11. OBLJETNICA SMRTI

Jarnjak: Tuđman bi bi žalostan da vidi što se danas događa u Hrvatskoj

Zagreb, 101210.Mirogoj.Povodom 11. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudjmana obitelj, brojne delegacije i mnogi gradjani posjetili su jutros njegov grob na Mirogoju.Na fotografiji: Vladimir Seks, Ivan Jarnjak, Jadranka Kosor, Darko Milinovic , Andrija Hebrang, Ivan Suker, Radovan Fuks.Foto: Krajac Damir / Cropix
 Damir Krajač/ Cropix / KRAJAC DAMIR

VELIKO TRGOVIŠĆE - Na 11. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana jutros su podno njegove biste uz rodnu mu kuću u Velikom Trgovišću, vijence položili brojni HDZ-ovci, mahom iz Krapinsko-zagorske županije. Slobodnom procjenom, bilo ih je 40-ak, što je malo više no ranijih godina kada su vremena bila manje turbulentna i kada nije bilo nužno odisati slogom.

- Ovo mi je jedanaesti put, svake godine dođem i svaki put velim da je bio prvi hrvatski predsjednik i prvi predsjednik naše stranke. Bio je veliki vođa i nadasve veliki čovjek.

To su konstante koje će zanavek ostati, to su vrijednosti koje prepoznajemo, koje smo prepoznavali tada kada smo radili zajedno s njime i to su vrijednosti koje su ostale - rekao je potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, kojeg smo pitali i što će biti s mjestom Ive Sanadera u Saboru, bude li uhićen.

- Za sad ništa jer ćemo vidjeti kako će se stvari dalje razvijati. Postoji točno po poslovniku način na koji se rješavaju te stvari, kad je netko odsutan dulje od šest mjeseci, itd... Da sad ne idemo u detalje oko toga. Mjesto je njegovo i nitko mu ga ne može uzeti, niti mu ga čuva, niti mu ga treba čuvati - odgovorio je Jarnjak.

Glede priča o detuđmanizaciji, ima svoje gledište stvari. - Prije svega ne znam tko je radio na detuđmanizaciji. Ja sam skoro od prvog dana bio s Tuđmanom, bio sam cijelo vrijeme u stranci i nikada nisam osjetio da je netko radio protiv Tuđmana ili na detuđmanizaciji.

Na kraju krajeva Tuđmanov program koji je on pisao 1989. još nije izvršen. Ostala je još jedna zadaća iz tog programa, a to je ulazak u Europsku uniju. Drugi program koji je rađen iza toga je apsolutno na toj liniji. Stranka je ostala smještena u desnom centru, ima isti profil, na isti način radi, jedino je profilirana iz pokreta u stranku.

Nikad se iz redova HDZ-a nije čulo nešto što bi bilo protiv Tuđmana i politike koju je vodio. Na kraju krajeva, ja dolazim ovdje 11 godina od njegove smrti i dok budem živ, dolazit ću ovdje - emotivno je izjavio Jarnjak.

Na pitanje što bi Tuđman rekao na ovo što se danas događa, odgovorio je jezgrovito. - Bio bi žalostan - zaključio je Jarnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 07:02