ININA TVRTKA KĆI

IZVLAČENJE 40 MILIJUNA DOLARA IZ CROSCA Tko je potpisao spornu transakciju zbog koje je firma završila u problemima?

 Hanza Media

Na početku zasjedanja Hrvatskog sabora u petak, Mostov Tomislav Panenić zatražio je stanku ustvrdivši da je Hrvatskoj kriminal iz prošlosti i dalje 'omča oko vrata', piše HRT. U svojem je govoru spomenuo Ivu Sanadera, Jozu Petrovića, Zsolta Hernadija te predsjednika uprave OTP banke Sándora Csányija.

Csányi se naime povezuje s off shore tvrtkama na koje je uplaćen novac prilikom kupnje Rotaryja i Drill Transa.

Prema pisanju mađarskih medija, postoji vlasnička veza prodavatelja iz tvrtke Rotary i američke tvrtke Roscop poduzetnika Kalmana Totha. Za Totha se tvrdilo da je blizak OTP banci i MOL-u.

Mađarski mediji uočili su vlasničku vezu prodavatelja iz tvrtke Rotary 2003. godine s američkom kompanijom Roscop poduzetnika Kalmana Totha za kojeg su tvrdili da je blizak OTP banci i MOL-u. Csányi je u trenutku transakcija bio potpredsjednik Nadzornog odbora MOL-a.

Kako piše HRT, njihov je novinar u posjedu zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora Crosca na kojoj je donesena odluka o kupnji Drill Transa za 20 milijuna USD iz kojeg je jasno tko je potpisao spornu odluku. Navodi se da je riječ o hrvatskim predstavnicima, no oni nisu bili dostupni za komentar kako bi potvrdili ili demantirali ovu tvrdnju.

- Tražim očitovanje hrvatskih predstavnika u Ini i očekujem da će nadležna tijela ispitati činjenice i okolnosti vezane za ovaj slučaj, rekao je državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

Ministar državne imovine Goran Marić očekuje reakciju DORH-a, dok bivši predsjednik Uprave Crosca Bojan Milković koji je vodio spornu kupnju cijelu priču ni danas nije htio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 07:58