NEVJEROJATAN SPOR

Ispovijest profesorice u ratu s ravnateljicom škole: U lice mi je rekla ‘Radim nezakonito, i?’

Prosvjetna inspekcija protiv škole je podnijela optužni prijedlog jer natječaj nije proveden u skladu sa zakonom
Katarina Lozančić (u krugu)
 Bruno Konjević/Cropix, Srđan Vrančić/Cropix

Katarina Lozančić zaposlila se prije dvije i pol godine kao profesorica u zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi. Nedugo nakon toga dobila je i svoj razred, iako je radila na ugovor koji se produljivao svakih 60 dana. Lani u listopadu napokon je bio raspisan natječaj za mjesto profesora u školi te je Lozančić mislila kako će dobiti posao, pogotovo zato što je odradila pripravnički staž i položila stručni ispit. Prijavila se, no posao nije dobila iako je bila jedina kandidatkinja koja je zadovoljavala uvjete. I tu je počela njezina borba s Jadrankom Pejčić, ravnateljicom Drvodjeljske škole, protiv koje je u lipnju podnijela kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti.

- Među kandidatima na natječaju bila sam jedina koja je imala položen pedagoški ispit, no posao nisam dobila. Najgori je bio način na koji mi je ravnateljica to priopćila. Nakon petog sata u petak me pozvala k sebi i rekla mi da sam dobila otkaz i da je to bio moj zadnji radni dan - priča nam Lozančić te dodaje da se nije stigla niti pozdraviti sa svojim učenicima.

Poništen

Nakon toga je uložila žalbu Ministarstvu obrazovanja i znanosti u kojoj je navela nepravilnosti koje su se dogodile na provedenom natječaju. Kako nam je ispričala, nije bio organiziran nikakav razgovor za posao te navodi da nije bilo nikakvog povjerenstva. Štoviše, kaže da je u nepostojećem povjerenstvu bio imenovan tajnik škole koji se na tom natječaju također prijavio. Njezina žalba je prihvaćena i natječaj je poništen, a odabrana kandidatkinja je dobila zabranu rada zbog nezakonito provedenog natječaja, iako je, kaže Lozančić, ravnateljica kao razlog raskida ugovora navela povratak nastavnice s bolovanja.

Škola je novi natječaj raspisala u siječnju, ali su tražili dva profesora jer je u prosincu jedan nastavnik dao otkaz. Lozančić se prijavila za oba mjesta, no posao opet nije dobila, nego su i ovaj put primljeni kandidati koji nisu imali potrebne kompetencije.

Nadzor

- Ovaj put je bio održan razgovor, no na njemu mi je ravnateljica Pejčić jasno dala do znanja u nazočnosti povjerenstva da me neće ni sada primiti. Još mi je rekla u lice: ‘Radim nezakonito, i?’ - prisjeća se Lozančić. Podnijela je novu žalbu te je Ministarstvo opet poništilo natječaj, što su nam potvrdili u Ministarstvu te su nam naveli da je prosvjetna inspekcija podnijela protiv škole optužni prijedlog zato što drugi put nije proveden natječaj u skladu sa zakonom i propisima.

“Inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je Škola po natječajima za popunu radnih mjesta nastavnika strukovnih predmeta izabrala i sklopila ugovore o radu s kandidatima koji nemaju pedagoške kompetencije, suprotno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, iako su se na natječaj na oba radna mjesta javile dvije osobe koje imaju pedagoške kompetencije, čime su počinili prekršaj opisan i kažnjiv Zakonom o radu, a kojim je propisano da će se novčanom kaznom od 31.000 do 60.000 kuna kazniti poslodavac pravna osoba ako sklopi ugovor o radu s radnikom koji ne udovoljava posebnim uvjetima za zasnivanje radnog odnosa propisanim zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, odnosno da će se novčanom kaznom od 4000 do 6000 kuna kazniti poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe za isti prekršaj”, napisali su nam iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su nam ujedno odgovorili da je u posljednje dvije i pol godine podneseno pet prijava prosvjetnoj inspekciji vezanih uz rad Drvodjeljske škole.

Ugovor

Iako su kandidati dobili zabranu rada, nastavili su rad u školi na ugovore od 60 dana, tvrdi Lozančić koja je sada već više od pola godine izvan rada škole i svog razreda kojeg se morala odreći još u srpnju prošle godine jer joj je, kaže, ravnateljica rekla da mora odustati od razredništva ako želi dobiti ugovor za stalno.

- Iako se već gotovo godinu dana borim protiv nezakonitog rada ravnateljice škole, ne odustajem zbog svojih učenika kojima sam obećala da ću se vratiti - ističe. Komentar smo zatražili i od ravnateljice Jadranke Pejčić, no ona nam je na upit tek mailom odgovorila da s gnušanjem odbacuje sve navode i zaprijetila tužbom.

“Postupak po prijavi dotične kandidatkinje za radno mjesto pred nadležnim tijelima je u tijeku i isključivo na poziv istih tijela ću dati iskaz. Svaka objava neistinitih podataka, laži i obmana protiv mene i Drvodjeljske škole Zagreb, kao i povreda časti i ugleda bit će povod za pokretanje kaznenog postupka protiv Vas, Vaše novinarske kuće i dotične kandidatkinje s natječaja”, odgovorila je u mailu Pejčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 03:38