U VLADI SE POZIVAJU NA PRAKSU EU

IZMJENE ZAKONA Svećenici će morati prijaviti planira li netko kazneno djelo

 AP

ZAGREB - Prihvati li Sabor prijedlog Vlade, posjedovanje droga za osobne potrebe više neće biti kazneno djelo.

Vlada je s današnje sjednice, naime, na saborske klupe uputila izmjene Kaznenog zakona, koje nose oznaku usklađivanja s propisima EU.

U Banskim se dvorima pozivaju na praksu u Uniji, u kojoj prevladava trend ka dekriminalizaciji ili prekršajnoj odgovornosti za posjedovanje droge za osobne potrebe.

Pritom će se od slučaja do slučaja odlučivati što je to posjedovanje za osobne potrebe i u kojoj količini. Ipak, izmjenama zakona u Vladi pooštravaju neke kazne vezane uz drogu, pa će se tako strože kažnjavati dilanje droge oko škola.

Strože kazne predviđaju se i za prometne prekršaje. Došadašnji propisi, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, nisu regulirali prekršaje u pomorskom prometu, pa ce ubuduće, primjerice, vožnja skuterom ili gliserom u kupališnoj zoni spadati u rang kaznenih djela.

Država je odlučila stati na kraj i nelegalnim igrama na sreću jer one ne samo da zakidaju državni proračun, nego za sobom, ističe Miljenić, vuku i čitav niz drugih kaznenih djela, poput lihvarenja i prostitucije. Stoga će oni koji, primjerice, nelegalno budu organizirali partiju pokera za novac ubuduće moći završiti i u zatvoru.

Izmjenama Kaznenog zakona pooštravaju se kazne i za neprijavljivanje kaznenih djela. Obveza prijavljivanja kaznenog djela ostaje, a svećenici i odvjetnici morat će prijaviti namjeru počinjenja kaznenog djela ako o tome imaju saznanja. Ako je riječ o kaznenom djelu prema djeci, njega će morati prijaviti i članovi obitelji.

Osnovno obrazovanje produžuje se s osam na devet godina

Djeca će od sljedeće godine obavezno morati pohađati predškolski odgoj, proizlazi iz izmjena Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, kojeg je Vlada danas uputila u Sabor.

"Malu školu" za djecu od šest godina organizirat će dječji vrtići, koje financira lokalna samouprava. Time se osnovno obrazovanje produžuje s osam na devet godina.

"To nije nulti razred, nego obavezni dio školovanja", kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 12:22