NOVA USKOKOVA ISTRAGA

Ivan Mravak oštetio HEP za još 6,3 milijuna kuna?

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak od danas je pod još jednom istragom USKOK-a zbog zloupotreba teških 6,3 milijuna kuna, a ovoga je puta za sobom “povukao” direktora HEP Opskrbe Ivana Mrljaka.

Mrljak je nakon policijske obrade ispitan u prostorijama USKOK-a, a potom je pušten da se brani sa slobode.

Kako je danas priopćio USKOK, Mravka, Mrljaka i više osoba iz dvaju dioničarskih društava, čiji se naziv ne spominje, tereti se da su se udružili kako bi tim tvrtkama nezakonito pribavili materijlnu korsit. Radi se o tvrtkama koje su sukladno odluci Uprave HEP-a dobivale struju po povlaštenoj tarifi.

No, Mravak i Mrljak omogućili su im da u razdoblju od listopada 2008. do Mravkove smjene u jesen 2009. godine usto dobiju i dodatni popust na isporučenu električnu energiju.

Radilo se o popustima od 10,99 na početku te 5,5 posto u drugom razdoblju. Mravak je, stoji u priopćenju, odobrio umanjenje cijene bez potrebne odluke Uprave HEP-a, dok je Mrljak naložio nadležnim službama da se tim tvrtkama ispostave dodatno umanjeni računi.

USKOK Mravka također tereti da je jednom od tih poduzeća u ožujku 2009. odobrio zajam od 15 milijuna kuna s rokom povrata od dva mjeseca. sumnjiči ga se da je to učinio bez odluke Uprave, protivno Statutu HEP-a, Pravilniku o poslovanju i u situaciji nepovoljne likvidnosti HEP-a. Unatoč svemu još je u više navrata osobno produžavao rok povrata novca. Tako je neimenovanoj tvrtki omogućio da od ožujka do listopada, kada je zajam vraćem, raspolaže s 15 milijuna HEP-a iako je HEP u to vrijeme bio u lošoj financijskoj situaciji.

Nastavak kriminalističkog istraživanja, kojim se zaključuje USKOK-ovo priopćenje, odnosi se očito na identificiranje odgovornih osoba iz dvaju dioničarskih društava koje su sudjelovale u dogovorima s Mravkom i suosumnjičenim direktorom. Ispitivanja Ivana Mravka vezano za najnovije optužbe najavljeno je za sutra.

Sve optužbe protiv Mravka

- isporuke jeftine struje Aluminiju Mostar preko TLM-a - šteta 600 milijuna kuna

- namještanje natječaja i traženje mita - šteta 40 milijuna kuna

- ljetovanje umirovljenog generala Kapulara na račun HEP-a

- nezakoniti honorari članu NO HEP-a Zdenku Juričiću - šteta 270.000 kuna

- fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića u HEP-u - šteta 670.000 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:58