ODNOS NAJMOĆNIJIH HDZ-OVACA

Između Kosor i Šeksa nije bilo ljubavi, ali niti problema

Šeks se više ne uklapa u sliku HDZ-a kakav želi Jadranka Kosor
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Da nije bilo Vladimira Šeksa, pitanje je bi li Jadranka Kosor u zadnjih godinu i pol uspjela opstati na čelu stranke i Vlade. Šeks, koji je stup HDZ-a od njegovih početaka, nakon ostavke Ive Sanadera odmah je čvrsto podržao Jadranku Kosor i pomogao joj da ovlada strankom. Nije to, međutim, bilo zbog pretjerane sklonosti prema novoj šefici.

Veže ih politički interes

Puno veću ulogu tu je odigrala Šeksova želja da se osveti Sanaderu koji ga je nakon izbora 2007. smijenio s mjesta šefa Sabora i to mjesto dao Luki Bebiću. Šeks bivšem premijeru to nikada nije oprostio. Nakon Sanaderova odlaska, Šeksova uloga nesumnjivo je ojačala. No, između njega i Jadranke Kosor, kako kažu neki u HDZ-u, “nikada nije bilo previše ljubavi, ali ni previše problema”.

- Njih veže isključivo politički interes. Privatno ne vjerujem da se druže jer u HDZ-u se više nitko ni s kim ne druži - rekao nam je dobar poznavatelj odnosa u HDZ-u.

Iako se Šeks u početku protivio promjenama na kojima je Kosor inzistirala, a povremeno se čak udruživao i s njenim protivnicima u stranci, službeno je, zapravo, podržao sve premijerkine poteze.

U nekoliko navrata, pak, bili su čvrsti saveznici, primjerice prošle zime kada je Sanader bio velika prijetnja HDZ-u, a Šeks je odmah u Statutu našao varijantu za njegovo brzopotezno brisanje iz članstva.

Zahladili odnosi

- On je uvijek odrađivao stvari koje Kosor nije mogla ili znala. No, u posljednje su vrijeme njihovi odnosi zahladili - otkrio nam je izvor iz HDZ-a. Šeks se više ne uklapa u sliku HDZ-a kakav želi Kosor - pripada starim kadrovima koje šefica više ne želi, a veliki uteg stranci postao je posebno nakon prozivki Amnesty Internationala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:56