao doprinos društvu Zračna luka Rijeka”, komentirao nam je danas Tomislav Palalić mogućnost isplate svoje stimulacije u iznosu od 221 tisuće eura.

Naime, kako stoji u planu poslovanja za prošlu godinu, koji na ovogodišnjoj Skupštini Zračne luke Rijeka može ili ne mora potvrditi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao predstavnik Republike Hrvatske koja posjeduje 55 posto vlasničkog udjela, predviđena je isplata stimulativne nagrade direktoru Tomislavu Palaliću u iznosu od 221 tisuće eura.

Financijski rezultat

Osim toga, u planu poslovanja za ovu godinu predviđena je isplata nagrade direktoru u iznosu od 44.800 eura.

Kako je poznato, ZL Rijeka prošli tjedan je značajno povećala cijene parkinga, što je izazvalo bijes turističkog sektora. Direktor Palalić pojasnio je kako su cijene podigli kako bi prisilili regionalni TZ i kompanije da se uključe u financiranje poticanja avioprometa na Kvarner, prozvavši agenciju Katarina line da nije platila parking za prošlu godinu. Njihovi su gosti, podsjetimo, u subotu pješačili do transfera, jer je parking preskup.

Iznose bonusa za Palalića je medijima potvrdila predsjednica Nadzornog odbora Zračne luke Rijeka Nataša Zrilić.

image

Zračna luka Rijeka

Tea Cimas/Cropix

Ističe kako je riječ o neisplaćenim nagradama od 2015. godine naovamo, na koje direktor, prema društvenom ugovoru Zračne luke, ima pravo za svaku od godina u kojima je u određenom postotku premašen planirani financijski rezultat za tu godinu.

Skupština Zračne luke to može ili ne mora prihvatiti.

"Potencijalno, direktor može dobiti taj iznos, ali o tome odlučuje većinski vlasnik", rekla je Zrilić, dodajući kako je aerodrom, unatoč skromnom broju putnika, u većini prethodnih godina ostvario pozitivne financijske rezultate, što potencijalno omogućava isplatu nagrade direktoru društva.

Pandemijska pauza

Na ZL Rijeka trenutačno leti desetak prijevoznika, plus nekoliko čartera, tu su među ostalim Croatia Airlines, Ryanair koji je otišao pa se vratio, EasyJet, Lufthansa, Eurowings. Ove godine očekuje se promet sličan kao lani, možda nešto veći.

Ukupni prihodi ZL Rijeka u 2023. godini iznosili su 3,18 milijuna eura, što je povećanje od 10,41 posto u odnosu na prethodnu godinu, uz neto dobit od 293,2 tisuće eura, što je smanjenje od 38,67 posto u odnosu na prethodnu godinu. Operativna dobit (EBIT) u 2023. godini iznosila je 348,3 tisuće eura, a EBITDA u 2023. godini iznosi 1,03 milijun eura. Značajan porast prometa nakon pandemijske pauze ostvarili su u 2022. godini, uz povijesno rekordnu dobit od preko 3,6 milijuna kuna, što je u odnosu na ostvaren prihod od 21,6 milijun kuna dalo profitnu maržu od gotovo 17 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:08