IZMJENE ZAKONA POSVAĐALE HDZ I SDP

Ista izborna jedinica od Zagreba do Lošinja!? Milanović: Palac gore! Tako se to radi!

Prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama HDZ će ovih dana predstaviti koalicijskim partnerima

ZAGREB - Sedma izborna jednica protezat će se od Jaruna do otvorenog mora kod Lošinja i Raba, a druga od mađarske granice na sjeveru do granice s BiH na jugu. Zagrebačke gradske četvrti i dalje su podjeljene bez ikakve logike. Južni dio Zagreba i Zagrebačke županije postaju sasvim nova šesta izborna jednica u kojoj nema niti Siska niti Velike Gorice.

Ugrozili pravnu državu

Četvrtoj jedinici pripojit će se Daruvar, Grubišno Polje i okolica, dok deveta izborna jedinica ostaje bez Like koja se dodaje sedmoj. Deseta izborna jednica ostat će bez Solina, a po nekim tvrdnja i bez Imotskoga koji će se pripojiti devetoj jedinici. Dio prve izborne jedinice pripojit će se trećoj, a prva bi se trebala “dopuniti” dijelovima druge ili šeste.

Ovo je, kako se neslužbeno doznaje, prijedlog izmjena Zakona o izbornim jednicama koji će HDZ ovih dana predstaviti svojim koalicijskim partnerima. Prijedlog podrazumjeva da je odstupanje broja birača po jedinicama 2,78 posto. Ipak, oporba bijesni zbog prijedloga koji poistovjećuju s izbornim inženjeringom.

Izbornim jedinicama otvoreno je novo poglavlje ratovanja između pozicije i opozicije koja smatra da je predloženo rješenje “suludo i onemogućava suvislu kampanju u većini jedinica”.

HDZ-ova odluka o "prekrajanju izbornih jedinica" krunski je dokaz da je Hrvatska pod HDZ-om zemlja u kojoj je pravna država dramatično ugrožena - ustvrdio Milanović te pojasnio:

- Novi zakon je baziran na popisu birača, a to je najsumnjiviji dokument, da ne kažem falsifikat za koji SDP godinama moli da se uredi, a sad se preko njega mijenjaju granice izbornih jedinice.

Doprinos poglavlju 23

Optužio je HDZ da prekrajanjem žele ušićariti par mandata, te je ustvrdio da se “tim izbornim inžinjeringom ne može bitno promijeniti odnos snaga na izborima”.

- Ipak, pozivam hrvatsku javnost da ne nasjeda na tu manipulaciju HDZ-a i tumačenje da je riječ o manjim korekcijama - ustvrdio je vođa oporbe. U stilu napada koji iz HDZ-a idu u smijeru SDP-ovog “odmaganja u završetku pregovora s Europskom unijom, sarkastično primjetio da će prekrajanje izbornih jedinica “sigurno biti dobar doprinos zaključivanju Poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava:

- Palac gore! To se tako radi - zaključio je šef SDP-a.

Njegov stranački kolega Arsen Bauk išao je i korak dalje, pa je izračunima dokazao točnost teze Zorana Milanovića o “falsificiranim popisima birača”.

- Prema popisu stanovništva 2001. na području devete jedinice živjelo je 453.735 stanovnika, a u trećoj izbornoj jedinici, koja je prema popisu birača najmanja, živjelo je njih 445.627! Kako je moguće da jedinice s najmanje i najviše birača imaju podjednaki broj stanovnika? I da najmanja izborna jednica ima iznadprosječan broj stanovnika - pita Bauk.

Kritikom na kritiku, kasno poslijepodne odglasio se i HDZ.

- Promjena Zakona o izbornim jedinicima nije izmjena izbornog zakonodavstva - ustvrdio je na izvanrednoj konferenciji glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić te zaključio da SDP tvrdnjama o izbornom inžinjeringu HDZ-a traži alibi za poraz na predstojećim izborima.

HDZ-u odgovara sve

HDZ-u, kazao je, odgovaraju i dosadašnji propisi, ali su, kao stranka koja poštuje ustavni poredak, preporuku Ustavnog suda da razlika u broju birača ne prelazi pet posto implementirali u zakon.

Ministar uprave Davorin Mlakar kazao je da se SDP protivi uvijek kada se u neko područje želi uvesti red.

HDZ nije objavio detalje prijedloga izbornih jedinica. Najprije žele prijedlog pokazati partnerima.

Prekrajanjem izbornih jedinica profitiraju Petir, Friščić, Milinović i Kalmeta

ZAGREB - I dio stranaka vladajuće koalcije slaže se s oporbenim tezama o prekrajanju da bi se nešto ušićarilo. Ipak, na primjeru šeste i druge izborne jedinice, profitirati bi trebao HSS. Oni iz šeste izborne jedinice uzimaju Sisačko-moslavačku županiju u kojoj Marijana Petir ima šanse osvojiti jedan mandat i pripajaju je drugoj jedinici u kojoj Josip Friščić i Damir Bajs bolje stoje. A zajedno bi, špekulira se , mogli osvojiti umjesto tri, pet ili čak šest mandata.

Zaprešićki kraj

A što se tiče HDZ-a, dobitni tandem Božidar Kalmeta-Darko Milinović nisu mogli održati zbog broja birača, ali će zato Milinovićevi Ličani popraviti HDZ-ove izglede u sedmoj izbornoj jednici u kojoj su 2007. osvojili jednakih šest mandata kao i SDP.

Deveta jedinica ostaje i dalje u rukama vladajućih, još “podebljana” Imotskim i okolicom, pa Kalmeta i bez Milinovića ne bi trebao imati problem ostvariti još jedan rekordni rezultat. HDZ-ove šanse popravit će se i u trećoj, ako joj se pripoji zaprešički kraj.

Mandat više

U trećoj jedinici HDZ je na izborima 2007. osvojio četiri madata, a s novim granicama, mogao bi biti jedan mandat više. Doduše, u I. izbornoj jedinici, u kojoj ionako dosad nisu imali zapaženijih rezultata, gube. Jedina izborna jedinica u kojoj se ništa neće mijenjati je peta - od Slavonskog Borda do Iloka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 04:50