TOČNO U PODNE

Ivo Josipović prisegnuo!

 Davor Pongračić / CROPIX

Ivo Josipović, treći hrvatski predsjednik, prisegnnuo je točno u podne ispred 1100 domaćih i stranih uzvanika te brojnih građana na Markovu trgu u Zagrebu.

Kada je Grički top označio podne i zazvonila su zvona te se Ivo Josipović sa suprugom i kćeri popeo na pozornicu.

Uslijedila je himna ‘Lijepa naša’. Himnu izvode Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i dječji zbor "Zvjezdice".

Uvodnu riječ održala je predsjednica Ustavnog suda Jana Omejec, koja je podsjetila na rezultate predsjedničkih izbora, na kojima su hrvatski građani odlučili da će teći predsjednik biti Ivo Josipović.

U 12.06 Ivo Josipović položio je ruku na Ustav i izgovorio prisegu, koju je ponavljao nakon Jasne Omejec.

Prisegnuvši na Ustav RH, Josipović se obvezao da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka RH, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

- Objavljem da Ivo Josipović stupa na dužnost predsjednika Republike u ponoć 19. veljače - rekla je predsjednica Ustavnog suda nakon prisege.

Ivo Josipović potom je započeo inauguracijski govor.

IVO JOSIPOVIĆ: INAUGURACIJA

On je sa suprugom Tatjanom u 11.30 krenuo iz stana automobilom prema Vranicanijevoj poljani. Zatim je pješice krenuo prema Gornjem gradu i Markovu trgu.

U 11.30 na Markov trg stigao je donedavni premijer Ivo Sanader, u društvu bivših HDZ-ovih premijera Nikice Valentića i Franje Gregurića. Sjede u trećem redu, a ispred njih u drugom su Zoran Milanović i Radimir Čačić.

Stigli su i Ivica Mudrinić, šef Uprave HT-a i Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, u društvu Ive Gačić.

Oko 11.50 predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom zadnji je došao na Markov trg i posljednji put kao vrhovni zapovjednik obavio tihi prijavak Počasne postrojbe

Na kraju inauguracije zborovi će otpjevati tri pjesme iz hrvatske zborske baštine - "Crn bel" Igora Kuljerića, "Voda zvira" Josipa Štolcera Slavenskog i "Zahvalnicom" Franje Dugana mlađeg.

Između 12.30 i 13 sati oko 30 uzvanika odlazi na svečani ručak u palaču Dverce.

Prema državnom protokolu u prvom redu osim najuže Josipovićeve obitelji sjede predsjednik Mesić i supruga, premijerka Jadranku Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić i strani gosti, šefovi stranih država.

Postavljeno je nekoliko punktova na ulazu u Markov trg gdje policija provodi sigurnosnu kontrolu građana koji dolaze na inauguraciju.

Inauguraciju prati 200-tinjak domaćih i stranih novinara i fotoreportera.

Na snazi je posebna regulacija prometa u centru Zagreba, a tijekom dana očekuju se privremeni prekidi prometa koji ne bi trebali biti dulji od nekoliko minuta.

Neslužbena primopredaja ovlasti dogodit će se u 17 sati, nakon čega će Ivo Josipović ostati u Uredu na Pantovčaku te se navečer obratiti javnosti preko nacionalnih televizija.

Sutra polažem prisegu da ću savjesno obavljati dužnost i služiti Hrvatskoj. Ponosan sam i s velikim osjećajem odgovornosti, napisao je jučer na svom Facebook profilu Ivo Josipović, zadnju prije inauguracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 23:29