ZASTUPNIČKA MJESTA

IZBORI ZA EU PARLAMENT Zoran Milanović: 'Bilo bi jeftinije da se izbori održe isti dan, ali demokracija košta'

NOVO 12:00 - Iako je otvorena mogućnost za izbori za EU parlament budu održani kada i lokalni premijer Zoran Milanović danas nije potvrdio da će to tako i biti.

- Ne mogu reći kada će biti izbori za EU parlament jer njih ne raspisuje Vlada već predsjednik države – rekao je. No, pozvao je sve parlamentrane stranke da se izjasne o tome kada bi izbori trebali biti održani odnosno da li trebali biti istovremeno.

- Ja ne dajem konačan stav. Želim čuti i i druge. Istina je da bi bilo jeftnije da se održavaju istog dana, ali demokracija košta. O tome moramo razgovarati i tražiti kompromis, između odvojenih kampanja koje bi bile bile da su izbori odvojeni ili između jeftinije kampanje ako budu isti dan – rekao je.

-----------------------------------------

Lokalni izbori i izbori za EU parlament ipak bi se mogli održati isti dan. Ministar uprave Arsen Bauk jutros je na sjednici saborskog Odbora za Ustav najavio amandman Vlade na Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament. Tim amandamanom u Zakon će se ugraditi odredba prema kojoj u slučaju „održavanja EU izbora na isti dan kad i lokalnih“ izbore provode isti birački odbori.

BITKA ZA 12 MJESTA U BRUXELLESU HNS ne ulazi u EU parlament jer SDP ne želi s njima koalirati

Time je ustvari otvorena mogućnost da se izbori za lokalnu vlast i izbori naših predstavnika u EU parlamentu održaju isti dan. A to pak znači da će izbori održati 19. svibnja ili 2. lipnja. Datum lokalnih izbora je naime, jasno propisan zakonom - održavaju se svake četiri godine, treću nedjelju u svibnju. Međutim zbog izravnih izbora za gradonačelnike i župane u nekim lokalnim jedinicima provodi se i drugi krug, nakon dva tjedna.

Hoće li, ako budu istvovremeno, izbori za EU parlament biti u prvom ili drugom krugu lokalnih tek treba odlučiti.

Izbore za EU parlament raspisuje predsjednik države i on bi prije nego odluči kada će se održati trebao sazvati na konzultacije parlamentarne stranke. Zasada te konzultacije nisu održane.

Zanimljivo je da se Vlada na ovakav prokret odlučila nakon manje od 24 sata. Još je jučer u proceduru Sabora uputila jednu verziju Zakona o izborima za EU parlament a već jutros je prijedlog promjenila amandmanom koji omogućuje da se izbori održe isti dan.

Možda je to i zbog kritika u javnosti kako razdvajanje izbora znači i dodatni trošak što u ovoj krizi nikako nije dobro dočekano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:47