HITNA PROCEDURA >> VLADA UPUTILA SABORU

Izmjene zakona o medijima: Kazna od milijun kuna ako se ne objave dioničari u medijima

Zagreb, 160611. Vlada RH, redovita sjednica Vlade.Na slici: premijerka Jadranka Kosor, Petar Cobankovic, Darko Milinovic i Slobodan Uzelac.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Kao što je nakon nedavne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i najavila, premijerka Jadranka Kosor uputila je u hitnu saborsku proceduru izmjene Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima. Cilj tih zakona je, ističu u Banskim dvorima, osigurati transparentnost nad vlasničkom strukturom medija.

Ako Sabor usvoji Vladine prijedloge, svaki će vlasnik medija Hrvatskoj gospodarskoj komori do kraja siječnja morati dostaviti ovjerene preslike isprava o stjecanju dionica ili udjela u medijskim kućama u prethodnoj godini.

Onim nakladnicima koji ne ispune ovu obvezu, HGK će uputiti pisano upozorenje s navođenjem mogućih sankcija. Kazna za to može im doseći i milijun kuna. Podatke o vlasničkoj strukturi vlasnici medija dužni su do kraja veljače objaviti u Narodnim novinama; u protivnom, prekršajno će odgovarati.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene zakona o sudskom registru, kao i o sudovima i državnim odvjetništvima. Kako bi se spriječilo da poslodavci otvaraju tvrtke, a da nisu odmirili sve svoje obveze ne samo prema državi, nego i prema zaposlenicima, uvodi se obveza davanja izjave prilikom osnivanja tvrtke, u kojoj se vlasnik pod punom odgovornošću izjašnjava da nema neplaćenih poreza i doprinosa, ali ni neiplaćenih plaća.

Time se, tvrdi Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, želi stati na kraj dosadašnjoj praksi da se otvara nova tvrtka, a da se dugovi ostavljaju staroj.

Zbog velikog broja radničkih sporova, u Zagrebu će se osnovati i Općinski radni sud. Naime, u Hrvatskoj je oko 30.000 radnih sporova, od čega je polovina na području metropole, pa će se time, tvrdi Bošnjaković, ubrzati njihovo rješavanje. U ostalim gradovima zasad se neće osnivati posebni radni sudovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 04:06