KRITIČKI ODGOVOR

JANDROKOVIĆ O PETICIJI KOJU JE POKRENULA OPORBA: 'Lagano je predlagati iz njihove pozicije'

Gordan Jandroković
 Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak je kritički odgovorio na peticiju četiri oporbene stranke kojom traže uvođenje jednogodišnjeg, umjesto tromjesečnog moratorija na kredite, poručivši kako je lagano predlagati iz pozicije oporbe.

- Lagano je iz pozicije oporbe predlagati mjere za koje oni nemaju odgovornost i za koje vjerojatno niti ne sagledavaju, niti žele sagledavati kakve će biti ukupne posljedice - rekao je Jandroković upitan za inicijativu koju je, uz potporu HSS-a, HSU-a i SNAGA-e, pokrenuo SDP.

Ocijenio je kako je Vlada u krizi izazvanoj koronavirusom napravila jako puno, pokazala da je spremna pomoći privatnom sektoru, zaštititi javni sektor, blokirane i ovršene.

Moratorijem na kredite od tri mjeseca učinjen je veliki korak, a što će biti dalje, vidjet ćemo, nije isključeno da će se produžiti, naglasio je.

Još uvijek potreban veliki oprez

Iskazao je razumijevanje za mjere popuštanja koje je donijela Vlada, ali i naglasio da je još uvijek potreban veliki oprez i oprezno otvaranje u svim sektorima koji neće ugroziti zdravlje građana.

- Još uvijek je primaran zadatak zaštiti živote i zdravlje građana, u čemu smo bili vrlo uspješni. Moramo biti vrlo oprezni i ne treba olako pristajati na pritiske od onih koji sutra neće odgovarati ako dođe do rasta broja umrlih i bolesnih - rekao je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva na kojemu se razgovaralo o izmjeni saborskog Poslovnika, odnosno o potrebi da Sabor svoj rad prilagodi posebnim okolnostima zbog panedmije.

Predložio je, kaže, u tom smislu jedan tekst koji je dobio potporu pet članova Predsjedništva, samo je Božo Petrov (Most) bio protiv.

Ključna je promjena da bi se u određivanju zastupnika koji u doba koronavurisa mogu biti u sabornici vodilo računa o proporcionalnoj zastupljenosti saborskih klubova i broju zastupnika koje imaju.

U sabornici 40 umjesto 30 zastupnika

- Opredijelili smo se za model aktualnog prijepodneva, mislim da se radi o pravednom modelu, koji bi, osim mogućnosti da svaki klub sudjeluje u raspravi, osigurao i da veći klubovi imaju veći broj zastupnika - rekao je Jandroković, napominjući da bi na taj način u sabornici bilo 40 zastupnika umjesto sadašnjih 30, dva iz svakog kluba, pa bi se i dalje mogle provoditi mjere zaštite od zaraze.

Taj će prijedlog početkom idućega tjedna raspraviti Odbor za Ustav i postigne li se na njemu dogovor ići će na plenarnu sjednicu, pa je moguće da se već idući tjedan donese odluka o izmjeni Poslovnika. Bude li Odbor trebao neko vrijeme onda će se donijeti nešto kasnije, rekao je Jandroković.

Petrov: 'Omogućiti svakom zastupniku sudjelovanje u raspravi'

Čelnik Mosta Božo Petrov pojasnio je da se usprotivio izmjenama Poslovnika jer smatra da se mora omogućiti svakom zastupniku da sudjeluje u raspravi. Bilo kakvo uvođenje kvota saborskih zastupnika po nama je protiv Ustava, pogotovo u trenutku kad zbog toga mijenjate Poslovnik koji je na razini zakona, istaknuo je.

Zastupnicima se mora omogućiti da sudjeluju u raspravama i ako su trenutačno određene mjere socijalnog distanciranja, postoje, kaže, nove ICT-tehnologije koje omogućuju da apsolutno svi zastupnici mogu sudjelovati, bili oni fizički prisutni u sabornici ili distancirani.

- Postoje i saborski zastupnici koji zbog svog zdravstvenog stanja imunokompromitiranosti u ovome trenutku ne mogu uopće sudjelovati. To se ne smije događati, a smatram da u 21. stoljeću imamo dovoljno tehnologija koje nam omogućuju da apsolutno svi saborski zastupnici mogu sudjelovati u raspravama i obavljati svoj posao - zaključio je Petrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:03