KORUPCIJSKI SKANDAL U KARLOVCU

ISTRAŽIVAČKI SPECIJALPokvareni policajci sakrilidokaze za 600 kazni i uzeli mito

Velika većina karlovačkih policajaca svaki dan pošteno i časno obavlja svoj posao. Herojski štite građane, provode zakone i hvataju kriminalce. Na oprezu su i kad su na dužnosti i kad nisu. Sve da bi se građani i njihova djeca osjećali sigurno. Dio, manji dio karlovačkih policajaca sasvim drugačije shvaća svoj posao. Oni tuku, blude, prijete, lažu, piju i zataškavaju. Više od tri mjeseca istraživali smo pokvarene policajce i otkrili petnaest slučajeva koji su u fazi istrage ili su već završili na sudu. Ovo je priča o njima
 Robert Fajt/CROPIX

Referent u uredu policije u Dugoj Resi isprintao je još jedan formular za kaznu. Samo je trebao ubaciti fotografiju automobila ulovljenog u prebrzoj vožnji i poslati vozaču na kućnu adresu.

Imali su ukupno 3600 prekršaja za brzu vožnju, dakle u prosjeku deset na dan. Pokrivaju dio autoceste Zagreb - Split i Zagreb - Rijeka oko čvorišta Bosiljevo pa tu ulove najviše vozača.

Počeo je tražiti snimku da bi zalijepio fotografiju automobila u prekršaju. Ali, snimke nije bilo.

Odmah je zvao kolegu.

- Da, nešto ne štima - složio se.

U Policijsku upravu Duga Resa stigli su kriminalisti iz Karlovca.

Uzeli su dokumentaciju, prekontrolirali sve snimke i razotkrili dosad nezabilježen skandal.

- Utvrdili smo da je netko iz policije Duga Resa zataškao ili sakrio čak 600 snimki vozača uhvaćenih u prekršaju brze vožnje. Trebalo ih je biti procesuirano 3600, ali 600 nedostaje - utvrdili su tijekom istrage u karlovačkoj policiji.

Nestali su dokazi na temelju kojih su ljudima trebale biti naplaćene novčane kazne za počinjene prekršaje.

Tko je sakrio i uništio dokaze?

Dok su zagrebački policajci seljake prosvjednike koji su traktorima u veljači 2012. blokirali prometnice nadzirali i pazili da ne prekrše zakon, njihovi karlovački kolege pronašli su s prosvjednicima u Draganiću pokraj Karlovca zajednički jezik bez imalo problema. Bila je dovoljna vruća kotlovina kojom su ih vrijedni seljaci počastili. Policajci su samo morali pričekati da se maknu novinarske ekipe, a onda su prionuli novoj zadaći

Organizirana grupa

Inspektori su uvjereni da je riječ o skupini policajaca jer, procjenjuju, teško jedna osoba može manipulirati tolikom količinom materijala.

No, ono u što nisu sigurni je: zašto su to radili.

Jesu li prodavali dokaze počiniteljima za gotovinu ili su za opraštanje kazni dobivali neke druge usluge?

Uz svoje kolege, kriminalisti intenzivno ispituju svih 600 građana koji su počinili prekršaj. Kazne koje su im trebale biti naplaćene iznose od 500 do 3000 kuna.

- Zašto niste platili kaznu i tko vam ju je oprostio - prvo je pitanje koje im postavljaju.

- Procijenili smo da su državni proračun oštetili za 600 tisuća kuna - kaže dobro obaviješteni izvor.

Većina zataškanih kazni nikada neće biti naplaćena jer će predmeti otići u zastaru, ali oko 150 prekršitelja ipak će kaznu morati platiti jer će im nalozi biti dostavljeni prije nastupanja zastare.

U karlovačkoj policiji službeno šute o skandalu.

- Kada je riječ o kaznenom postupku, postupanje tijekom izvida je tajno. Ne možemo iznositi nikakve podatke - poručili su nam.

Iako ne žele iznositi detalje o skandalu u Dugoj Resi, doznali smo da se i u samoj karlovačkoj policiji dogodio jedan vrlo neobičan slučaj.

Glavni akter je bivši ravnatelj policije.

Oliver Grbić uhvaćen je prošle godine na autocesti A1 u prebrzoj vožnji.

Policijski službenik koji ga je uhvatio ispisao mu je novčanu kaznu od 3000 kuna. Grbić nije htio platiti na mjestu događaja pa je trebao uslijediti klasični prekršajni postupak.

Ali, to se nije dogodilo.

Grbićev prekršaj

- Nalog je storniran. Prekršaj je pretvoren u opomenu. Za tako nešto nije bilo zakonske osnove jer se u opomenu može pretvoriti samo kazna koje nije veća od 1000 kuna - potvrđeno nam je neslužbeno u karlovačkoj policiji.

Tko je izdao nalog da mu se oprosti kazna?

U PU karlovačkoj i o tome šute.

- U primjeni odredbi Prekršajnog zakona policija postupa kao ovlašteni tužitelj u prekršajnom postupku, a podaci iz prekršajne evidencije predstavljaju službenu tajnu - odgovorili su.

