ISTRAGA U AUSTRIJI

Izvor iz Hypo banke: Orešar je oprao 30 milijuna eura

Austrijski istražitelji sumnjaju kako je Bruno Orešar preko svojih tvrtki prao novac Hypo banke. Orešar i njegova sestra, glasnogovornica Hotela Novi, nisu bili dostupni za provjeru informacije koju je objavio SEEbiz
 Mario Periša/Cropix

BEČ - U sklopu istrage o poslovanju Hypo banke austrijski istražitelji detaljno istražuju poslovanje Brune Orešara koji je je 2004. i 2005. godine uz Vladimira Zagorca bio najjači klijent te banke u Hrvatskoj, objavio je poslovni portal SEEbiz.

Isti izvor navodi da su istražitelji utvrdili da je Bruno Orešar imao dvadesetak tvrtki i obrta registriranih uglavnom na istoj adresi u Zagrebu, preko kojih je “prao” novac Hypo banke. Bruno Orešar, nekada uspješni tenisač, devedesetih se počeo baviti privatnim poslom, a u slobodno vrijeme je igrao tenis s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Istražitelji povezanost s najvišom hrvatskom politikom smatraju iznimno važnom za Orešarovu poslovnu karijeru.

Prema SEEbizu Austrijanci posebno istražuju Hotele Novi koje je Orešar preuzeo prije pet godina. Prema austrijskim izvorima, koje prenosi portal, na tom je projektu možda oprano čak 30 milijuna eura. Kao izvor za ove navode austrijskim je istražiteljima poslužio zaposlenik Hypo banke u Zagrebu koji im je ispričao detalje o suradnji Orešara i Hypo banke.

On je istražiteljima navodno rekao da je projekt u Novom Vinodolskom gotovo nemoguće pretvoriti u profitabilan posao i da nikad nije smio biti ni odobren sukladno dobroj bankarskoj praksi.

Novinarima SEEbiza isto je potvrdio i nekadašnji visokopozicionirani direktor Hypo banke u Zagrebu uz tvrdnju da je Orešar nekoliko godina bio najpovlašteniji klijent Hypa u Hrvatskoj.

Luksuznim turističkim resortom Hoteli Novi d.d. upravlja tvrtka Hoteli Novi d.o.o. Budući da je dioničko društvo iznajmilo sve nekretnine d.o.o.-u, a jedan dio nekretnina je kroz dokapitalizaciju prebačen i u vlasništvo d.o.o.-a, Hoteli Novi d.d. imaju prihode samo od najamnine. Oni su otprilike na razini kamata za kredite teške stotinjak milijuna kuna, tvrdi SEEbiz.

Kreditna zaduženja tvrtke Hoteli Novi d.o.o. kod Hypo Alpe Adria banke iznose čak oko 1,2 milijarde kuna pa su prošlogodišnje kamate od 70 milijuna kuna trostruko nadmašivale prihod tvrtke od samo 20 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi od 70 milijuna kuna dvostruko su manji od rashoda, tvrdi isti izvor.

Jučer smo ove navode pokušali provjeriti kod glasnogovornice tvrtke Hoteli Novi Zvonimire Orešar, ali se ona nije javljala na telefon.

Suradnju Orešara s Hypo bankom mediji već dugo povezuju s njegovom bliskošću s Erwinom Truskallerom, bratom Heinza Truskallera, nekadašnjeg predsjednika Uprave Hypo banke u Hrvatskoj.

Erwina Truskallera Orešar je postavio za direktora Jadrankamena. S te dužnosti je otišao nedavno na mig austrijskih istražitelja, tvrdi SEEbiz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 00:16