DRAMATIČNI OBRAT

Ivo Sanader želi se vratiti u Hrvatsku. Izručenje moguće do kraja lipnja?

Vrhovni zemaljski sud u Linzu u utorak je odbacio žalbu bivšeg hrvatskog premijera
Zagreb, 260408.XII. opci sabor HDZ-a. Predsjednik stranke Ivo Sanader drzi govor.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odlučio je zatražiti od austrijskih vlasti da ga hitno izruče Hrvatskoj, izjavio je danas za Jutarnji list njegov hrvatski odvjetnik Goran Suić.

-Gospodin Sanader napisao je pismo u kojemu traži da ga se hitno izruči Hrvatskoj, kako bi na sudu u RH dokazao svoju nevinost. Pred hrvatskim sudom želi razobličiti laži koje se iznose protiv njega i sve što mu se stavlja na teret - kazao je odvjetnik Suić dodajući da će Ivo Sanader svoj zahtjev da ga se hitno izruči RH iznijeti 21. lipnja pred sudskim vijećem višeg Zemaljskog suda u Linzu . To bi Vijeće inače trebalo odlučivati o žalbi koju je Sanaderov odvjetnik podnio protiv odluke o izručenju. Ukoliko Sanader uistinu promijeni svoj stav i pristane na izručenje Hrvatskoj, žalba će postati bespredmetna.

Na pitanje zašto je Sanader promijenio stav i odlučio pristati na zahtjev RH, odvjetnik Suić je odgovorio da je Sanader svjestan da ga se u posljednje vrijeme često spominje u negativnom kontekstu i kao prepreku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju što on ne želi biti.

Na Zemaljskom sudu u Salzburgu, kako nam je rekao predsjednik suda dr. Hans Rathgeb, nisu primili nikakav zahtjev, niti pismo Ive Sanadera u kojem bi iznio pristanak na izručenje.

- To je i za mene iznenađenje, jer nemam takvu informaciju. O tome što gospodin Sanader namjerava učiniti na predstojećem ročištu morate pitati njegova odvjetnika, ali sud nije zaprimio njegov zahtjev za izručenje Hrvatskoj - izjavio je dr. Rathgeb.

Od uhićenja na autoputu nedaleko Salzburga, 10. prosinca , prošle godine, bivši prvi čovjek hrvatske Vlade protivio se izručenju Hrvatske, tvrdeći da se radi o političkom procesu, da su mu u Hrvatskoj ugrožena ljudska prava i da neće imati pravično suđenje. Stoga je u početnoj fazi odbio pristati na tzv. skraćeni postupak izručenja, a kasnije je uz pravnu pomoć svog austrijskog odvjetnika Wernera Suppana, na sudu iznosio argumente zbog čega se protivi izručenju. Pritom je obrana isticala da je Sanader spreman izići pred bilo koji sud u Austriji i suočiti se s optužbama zbog kojih je zatraženo njegovo izručenje.

Međutim, Zemaljski sud u Salzburgu, 9. svibnja, donio je odluku da je njegovo izručenje Hrvatskoj dopušteno. Ujedno mu je produljio pritvor, pa je prijedlog obrane da ga se uz jamčevinu pusti na slobodu, pao u vodu. Žalbu njegova odvjetnika na pritvor odbijena je prije nekoliko dana, a 21. trebalo se raspravljati o žalbi na odluku o izručenju.

Ukoliko Sanader uistinu da pristanak za izručenje 21. lipnja, daljnja procedura, žalbe višim instancama, izvanredni pravni lijekovi i slično, ne bi više dolazili u obzir. Preostalo bi samo da se hrvatska i austrijska policija dogovore o načinu i vremenu izručenja. To znači da se samo prebacivanje u Hrvatsku može realizirati u roku od nekoliko dana ili, najduže, nekoliko tjedana.

Zašto Sanader nije odmah obavijestio sud u Salzburgu da pristaje na izručenje te tako ubrzao cijelu proceduru za desetak dana, odvjetnik Suić nije nam mogao objasniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:16