NEKADAŠNJI ŠEF SISKA

ISPOVIJEST DINKA PINTARIĆA ‘Bio sam gradonačelnik 13 godina,a sada ne mogu pronaći posao’

Svjestan je teške situacije, do sada je poslao 50 molbi i jedva preživljava
 Snimio: Mate Piškor

Dinko Pintarić je 13 godina bio gradonačelnik Siska. Od siječnja je na Zavodu za zapošljavanje. Uzalud traži posao otkako je u lipnju prošle godine predao dužnost gradonačelnici Kristini Baniček.

Javlja se na svaki natječaj, poslao je navodno više od 50 molbi, ali za njega nema posla u rodnom gradu, kao ni bilo gdje u Hrvatskoj.

Njegov slučaj vjerojatno je jedinstven jer nije poznato da je netko nakon 13 godina na vlasti završio na ulici, ali je jučer u telefonskom razgovoru rekao da se ne ljuti ni na koga i da razumije tešku situaciju u kojoj su Sisak i cijela Hrvatska.

Zašto za vas nema posla u Sisku ni bilo gdje u Hrvatskoj?

- Diplomirani sam pravnik, fakultet sam završio s vrlo dobrim ocjenama, a prije nego što sam postao gradonačelnik bio sam tajnik Grada, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje u Sisku, pomoćnik ravnatelja Medicinskog centra i radio sam u Zavodu za mirovinsko osiguranje. No činjenica da sam bio HDZ-ov gradonačelnik jača je od moje struke i radnog iskustva.

Koliko ste molbi za posao do sada poslali i kome ste se sve javljali?

- Javljam se na svaki natječaj gdje ispunjavam uvjete po stručnoj spremi i radnom iskustvu. Ponude za posao slao sam u osnovne i srednje škole, bolnice po Zagrebu, u zagrebački Holding... Svagdje gdje traže pravnika. Od svih sam dobio odbijenice, neki su negativno odgovorili, od nekih nisam dobio povratne informacije, ali ni posao. No i dalje ću uporno slati molbe jer moram. Uskoro bih mogao postati socijalni slučaj.

Od čega živite?

- Pomažu mi roditelji penzioneri. Sram me je to reći jer imam 54 godine. Živim od njihove pomoći i ženine plaće, te naknade za nezaposlene. Imam stan pod hipotekom, žena mi je trudna. Osim toga, u stalnom sam strahu da će mi i žena dobiti otkaz, jer je pod a) moja žena i pod b) jer sam čuo da će ukinuti ustanovu u kojoj mi žena radi. Što će tada biti, sam Bog zna.

Da li zarađujete i nešto sa strane?

- Uz pomoć jednog prijatelja dva puta mjesečno honorarno radim za nekoliko eura po satu: nosim geodetski štap kod mjerenja. I sutra idem u šumu nedaleko od Siska raditi taj posao.

Za vas nema posla ni u gradskim ustanovama i tvrtkama. Vraća li vam to gradonačelnica Kristina Ikić Baniček što ste je žestoko napadali kao gradsku vijećnicu, dok je SDP u Sisku bio u oporbi?

- Ne razmišljam o tome da mi se netko osvećuje. Meni je jasno da je direktore i ravnatelje gradskih tvrtki i ustanova, kao i druge poduzetnike u gradu, strah mene zaposliti jer ja sam Dinko Pintarić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Siska. Za mene nema posla jer su u gradu, u županiji i u državi na vlasti moji nekadašnji politički protivnici - SDP.

Činjenica da ne možete dobiti posao opovrgava navode iz vremena vaše vlasti da ste korumpirani?

- U politici si često u poziciji ili u potrebi da nekome činiš usluge. Ja nisam bio tome sklon i sada se vidi da nema onih koje sam zadužio, koji bi me zaposlili.

To znači da spavate mirno?

- Spavam mirno kada popijem tabletu za spavanje. Jer nije lako zaspati s mišlju da sutra nemaš novca da kupiš namirnice za taj dan. Ali nisam usamljen u ovako kriznoj situaciji - pola Siska i pola države žive kao ja ili još gore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:51