POTRESNI IZVJEŠTAJ

ISTINA O PSIHIJATRIJSKIM BOLNICAMA U RH Pacijenti nose umrle i vežu ih pred svima

Psihijatrijske bolnice nose najveći teret manjka novca u zdravstvu: sobe su male i pretrpane krevetima, nedostaje medicinskih sestara, liječnika i stručnjaka
zagreb, 170699 psihijatrijska bolnica vrapce - bolesnicifoto: g mehkek
 Goran Mehkek / CROPIX

Na Odsjeku kronične skrbi psihogerijatrijskog odjela bolnice Vrapče bilo je 45 nepokretnih pacijenata, a u jutarnjoj smjeni radile su samo dvije medicinske sestre jer su ostale morale ići u vanjske preglede. U istoj bolnici na Odjelu Zavoda za forenzičnu psihijatriju u sobi od 29,8 kvadrata smješteno je osam pacijenata koji odjeću drže u torbama ispod kreveta jer za ormare nema mjesta. Na Zavodu za forenzičnu psihijatriju bolnice u Popovači u pojedinim slučajevima sputavanja, odnosno vezanja pacijenata za krevet, pacijenta se smjesti u središnji dio hodnika pred ostale pacijente, a u psihijatrijskoj bolnici na Rabu na Odjelu za forenzičnu psihijatriju nalazi se sedam pacijenata koje nikada nitko nije posjetio. U bolnici Lopača pak, pacijenti u okviru radne terapije obavljaju poslove koje bi trebali zaposlenici bolnice, poput peglanja rublja i čak prenošenja umrlih!

Svi spomenuti slučajevi navedeni su u Izvješću pučke pravobraniteljice sastavljenom kako bi se pokazala kakva je razina ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim ustanovama, a o kojem bi danas trebao raspravljati saborski Odbor za ljudska prava.

Edukacija djelatnika

Pravobraniteljica Lora Vidović i njezini suradnici i savjetnici, neovisni stručnjaci i predstavnici udruga su, kako bi dobili što bolji uvid u stanje sustava, obišli pet psihijatrijskih ustanova - Kliniku za psihijatriju Vrapče, Neuropsihijatrijsku bolnicu “Ivan Barbot” u Popovači, Psihijatrijsku bolnicu Ugljan, Psihijatrijsku bolnicu Lopača i Psihijatrijsku bolnicu Rab. U pregledanim bolnicama tijekom obilaska nalazilo se ukupno 2107 pacijenata. Najviše u Popovači (623), a najmanje u Lopači (126). Njihova zapažanja i konkretni primjeri najbolje pokazuju današnju sliku stanja u našim pshijatrijskim bolnicama.

Generalno nisu zabilježeni veći nedostaci u pogledu kršenja ljudskih prava, a iz izvješća je itekako razvidno kako i psihijatrijske bolnice nose najveći teret manjka novca u zdravstvu.

- Iako je postupanje zdravstvenih radnika prema osobama s duševnim smetnjama u pravilu vrlo profesionalno te nismo utvrdili postupanja koja mogu predstavljati mučenje i nečovječno postupanje, uočili smo postupanja koja mogu predstavljati ponižavajuće postupanje te kršenja pojedinih ustavnih i zakonskih prava osoba s duševnim smetnjama - navodi se u Izvješću. Stoga pravobraniteljica upozorava kako je neophodno osigurati kontinuiranu edukciju zdravstvenih radnika te financijska sredstva kako bi se manjkavosti koje su uočili - otklonile. Stručnjaci su prilikom obilaska spomenutih bolnica utvrdili da pacijenti nisu dovoljno informirani o svojim pravima, kao i da uvjeti njihova smještaja nisu na odgovarajućoj razini - prvenstveno se to odnosi na prevelik broj pacijenata u sobama.

Sobe sa 14 kreveta

Prosječna napučenost ustanova iznosi 77 posto, najveća je kod Popovače (89%), a najniža u Vrapču (70%). Pravilnik propisuje najviše četiri kreveta po sobi i 6 kvadrata prostora za svakog pacijenta, no tako nije u praksi.

- Sobe su u pravilu premalene s brojem kreveta dvostruko većim od propisanog. U nekim se bolnicama nalazi i 14 kreveta u jednoj sobi - navodi se.

Problem je detektiran i kod propisivanja lijekova.

- U pravilu su u psihijatrijskim ustanovama za liječenje na raspolaganju psihofarmaci nove generacije, često zahvaljujući donacijama. No, prema terapijskim smjernicama prvo se moraju isprobati stariji i jeftiniji lijekovi i tek ako ne djeluju, pacijenti dobivaju novije lijekove.

Pozitivno je što nije utvrđen niti jedan slučaj u kojem bi osoba, koja može samostalno dati pristanak, bila smještena protivno svojoj volji na zatvoreni odjel.

Pravobraniteljica upozorava na činjenicu da postoji skupina osoba koji su štićenici centara za socijalnu skrb, a za koje više nema medicinskih razloga za bolničko liječenje. No, još uvijek se nalaze tamo jer zbog svog psihofizičkog stanja i uvjeta u kojima žive izvan ustanove nisu sposobni brinuti se o sebi, niti imaju druge bliske osobe koje su po zakonu dužne brinuti se o njima.

- U pravilu se ne nalaze na zatvorenim odjelima bolnica, no ipak se bez zdravstvene potrebe nalaze na liječenju u zdravstvenoj ustanovi, ponekad čak i po 30 godina - napominje pravobraniteljica.

