ANUŠIĆ OPTUŽUJE

‘Ispod zgarišta požara u Dravi otkrili smo podzemno, zatrpano skladište plastike. Postoje snimke‘

Većina ‘pressice‘ ipak je bila posvećena temeljnom pitanju, a to je tko je za ovu katastrofu odgovoran

Tko je za ovu katastrofu odgovoran?

 Cropix/

Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije donio je zaključak o proglašenju velike nesreće zbog požara u tvrtki Drava International, uslijed čega je prema zakonu vođenje Stožera preuzeo župan Ivan Anušić. Odmah zatim upućen je prijedlog Vladi i MUP-u da proglase stanje ekološke katastrofe. Izvijestio je o tome upravo Anušić nakon sjednice Stožera, pri čemu je ponovio kako je požar pod kontrolom, ali da se i dalje dimi iz dijela požarišta koje nije zatrpano zemljom, jer se na njemu mora raditi očevid, odnosno kriminalističko istraživanje.

Većina ‘‘pressice‘‘ ipak je bila posvećena temeljnom pitanju, a to je tko je za ovu katastrofu odgovoran te je li se u Dravi skladištila dozvoljena količina plastičnog otpada, kako to tvrdi vlasnik tvrtke Zvonko Bede i njegovi rukovodeći kadrovi, ili je ta količina značajno premašila dozvoljenu, što tvrdi Anušić i što je velika točka prijepora koji će završiti na sudu. Naime, kako je Županija podnijela kaznenu prijavu protiv Bedea i nepoznatog počinitelja, tako je i Bede najavio kaznenu prijavu protiv župana. Idući tjedan, pak, potvrdila je načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić, kaznenu prijavu protiv Bedea podnijet će i Općine koje su ugrožene ovim požarom.

- Činjenice će vrlo brzo dolaziti u javnost, dokumenti postoje. Predložit ću da se medijima dopusti obilazak požarišta, a dat ćemo vam i fotografije na kojima se vidi kolika je to površina na kojoj je bio otpad, a na kolikoj se površini smio odlagati. To je 17 hektara površine na kojoj je bila smrvljena plastika, a na nekim je mjestima dosezala do sedam metara visine, nigdje niže od 3 metra. Kada se pomnoži prosječna visina s površinom od 17 hektara dobit ćete 250-300 tisuća kubika izgorjele plastike. Konačno, zapovjednik JVP Goran Ivković je, kada su došli na požar, rekao da tu ima oko 400.000 tona plastike, rekao je Anušić i dodao.

image

Skica iz elaborata za dozvolu za rad Dravi International koja pokazuje što dozvola obuhvaća

- Nakon što je požar stavljen pod kontrolu, strojevi koji su ušli unutra kako bi zatrpali požarište zemljom, počeli su propadati u zemlju, zatim i vatrogasci, pa se utvrdilo da ispod zemlje postoji još jedno zatrpano skladište plastike. To su činjenice za koje postoje i video snimke. Dozvola je bilo za 20.000 i da je to planulo, to bi bio jedan manji incident, a sada imamo ekološku katastrofu, ponovio je župan, koji se potom osvrnuo na Bedea, ali i prosvjed radnika Drave.

