KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA SPLITA

Ivo Baldasar: 'Stranka koja dobije Split pobjednik je izbora u Hrvatskoj!'

Ivo Baldasar je opušten. U drugi krug izbora za gradonačelnika Splita ulazi kao blagi favorit u odnosu na HDZ-ova kandidata Vjekoslava Ivaniševića. Posljednje ankete opet mu daju malu prednost, međutim pobjedu će odnijeti onaj kandidat koji uspije prisvojiti birače onih koji nisu ušli u drugi krug. Rezultat će ovisiti i o izlaznosti. Bitka za Split bit će neizvjesna do samog kraja. Velika je odgovornost na Ivi Baldasaru. Uspije li spasiti obraz SDP-a, vrh stranke to mu sigurno neće zaboraviti.

Tko je dobio ove lokalne izbore u Hrvatskoj?

- To se još ne zna. Sada ide drugi krug pa ćemo vidjeti konačan rezultat.

Svi imaju neke svoje računice, kakva je vaša?

- Ja se nisam previše opterećivao rezultatima na nacionalnoj razini nego sam se koncentrirao na Split, gdje očekujem pobjedu u drugom krugu. Onaj tko pobijedi sada u Splitu imat će blagu prednost i moći reći da je pobjednik na razini države.

Zvijezda bez želje

Jeste li vi sada neka nova politička zvijezda?

- Po svemu sudeći, jesam. Bez trunke moje želje da budem. Nisam mogao misliti da će doći do ovakvog raspleta situacije. Ali, evo, stjecaj okolnosti, možda neki prst sudbine, utjecaj medija, a valjda su se i zvijezde posložile i ispalo je tako.

Što je bilo ključno da se u drugom krugu nađete vi i gospodin Ivanišević? Je li to zbog toga što su Splićani napokon htjeli vidjeti pristojnoga gradonačelnika? Za vas kažu da podsjećate na predsjednika Josipovića?

- To mi imponira. Mislim da se možemo ponositi predsjednikom. Ne mogu reći da mi je on uzor, jer sam prestar za takve stvari, ali imponira mi i mislim da sam karakterom blizak njemu.

Može li vas nešto iživcirati?

- Može, ali s obzirom na to da sam radio u turizmu, imao sam dugogodišnji trening kako ostati smiren.

Što vas može iživcirati?

- Vrlo često ljudska glupost. U takvim situacijama obično brojim u sebi.

Kako sada izgledaju pripreme za drugi krug?

- Nema velikih promjena. S agencijom Bruketa&Žinić definirali smo nove vizuale. Komunikacijski i stilski nećemo se mijenjati.

Vidim da vam kampanja sada ide u smjeru ‘gledanja u budućnost’ bez podjele na crne i crvene?

- Ja sam to od početka govorio. Suština mog program su gospodarstvo i budućnost. Na kraju se sve svodi na prihode, da ljudi imaju od čega živjeti.

Stalno pričate o nekom gospodarstvu, ali znamo da na lokalnoj razini dosta toga ovisi o Vladi. U prvom intervjuu poslije kandidature davali ste čistu peticu Vladi, a sada im u Globusu dajete trojku, odnosno nategnutu četvorku?

- Bila je to čista petica za strpljenje. To sam rekao jer sam smatrao da je licemjerno kada HDZ napada ovu Vladu, a oni su nas doveli u ovakvu situaciju. Četvorku sam sada dao zbog rezultata koji će se tek pokazati.

Tko je, po vašem mišljenju, to dobro napravio?

- Branko Grčić.

A tko je zakazao?

- Ne bih o tome. Kotač se sada pokrenuo i trebalo bi ići nabolje. Nije lako popraviti ovako tešku situaciju, a s druge strane imate i sindikate koji uglavnom opravdano traže svoje.

Šundova cijenim

Kako teku pregovori o koalicijama za Gradsko vijeće?

- Pregovori su praktički završeni. Sa strankom Željka Keruma nemamo što razgovarati niti ćemo. Zaista mu želim sve najbolje u osobnom životu i da izađe iz problema. Zbog obitelji i zbog njegovih radnika. Međutim, zna se da sam u dobrim odnosima sa Šundovom kojeg cijenim i poštujem. Mi smo se dobro razumjeli u ove četiri godine.