Samo u 2013. godini karlovačka policija je protiv svojih policajaca podnijela četiri kaznene prijave.

U prvom slučaju policajac je lažno prijavio kazneno djelo. Drugog policajca tereti se zbog pokušaja teške krađe. Treći je pod sumnjom zbog bludne radnje, a četvrti jer je nanio teške tjelesne ozljede.

Policajac iz Policijske postaje Duga Resa u zamjenu za oprost kazne od vozačice tražio je seks. Ona ga je prijavila kolegama, u međuvremenu je Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podiglo optužnicu i čeka se suđenje. Ovih dana trebao bi biti kažnjen i disciplinski.

I njegove kolege karlovačke policajce građani su odlučili “kazniti”. Ispred noćnog kluba ukradene su im registarske pločice sa službenog automobila. Kada se trebalo utvrditi što su radili u lokalu, službeno je rečeno da su “provjeravali krše li se odredbe Obiteljskog zakona te Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”. Neslužbeno, došli su na gemišt. Te večeri među stotinama mladih nisu zatekli nijednog u prekršaju, mlađeg od 16 godina ili u galami, pa baš nikoga nisu ni prijavili. Ipak, brzo su otkrili tko im je ukrao registraciju: optužili su dvojicu maloljetnika.

Jedan je djelatnik PU karlovačke u blizini Jarčeg Polja prije nekoliko mjeseci iz čista mira izmislio da su ga napali i orobili drumski razbojnici. A prava istina je bila da je izgubio policijski novac i da je to trebalo opravdati.

Još jedanaestero karlovačkih policajaca počinilo je prekršaje kršeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama, javni red i mir, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

Protiv većine su provedeni i disciplinski postupci ili su u tijeku.

Još dvojica policajaca su u disciplinskom postupku jer su prouzročili prometne nesreće pod utjecajem alkohola.

Tridesetpetogodišnji policajac I. K. posljednjeg vikenda u lipnju prošle godine, u noći s petka na subotu, jurio je gradom pijan. Imao je 1,24 promila alkohola u krvi. U tom trenutku bio je izvan službe. Na civilnom motoru vozio je 23-godišnju djevojku. Odjednom je izgubio kontrolu. Morao je naglo smanjiti brzinu da ne bi udario u vozilo ispred sebe i hitno se prestrojiti iz desnog u lijevi prometni trak u Prilazu Većeslava Holjevca. Zajedno s 23-godišnjom djevojkom iz Duge Rese pao je na kolnik.

Oboje su zadobili teške tjelesne ozljede i završili u karlovačkoj bolnici.

Policajac I. K. pijan skrivio prometnu na motoru u kojoj je ozlijeđena djevojka (23). Nije podnesena kaznena prijava jer mu kolege vjeruju da je za sve kriv ‘žuti Audi’. Policija od tada traga za ‘žutim Audijem’, ali ne mogu ga pronaći

Lažirano izvješće

Sve to nije bilo dovoljno PU karlovačkoj da protiv svog djelatnika podnese kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama.

Državnom odvjetništvu, kako smo otkrili, poslali su samo izvješće o nesreći uz napomenu da “provode kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica nesreće, kao i identifikacije nepoznatog vozila koje je napustilo mjesto događaja, a koje dovode u moguću vezu s ovom prometnom nesrećom”.

To znači da je alkoholizirani policajac rekao svojim kolegama da ga je omeo automobil marke Audi žute boje. Od tada traje potraga za famoznim automobilom, koji nije pronađen do danas. Vjerojatno mu se nikada neće ući u trag.

- Na taj način ne bi uopće podnosili kaznene prijave jer bi se svatko mogao izvući tvrdeći da mu je netko izletio pa nestao. Uglavnom, mi i dalje tragamo za žutim Audijem - kaže nam policijski izvor.

Za tešku nesreću policajac je za sada kažnjen samo simboličnim disciplinskim postupkom.

Isti taj policajac motociklist i proteklog je tjedna kod kružnog toka u centru Karlovca obavljao svoje svakodnevne obveze, kontrolirao je vozače i pisao im kazne za počinjene prekršaje.

Njegov kolega policajac (52) iz Vojnića 30. listopada prouzročio je u Kolariću prometnu neseću s 1,82 promila alkohola u krvi. Bio je izvan službe, u civilnom vozilu, a ozlijeđenih u nesreći nije bilo pukom srećom.

Pijan udario u vozilo

Policajac je ušao u raskrižje, prešao u suprotni kolnički trak i udario u vozilo slovenskih registracijskih oznaka, koje je 48-godišnji vozač bio zaustavio jer je došao na cestu s prednošću prolaza.

Protiv policijskog je službenika u ovom slučaju podnesen optužni prijedlog, a pokrenut je i disciplinski postupak koji još traje.

U ovom se trenutku na području karlovačke Policijske uprave vodi istraga protiv 15 policajaca, a još se ne zna točan broj policajaca upletenih u skandal u Dugoj Resi. Kada se utvrdi tko je sve skrivao dokaze, očekuje se da će biti pokrenuti kazneni postupci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:37