PROCEDURA

Izbore može raspisati za 25. siječnja, ali i ranije, ne mora čekati 60 dana

 Boris Kovačev/EPH

Predsjednica Republike može raspisati izbore ako nakon roka od najmanje 30 dana nitko ne bude imao 76 potpisa podrške za formiranje Vlade, jednoglasni su profesori ustavnog prava Sanja Barić i Mato Palić.

Predsjednica ima pravo i obvezu, temeljem članaka 94. i 112. Ustava, imenovati privremenu nestranačku vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore. Ali, mora u skladu s člankom 111. Ustava potencijalnim mandatarima ostaviti rok između 30 i 60 dana, eventualno i 90, ovisno o tome u kojem pravcu idu pregovori. Rok počinje teći od dana prvih konzultacija, odnosno od 26. studenoga. Ako predsjednica ostavi razumno vrijeme za konzultacije od 60 dana, a ako se do tada ne nađe mandatar, izbore može raspisati 25. siječnja 2016. godine. No, prof. Barić kaže kako predsjednica čak ni ne mora čekati taj rok ako se i prije na konzultacijama utvrdi da nitko nema šanse za sastavljanje Vlade.

- Predsjednica ne može dati mandat nikome tko ne uživa potporu 76 zastupnika u Saboru. U slučaju da toga nema, predsjednica raspisuje nove izbore i imenuje privremenu nestranačku vladu. Konstituiranje Sabora nije s time izravno povezano, ali nemogućnost konstituiranja predstavlja jasnu indiciju zaključka da nema mogućnosti za 76 ruku podrške i za odluku predsjednice - pojašnjava prof. Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci.

I njezin kolega s Pravnog fakulteta u Osijeku doc. dr. sc. Mato Palić slaže se da nakon proteka približno istog vremenskog razdoblja koje je predviđeno da mandatar ili mandatari formiraju Vladu, a predsjednica zaključi da nitko nema potporu barem 76 zastupnika, nema drugog rješenja nego raspisati izbore i istovremeno imenovati privremenu nestranačku vladu.

- Bitno je da se osigura vrijeme (približno isto) za konzultacije i time omogući strankama nekakav dogovor. Ako nema mandatara, nema drugog rješenja nego izbori. Predsjednica ne smije povjeriti mandat ako kandidat nema natpolovičnu podršku svih zastupnika - poručuje doc. dr. sc. Palić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:45