KRAJ JEDNE ERE

Iznenada zatvorena jedna od najstarijih trgovina u Dalmaciji, građani su šokirani: ‘Ponuda je bila kao nigdje drugdje‘

Imoćani, pogotovo ono stariji, negoduju zbog zatvaranja poslovnice iz nostalgičnih, ali i praktičnih razloga

Zatvorena trgovina

 Josipa Rimac Vlajčić/

- Nećeš više u Varušu imat di kupit‘ ni gumene čizme!

Tako glasi najupečatljiviji komentar na društvenim mrežama koji simbolički oslikava završetak jedne ere starinskog Imotskog, zadnjeg bastiona nekadašnjih trgovačkih navika Imotske krajine.

Zatvara se prodavaonica tvrtke "Borovo" koja je u glavnoj gradskoj ulici odolijevala trgovačkim i svi ostalim mijenama još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

image

Zatvorena trgovina

Josipa Rimac Vlajčić/

Reklama s prepoznatljivim bijelim slovima osjenčanima plavim rubom, ovu su vukovarsku tvrtku u starija vremena vezala uz kvalitetu i pouzdanost, a zadnjih desetljeća i kao simbol opstanka i dugovječnosti i potpore industriji uz Dunav.

Imoćani, pogotovo ono stariji, negoduju zbog zatvaranja poslovnice iz nostalgičnih, ali i praktičnih razloga – u središtu grada ostaje samo jedna prodavaonica obuće, a na mjestu na kojem su se nekada kočoperili izlozi s odjećom, niču kladionice i kafići što građani također razočarano komentiraju.

"Borovo", koje je (pre)obuvalo generacije i čija se postojanost u Imotskom mjeri gotovo cijelim jednim ljudskim vijekom, upravo pakira kofere i kutije. Kada su se prije četiri godine promijenila također kultna starinska, željezna vrata dućana, što je također izazvalo negodovanje stanovnika, nitko nije mislio kako će mali dalmatinski grad ostati bez svoje najstarije i najdugovječnije trgovine.

Nema više borosana i startasica u glavnoj ulici – za utjehu, modu i sjećanje, sada je tu online kupnja, ali bez mirisa i dodira starog dućana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 02:56