PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković: ‘Radikalizirani pojedinci se umrežavaju, imam drugačije informacije od Milanovića‘

Osobno, kazao je Jandroković, ima drugačije spoznaje te "postoje bilješke koje ima na uvid kao predsjednik Sabora"

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ustvrdio je u četvrtak da ima drugačije spoznaje od predsjednika države vezano za jačanje paramilitarnih skupina koje se naoružavaju s namjerom promjene vlasti, te da se radi o radikaliziranim pojedincima koji se umrežavaju.

Tu prosudbu, kazao je Jandroković za HRT, temelji na informacijama dobivenim od MUP-a i SOA-e. Istaknuo je dva konkretna djela: Prvi je napad na Markovom trgu 2020. godine, kada je teško ranjen policajac koji je čuvao zgradu Vlade, a napadač počinio samoubojstvo. Drugi je slučaj 17-godišnjaka koji je na nedavnom prosvjedu ispred središnjice HDZ-a uhvaćen s Molotovljevim koktelima i drugim oružjem.

Referirao se na oporbene tvrdnje da kada se pojavi neka afera povezana s HDZ-om Vlada skreće pozornost pričom o jačanju paramilitarnih skupina koje žele promjenu vlasti i na predsjednika države Zorana Milanovića koji je poručio da toga nema i da potvrđuju izvješća SOA-e. Osobno, kazao je Jandroković, ima drugačije spoznaje te "postoje bilješke koje ima na uvid kao predsjednik Sabora", no o njima ne može govoriti. "Očito je da postoji više nego ovo što smo za sada samo vidjeli", rekao je.

Što se tiče rasprave o aferi u Ini, Jandroković je rekao da će sutra na sjednici Odbora za gospodarstvo raspraviti izvješća HERA-e i HROTE-a, te da će cijela hrvatska javnost moći pratiti tu raspravu. Ako Odbor za gospodarstvo procijeni, možda će ta tema doći i na plenarnu sjednicu, dodao je. Smatra da će tako svatko zainteresiran moći vidjeti što svaka politička opcija misli o situaciji u Ini.

Oporba je razjedinjena i nema lidera

Komentirajući aktualna politička zbivanja ustvrdio je kako je oporba razjedinjena i da nema lidera te da ju povezuje jedino jedna velika mržnja prema HDZ-u i nekritična želja da pod svaku cijenu dođu na vlast. Dodao je da se na ljevici to vidi na primjeru Zagreba "gdje vode međusobne ratove", a "građani su im u drugom planu", dok se desnica pokazala skupom ispred HDZ-a. Podsjetio je da je oporba odbila aktualno prijepodne i krenula s uvredama vrlo teškim riječima i kvalifikacijama na granici govora mržnje i nedokazanim optužbama na račun vladajuće većine i Vlade. Napomenuo je da je, nakon što je dobio informaciju da premijer Andrej Plenković zbog COVID-a neće moći nazočiti aktualnom prijepodnevu, zastupnicima i klubovima ponudio opciju da postave pitanja ministrima ili da preskoče aktualac do povratka premijera.

Upitan o oštrom kažnjavanju zastupnice Katarine Peović (Radnička fronta) rekao je kako je ona koristila izraz "kvislinška vlada", podsjetivši kako je Quisling jedan od najvećih izdajica u povijesti ljudskog roda koje su norveške vlasti nakon Drugog svjetskog rata strijeljale. Smatram da je takav istup neprimjeren u Hrvatskom saboru, jer to nije demokratska rasprava, ocijenio je Jandroković pojasnivši da je zato strogo sankcionirao takav istup.

Rekao je i da je na dnevnom redu jesenskog zasjedanja 240 točaka dnevnog reda od kojih 65 vezanih uz prelazak s kune na euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:17