STANJE S KORONAVIRUSOM

Istarski krizni stožer iznio detalje o drugom koronapacijentu, opisali i situaciju s granice: 'U busu za Split bio je jedan svjetski putnik iz Kanade'

 
 Goran Šebelić / CROPIX

- Druga pozitivna osoba na koronavirus je mlađa muška osoba 36 godina s područja Labina, i ima blaže simptome bolesti, kazala je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske zaštite Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Virus je zaradio jer je bio u kontaktu s prvozaraženim u Labinu s kojim je zajedno radio u pansionu na jednom talijanskom skijalištu te se s njime vraćao u subotu navečer kući.

- Već je bilo rečeno da su obojica zajedno radili i doputovali. Po tom je saznanju nadležni epidemiolog u Labinu kontaktirao sa svim kontaktima i neki su stavljeni u kućnu izolaciju. Moraju mjeriti dva puta dnevno temperaturu i čuti se s epidemiologom. Ako se u narednih 14 dana pojave znakovi bolesti, idu u bolnicu na predaju brisa, kazala je Valić. Ovakve su nalaze u Zavodu i očekivali. Zasad nema novih osoba u Istri koje su se javile za testiranje.

Danas je tijekom dana također jedna osoba gotovo stavljena u karantenu, ali je u međuvremenu odlučila ne ući u Hrvatsku.

- U popodnevnim satima bili smo u situaciji da jednu osobu stavimo u karantenu i na svu sreću je odustala od ulaska u Hrvatsku. Radi se o jednom svjetskom putniku iz Kanade koji je bio na proputovanju kroz sjevernu Italiju i bio je u busu za Split. Ponudili smo mu mogućnost da ostane u karanteni i prvo je čak i htio ostati, ali tada je odustao, kazao je čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Kazao je i da su u popodnevnim satima provjerili brzinu funkcioniranja karantene.

- U potpunosti smo spremni za primiti ljude jer će se režim na granici pooštriti. Sutra nastavljamo s radom. Što se tiče naše inicijative oko zatvaranja škole, vrtića i sveučilišta, kazao je da će sutra biti u komunikaciji s nacionalnim stožerom civilne zaštite.

- Mi smo legalisti i funkcioniramo u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Rekli smo što mislimo i sutra ćemo biti u komunikaciji s nacionalnim stožerem te vidjeti što možemo učiniti, kazao je Kozlevac. Novinari su ga pitali i kako funkcionira kontrola na graničnim prijelazima budući da im se javljaju ljudi koji prelaze granicu bez da ih itko išta pita.

- Ne bih to komentirao, kazao je Kozlevac koji vjeruje da nije tako i da svatko ulaže najveće napore.

Labin, Umag i Vodnjan uvode stroge mjere

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić na svom je Facebook profilu objavio da u tom gradu na snagu stupaju mjere za suzbijanje širenja koronavirusa koje je grad dogovorio sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije.

"Svi znate da su u Labinu potvrđeni prvi pacijenti s koronavirusom na našem poluotoku. Mislim da zato moramo biti prvi i u odgovornom ponašanju. Stoga odmah na snagu stupaju mjere koje smo usuglasili na Stožeru civilne zaštite naše županije, pa vas sve molim da ih poštujemo. Paniku širiti nećemo, ali prvo sami moramo čuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana", napisao je Glavičić.

Glavičić je potom naveo koje je točno mjere poduzeo grad:

- sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom odgađaju se do daljnjega

- gradsko kino, knjižnica, Pučko otvoreno učilište, Narodni muzej Labin i Sportski centar Franko Mileta zatvaraju se do daljnjega

- odgađaju se sve manifestacije, utakmice i treninzi

- poduzeće 1MAJ uvelo je mjeru da se sprovodi održavaju isključivo u krugu obitelji, a njihov mjesečni sajam odgađa se do daljnjega

- građanima se preporučuje da s Gradskom upravom i Domom zdravlja komuniciraju telefonom ili emailom

- kafići će raditi ograničeno, i to do 6 do 23 sata, a gosti u njima trebaju držati preporučenu udaljenost od najmanje jedan metar

"Nadalje, želim vam reći kako smo u ime grada Labina zatražili od Nacionalnog stožera civilne zaštite RH da se zatvore i škole i vrtići. Čuvajte zdravlje, to je najveća vrijednost", zaključio je Glavičić.

Slične mjere objavili su i u Umagu i Vodnjanu, također s pozivom državnom stožeru da zatvore škole i vrtiće u županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 06:15