ODNIJELI DOKUMENTACIJU

IZNENADNI POSJET Istražitelji USKOK-a upali u ured HDZ-ove gradonačelnice

Gradonačelnica Rimac potvrdila je da su dva USKOK-ova policajca posjetila Grad te da im se u svemu što ih zanima stavila na raspolaganje
 Marija Mihić / CROPIX

Djelatnici USKOK-a jučer su, nenadano, stigli u ured kninske gradonačelnice Josipe Rimac (HDZ) , odakle su iznijeli dio za njih sporne dokumentacije o radu gradske uprave. Gradonačelnica Rimac nam je potvrdila da su dva USKOK-ova policajca posjetila Grad, te da im se u svemu što ih zanima stavila na raspolaganje. No, o razlozima njihova dolaska, konkretnim predmetima koji su ih zanimali, nije nam mogla, u skladu s naputkom policajaca, ništa govoriti, piše Slobodna Dalmacija.

Iz dobro obaviještenih izvora, međutim, doznajemo da se USKOK napose zanima za ugovore o najmu gradskih poslovnih prostora braniteljskim i drugim udrugama, uključujući i Hvidru, koja je godinama korisnik gradskog prostora bez ikakve naknade.

Kako doznajemo, svih proteklih godina Hvidra je, iako “abonent” državnog proračuna, koristila poslovni prostor Grada bez ikakve naknade, a nisu plaćali ni režijske troškove.

Prije mjesec dana, navodno su i u krovnoj braniteljskog udruzi obaviješteni iz gradske uprave da ubuduće moraju plaćati zakup prostora, kao i sve ostale udruge, a ako im je najam previsok, mogu potražiti i drugi, jeftiniji i prikladniji prostor.

Zanimanje policajaca PNUSKOK-a tiče se, navodno, otpisa spornih i zastarjelih potraživanja Grada od 2000. godine naovamo, ne samo na ime neplaćene najamnine, nego i komunalne naknade i drugih obveza, pa su zatražili na uvid sve sporne ugovore.

Naši izvori govore i da je predmet zanimanja USKOK-a i prodaja iz 2008. najatraktivnijeg gradskog zemljišta, od oko 6200 četvornih metara površine Milanu Fehiru, poduzetniku i direktoru propale drvne industrije “Gaj”, koji je bio blizak prijatelj predsjednika Hvidre Josipa Đakića i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina.

Fehir je zemljište kupio za gradnju trgovačkog centra, kako je stajalo i u javnom natječaju, i platio ga svega 1,2 milijuna kuna, da bi ga vrlo brzo preprodao Minacu (trgovačkom lancu Billa) za čak 6,83 milijuna kuna! Spornu preprodaju istraživao je svojedobno i DORH, no nakon Fehirove smrti, slučaj je ostao bez ključnog aktera...

Zbog istog gradskog zemljišta, USKOK se, navodno, zanima i za rad tadašnjeg gradskog pročelnika Milivoja Rimca i sva njegova rješenja koja je potpisao u ime i za račun Grada Knina.

Djelatnici USKOK-a izuzeli su dokumentaciju koja je od njihova interesa i odnijeli je radi provjere, saznajemo iz izvora bliskih gradskoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:39