REJTING ZA KOLOVOZ

Istraživanje: 75% ljudi ne vjeruje Vladi, SDP sve jači

Lijevom bloku i dalje raste popularnost i na ljestvici stranaka i političkih lidera
 CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nastavlja trend pada popularnosti kao i njezina Vlada. Iako je vladajuća koalicija odlučila da rebalansom proračuna neće ići u drastične mjere poput rezanja plaća, mirovina i socijalnih prava, ne samo da građani to nisu honorirali, nego upravo suprotno.

Ni njihovi ih ne podržavaju

Popularnost premijerke Kosor proteklog je mjeseca dodatno pala za tri posto u odnosu na srpanj, no ono što bi vladajuće trebalo puno više zabrinuti jest to što njihove poteze odobrava samo petina građana i što im ne vjeruju čak ni njihovi birači. Naime, čak 73 posto HSS-ovih i 43 posto HDZ-ovih birača ne odobrava Vladine poteze. To što Vlada čini ne odobrava ukupno 66 posto ispitanika.

Pokazalo je to najnovije istraživanje agencije Ipsos Puls čije rezultate obavljuje Nova TV, a koji potvđuju i da birači vladajuće koalicije ne vjeruju ni da zemlja ide u dobrom smjeru. Među 75 posto ispitanika koji su ocijenili da zemlja ide u lošem smjeru, od HDZ-ovih birača takvih je više od pola, odnosno 57 posto, a od HSS-ovih čak 76 posto.

Godina u prednosti

Crobarometar za kolovoz potvrđuje jednogodišnju prednost najveće oporbene stranke u odnosu na HDZ. Za razliku od vladajućeg HDZ-a, koji stagnira jer u kolovozu nije zabilježio pad, ali ni porast rejtinga, SDP i dalje raste. Stranka Zorana Milanovića s potporom od 34,1 posto u kolovozu zaokružila je svoju jednogodišnju prednost u odnosu na HDZ. Najveća oporbena stranka svog glavnog politčkog rivala u kolovozu je prešišala za 8 posto, što je malo manje od rekordnih 10 posto, koliko je bilo u lipnju.

Ne čudi stoga što lijevi blok i dalje bilježi rast popularnosti i vodi ispred desnog bloka. Nekim strankama iz lijevog bloka poput HNS-a rejting je pao za otprilike dva posto, no kako istodobno raste rejting SDP-a, lijevi bi blok, da su danas izbori, osvojio 42,9 posto, a HDZ-ov desni 25,8 posto. HDZ bi se mogao pokajati i što su ih napustili liberali s obzirom na to da je HSLS u kolovozu skočio na 3,8 posto, što je gotovo dvostruko više nego proteklih mjeseci. Ni na listi najpopularnijih političara nema iznenađenja - poredak je isti, samo su postoci malo drugačiji, i to u korist ljevice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:09