Biste li njega možda voljeli vidjeti u svom timu?

- On je vezan za Keruma i HGS. Više je puta istaknuo da je vojnik. On se tako i ponašao. I to kao častan vojnik. Kada je o pregovorima riječ, razgovarao sam s Marijanom Puljak i s njom smo odmah uspostavili zajednički jezik na programima i projektima. Mi ćemo biti operativci, oni će podržavati naše projekte, a mi njihove.

Dakle, neće biti formalnih koalicija?

- Nema potrebe za to. Slično je s listom don Ivana Grubišića, kao i s listom Anđelke Visković. Meni ne treba netko tko će javno reći: ‘Ja sam za Ivu!’, jer zapravo svatko će glasovati po svojoj savjesti. Funkcije se nisu nudile niti ih je itko tražio, a kada je riječ o mjestu predsjednika Gradskog vijeća, o tome možemo razgovarati nakon izbora.

Hoće li to biti ponuđeno don Ivanu kao nadomjestak za Županiju?

- Utrka za Županiju još nije završena.

Ali Ževrnja ima veliku prednost?

- Ima, ali ne predajemo se.

Županija za Grad

Je li SDP žrtvovao Županiju za Grad, odnosno je li bilo dogovora s don Ivanom oko toga?

- Nije. To je kriva interpretacija. Mi Županiju nemamo od 1991. Kako možete žrtvovati nešto što nemate? Naša je procjena bila da sami ne možemo osvojiti Županiju. U tom smislu nije bilo dogovora s Grubišićem. Mislim da je on sam procijenio da ima snagu za Županiju i da mu je lakši križ mjesto župana s obzirom na njegovu životnu dob. I ja se slažem s tim.

Je li se Zoran Milanović miješao u splitske izbore?

- Onoga trenutka kada mi je dao podršku i nakon konzultacija s nama u Splitu, on je podržao moju kandidaturu i bilo mu je drago što sam jednoglasno izabran. Nakon toga se nije miješao.

Je li Arsen Bauk bio glavni i odgovorni za splitske izbore?

- Za izbore ne, ali općenito za izbornu strategiju jest. On je dobar matematičar. Pogotovo kad je štednja u pitanju.

Predstavlja li vam teret biti favorit u drugom krugu? Sada su sve oči SDP-ovaca uprte u vas.

- Ne. Ja se ne opterećujem time. Možda sam jedino sada dobio više elana.

Reorganizacija uprave

Kažete da ste se dan poslije izbora javili na 600 poziva. Tko vas je sve zvao?

- Bolje pitajte tko nije.

Kerum?

- Dio konkurenata mi je čestitao, ali dio nije. Kerum mi je preko posrednika pomirljivo čestitao. Naspavao se i nakon izborne noći, kada me vrijeđao, sada je rekao da je to bilo u afektu. To vam je Split i ja to razumijem.

Što ćete mijenjati?

- Neke ljude ću morati promijeniti. Reorganizirat ću rad uprave tako da ćemo napraviti promjene u nekim odjelima. Onaj dio koji dobro radi, neću mijenjati. Njima treba samo malo više elana i hrabrosti da rade svoj posao. Neke od gradskih tvrtki rade dobro, a neke ne. Sada znamo da Promet i Parkovi i nasadi ne rade dobro i tu će biti smjena. Zamolit ću ih da sami odu.

Kakva je situacija u proračunu?

- Sada je situacija takva da 72 posto prihoda ide na plaće i troškove 1800 zaposlenika. Iz proračuna za to odlazi 433 milijuna kuna ili 72 posto ukupnog iznosa. To je ono što me brine. Angažirati ćemo revizore i onda vidjeti što dalje.

Hoće li biti posla i za Državno odvjetništvo kada vidite dokumente bivše vlasti?

- Iskreno se nadam da neće, ali se bojim da hoće.

Što mislite da je Kerumova najveća greška?

- Ne bih više o njemu. On je imao četiri godine mandata i nije ga iskoristio. Želim mu zadovoljstvo i zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:32