SMJER JE DOBAR, ALI...>>>>NISU UČINILI DOVOLJNO

IZ HUP-a Vladi uputili dosad NAJOŠTRIJU kritiku: Vaše mjere nisu dovoljne za izlazak iz krize

Poslodavci upozoravaju na nedostatak stvarnih i temeljnih reformi
 Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Mjere koje Vlada poduzima nedovoljne su za izlazak iz krize, a dosadašnja suradnja s novom Vladom je nedovoljna, ocjenjuju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

- HUP pozdravlja i podržava smjer prvih Vladinih mjera za oporavak gospodarstva kroz podizanje konkurentnosti i privlačenje investicija, te bolju kontrolu i smanjivanje troškova. No, HUP upozorava na nedostatak stvarnih i temeljnih reformi, koje jedine mogu stvoriti uvjete za izlazak iz krize i dugoročno održivi rast. Zaključak je da do sada učinjeno nije i neće biti dovoljno za poticanje gospodarskog rasta, te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime - upozorili su danas iz krovne udruge hrvatskih poslodavaca.

U najoštrijoj kritici Vlade Zorana Milanovića do sada, u HUP-u ističu kako dio Vladinih mjera, poput dodatnog oporezivanja i povećanja cijene kapitala, djeluje protiv investicijske klime i rasta gospodarstva. Štoviše, njihovim se retroatkivnim djelovanjem stvara dodatni rizik i pravna nesigurnost.

No, poslodavci su još zabrinutiji sve većom neusklađenošću između mjera koje poduzima Vlada, na jednoj, i lokalne vlasti, te javna poduzeća, na drugoj strani, što dodatno poskupljuje i otežava život poduzetnicima.

- Rad i kapital u Hrvatskoj su preopterećeni, radno zakonodavstvo je loše i ograničavajuće , obrazovni sustav nije usklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni sustav je spor i neučinkovit, državna, lokalna i regionalna administracija je teško prohodna i neučinkvita. Sve su to ozbiljni problemi koje do sada poduzete mjere neće riješiti - zaključuje se u priopćenju Izvršnog odbora HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:11