image

Crvenim su označene lokacije za skladištenje otpada

- Bede je odgovorna osoba u toj firmi i zato ga spominjem. Radnicima poručujem da nikada nisam niti hoću djelovati da se nekome zatvore radna mjesta. Štoviše imaju moju punu podršku i želim da se što prije vrate na posao i nastave primati plaću. No, svi moramo shvatiti da jedna tvornica ne može ugrožavati živote i zdravlje 300.000 ljudi. Iskreno se nadam da će nakon ovoga Drava raditi po zakonu. Idući tjedan ću predstavnike radnika pozvati na sastanak i da im kažem ono što imam za reći. No, kada već o tome pričamo evo još jedan detalj. Kada smo došli tamo po izbijanju požara u krugu tvornice bilo je 120 radnika koji su živjeli na 20 metara od požara. Njih nije zbrinuo Bede, koji se na zgarištu pojavio u 7 sati ujutro, nego je to učinio Grad Osijek i onda smo zajedno prema odluci Stožera evakuirali nepalske radnike koji su tamo bili prepušteni sami sebi. Potom se išlo sprječavati da vatra ne zahvati objekte. Da je ušlo u halu preporuka bi bila da se sve ostavi i izgori, jer tamo ima kemikalija kojima se ne smijete približavati. Spasili smo njihove pogone, naglasio je Anušić, koji je postavio pitanje i "kako to da nitko nije odgovarao za dosadašnje požare, za smrt radnice Drave u staroj Tvornici žigica, za ozlijeđene radnice u toj tragediji?"

- Zanimljivo je da je i u nekim drugim tvrtkama kojima je Bede upravljao poput Litokartona, Getroa..., također bilo požara, dometnuo je Anušić, kazavši i kako se "prosvjedima ne rješavaju problemi."

- U demokratski uređenim zemljama problemi se rješavaju kroz institucije. Počeli smo miješati kruške i jabuke. Tako nećemo ništa postići, imamo institucije koje plaćamo da rade svoj posao. I svatko treba odgovarati za svoj dio posla, veli župan, koji je ponovno odgovorio i na pitanje zašto je Županija dala Dravi dozvolu za rad.

- Mi smo 2020. dali rješenje u upravnom postupku kojim dozvoljavamo da se 20.000 kubika može zadržavati na tom području. Da je tako bilo imali bismo incident, a sada imamo katastrofu, ponovio je Anušić. Upitan je i zašto Osijek još nije obišao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te jesu li njih dvojica u sukobu.

- Premijer me nazvao to jutro kada je požar izbio, stalno smo u komunikacije i da je bilo potrebe da dođe, on bi došao. Bio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved, koji je zadužen za krizne situacije. Konotacije i insinuacije o nekom političkom obračunu su potpuno promašene i apsurdne. Ovo se ne koristi za politički obračun. U ovom je slučaju jedan vatrogasac umalo izgubio život i ostat će doživotni invalid, a dvojica su lakše ozlijeđena, ovdje je po našoj slobodnoj procjeni izgorjelo između 250 i 300 tisuća kubika plastike koja je u atmosferu gurnula zagađenje koje se vidjelo iz svemira. Ne znamo uopće kakve će biti posljedice po zdravlje ljudi, životinja, biljaka, vode... Ovo je pitanje odgovornosti onih koji su do ovoga doveli svojim činjenjem ili nečinjenjem. Kao župan, predstavljam ljude koji su me izabrali, žitelje županije i ne mogu u ovim okolnostima zatvoriti oči i samo deklarativno reći neka institucije rade svoj posao, nego ću biti tu za njih, njuškat ću, tražit ću, propitivati i pomagati u istrazi koja će pokazati ono što se u kuloarima dugo govori. Ovdje nema sukoba HDZ-a protiv nekoga, niti unutar HDZ-a. Samo želim da ljudi rade svoj posao, poručio je župan, dodavši i kako je s ministrom financija Markom Primorcem dogovoreno da se u rebalansu državnog proračuna otvori stavka za pomoć u saniranju posljedica ove katastrofe, ali ne u krugu tvrtke Drava, nego izvan nje.

Anušić je ponovio i kako HAPIH radi uzorkovanje tla, povrća, voća i usjeva na području županije da se vidi "kolika se koncentracija uhvatila u tlu i na usjevima".

- I dalje vrijede sve preporuke HAPIH-a oko konzumacije hrane, odnosno pranja i pripreme hrane. Nemojmo žuriti s pričama o zatrovanosti hrane, pričekajmo rezultate analiza, a do tada činite kako je preporučeno, zaključio je župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:09