NIKAD DOSADNO

Ivo Sanader uložio žalbu na pritvor, pučki pravobranitelj stao na stranu Mirjane Sanader

'Povodom opravdane pritužbe na povrede privatnosti gospođe Mirjane Sanader i njezine obitelji postupanjem i izvještavanjem dijela medija, a koja se ne mogu opravdati interesom javnosti i slobodom javnog izražavanja'
 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - Pritužba Mirjane Sanader o ugrožavanju i kršenju prava članova njene obitelji stigla je do pučkog pravobranitelja Jurice Malčića, potvrdili su u priopćenju njegova Ureda, te dodali kako smatraju da su mediji povrijedili privatnost gospođe Sanader i obitelji.

- Povodom opravdane pritužbe na povrede privatnosti gospođe Mirjane Sanader i njezine obitelji postupanjem i izvještavanjem dijela medija, a koja se ne mogu opravdati interesom javnosti i slobodom javnog izražavanja, poslao sam pismo Hrvatskom novinarskom društvu, Novinarskom vijeću časti i Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora - stoji u priopćenju.

Od Ravnateljstva policije traži izvještaj o postupanju policije i upozorio je na nužnost "ograničenja prinude", kako bi se sve mjere provodile "uz što manje ograničavanja prava i štetnih posljedica za one prema kojima se provode".

Postupak izručenja želio bi doživjeti na slobodi

U isto vrijeme, Ivo Sanader je podnio žalbu višem zemaljskom sudu u Linzu na pritvor u Salzburgu. Bivšem premijeru smeta što postupak o izručenju ne može dočekati sa slobode.

Stoga je Sanaderov odvjetnik podnio žalbu na odluku suda u Salzburgu kojom mu je određen ekstradicijski pritvor. Žalba je podnesena još 30. prosinca, tri dana nakon što mu je produljen pritvor za mjesec dana, a u srijedu ju je zaprimio nadležni Visoki zemaljski sud u Linzu.

Sanaderov odvjetnik smatra kako ne postoji opasnost od bijega, a ni da bi Sanader mogao utjecati na svjedoke. Viši sud bi mogao žalbu riješiti u 10 do 14 dana. Ukoliko žalba bude odbijena, to bi značilo automatsko dvomjesečno produljenje pritvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:34