Situacija je tim teža za osobe kojima su skrbnici centri za socijalnu skrb jer u pravilu neredovito posjećuju svoje štićenike u bolnicama. - Neki ne dolaze i godinama, iako su dužni po zakonu najmanje dva puta godišnje obići ih - uočili su stručnjaci iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Zadovoljavajuće stanje

Boljka svih ustanova je nedostatak specijalista psihijatrije i medicinskih tehničara, ali i socijalnih radnika i fizioterapeuta. U svim ustanovama zaposlenih je manje od propisanog minimuma. Manjak osoblja posebno je izražen poslijepodne i noću.

- Trošak po danu liječenja po pacijentu na akutnim odjelima iznosi od 405 do 476 kuna, a HZZO je lani plaćao 250 kuna - upozorava se.

Ravnatelj bolnice Vrapče Vlado Jukić, kod kojeg je “inspekcija” pučke pravobraniteljice bila lani u studenome, iako su i kod njih nađene nepravilnosti, smatra da je dobro što postoje ovakvi pregledi nadležnih institucija.

- Bilo bi najlakše reći da sve samo zbog nedostatka novca, no činjenica je da propusta ima i u našim postupanjima i zato je dobro da nam nezavisni kontrolori na njih ukazuje. No, mogu reći da se u našoj bolnici jako pazi upravo na poštivanje ljudskih prava pacijenata - tvrdi dr. Jukić. U njegovoj bolnici, dodaje, sve čine kako bi poboljšali uvjete i dostojanstvo svojih pacijenata.

Prof.dr. Miro Jakovljević s psihijatrije na Rebru, koji je bio dio inspekcije Ureda pravobraniteljice, tvrdi da je stanje u našim psihijatrijskim bolnicama zadnjih godina značajno poboljšano.

- Psihijatrija nam je dobra, iako ne onoliko koliko bi mogla biti - tvrdi prof. Jakovljević. Nedostaje, kaže, novca, ali i više poštovanja ne samo prema pacijentima već i pacijenta prema liječnicima.

Neuropsihijatrijska bolnica Popovača

Ravnateljica prim. Marina Kovač, dr. med.

- na Odjelu za forenzičnu psihijatriju pacijentice su umjesto u manjim sobama i apartmanima smještene u velikoj sobi s devet kreveta

- na Odjelu za psihogerijatriju muški i ženski WC-i nisu odvojeni

- u Zavodu za forenzičnu psihijatriju u pojedinim slučajevima sputavanja krevet s pacijentom smjesti se u središnji dio hodnika pred ostale pacijente

Psihijatrijska bolnica Rab

Ravnateljica doc. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić

- na Odjelu za produljeno liječenje većina spavaonica ima po osam kreveta

- na Odjelu za prijem i intermedijarno liječenje sobe su prenapučene i ne postoji propisani razmak

- Odjel za forenzičnu psihijatriju je na 1. katu pa slabije pokretne pacijente bolničari prenose kad idu u park

- na Odjelu za forenzičnu psihijatriju je 7 pacijenata koje nikada nitko nije posjetio

Psihijatrijska bolnica Lopača

Ravnatelj dr. med. Radimir Rakun

- nemaju socijalnog radnika

- korisnici dugotrajnog smještaja u pravilu nisu znali da nemaju status pacijenta

- pacijenti bolnice i korisnici dugotrajnog smještaja koriste iste prostore

- prostor za djecu i adolescente potpuno neadekvatan

- pacijenti u okviru radne terapije obavljaju poslove koje bi trebali zaposlenici bolnice poput peglanja rublja, prenošenja umrlih

Psihijatrijska bolnica Ugljan

Ravnatelj dr. sc. Mladen Mavar

- pacijenti koji nisu forenzički smještaju se na takve odjele jer na njima ima slobodnih kreveta

- na Odjelu demencije za psihijatriju starijih i palijativnu skrb postoje dvije sobe u kojima je po 14 pacijentica

- na Odjelu demencije u sanitarnom su čvoru samo čučavci

- na Odjelu za forenzičnu psihijatriju na WC-ima nema vrata ni zavjese na tušu

Klinika za psihijatriju Vrapče

Ravnatelj prof. dr. sc.

Vlado Jukić, dr. med.

- na odjelu Zavoda za forenzičnu psihijatriju u sobi od 29,8 kvadrata smješteno je osam pacijenata koji odjeću drže u torbama ispod kreveta

- na Odjelu psihogerijatrije na odsjeku kronične skrbi, gdje je od 48 pacijenata njih 45 nepokretno, u sobama je od 2 do 7 kreveta koji su toliko blizu da je prilaz pacijentima moguć samo s jedne strane

- na Odjelu psihogerijatrije stolarija je stara, prozori su truli pa zimi ulazi hladan zrak, krov prokišnjava...

- na odsjeku intenzivne skrbi pacijenti su smješteni u 6 boksova koji su razdvojeni samo staklom, a u svakom je po 6 kreveta

- Odjel za demenciju nema kupaonice prilagođene za kupanje nepokretnih i polupokretnih

- na Odjelu za forenzičnu psrhijatriju pacijenti ne smiju korisiti vlastiti mobitel

- na Odjelu psihogerijatrije u odsjeku kronične skrbi bilo je 45 nepokretnih pacijenata, a u jutarnjoj smjeni radile su samo dvije sestre

- na odjelima urgentne psihijatrije pacijenti koji ne mogu sami izaći na zrak i ne izlaze jer se bolnica pravda nedostatkom osoblja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 04:50