VILI BEROŠ

‘Ispada da da sam dijelio poslove za pola Hrvatske, nevjerojatno koliko prijatelja imam. Apsolutno ne‘

‘Plenković i ja čuli smo se u subotu i još uvijek imam podršku premijera‘, tvrdi ministar zdravstva
Vili Beroš
 Darko Tomas/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš za RTL televiziju komentirao je postupak oporbe koja pokreće postupak za njegovom smjenom, te odgovorio na pitanje uživa li i dalje podršku premijera Plenkovića.

Upitan je li njegova pozicija sigurna, naročito u kontekstu pokretanja postupka za njegovim opozivom koji inicira oporba, Beroš je rekao:

- Politička pozicija opozicije jest da propituje i kritizira međutim to mora raditi na jedan temeljen i konstruktivan način. Traženje smjene ministra, bez obzira što je u ovom trenutku riječ o meni, a da to nije utemeljeno na osnovu određenih fabriciranih afera, nije put rješavanja problema.

"Imam podršku premijera"

Na pitanje ima li i dalje podršku premijera i kada se s njim zadnji put čuo, ministar je odvratio:

- Čuli smo se u subotu i još uvijek imam podršku premijera i vjerujem da ću kao ministar utemeljiti i provesti najveći dio reformi u sustavu, rekao je ministar za RTL.

Na opasku novinarke RTL-a da je predsjednik Republike rekao da podršku premijera nema i da je tu da ga se potroši i baci kao ručnik, Beroš je bio suzdržan.

- Ne mogu to komentirati, nitko ne treba brinuti o meni i hoću li biti odbačen ili ne. U ovom trenutku sam član Vlade, provodim politiku Vlade RH i to radim vrlo požrtvovno.

Prije više od godinu dana, premijer je razriješio ministra Kujundžića jer se nije dovoljno bavio koronavirusom. Hoće li vas razriješiti jer se bavite samo time? - bilo je iduće pitanje.

- Nisam fiksiran za ministarski stolac već sam usmjeren k rješavanju problema, rješavanju problema veledrogerija, financijska stabilizacija zdravstvenog sustava, kao i u konačnici potrebne reforme, ono su čemu težim, a vjerujem da na tom putu imam potporu Vlade RH i predsjednika. Ono što želim dalje naglasiti, je da sam samo jedan kotačić u tom motoru koji generira promjene, da je riječ o timskom radu i spreman sam voditi taj tim. Naravno, najodgovorniji sam za provođenje ili neprovođenje reformi, rekao je ministar Beroš.

Upitan bi li za sebe rekao da je korona ministar, Beroš je odgovorio:

. Iskreno se nadam kad podvučemo crtu da neću biti samo korona ministar, međutim moram reći da sam do ovoga trenutka ponosan na svoju ulogu i ulogu mog tima u odgovoru na koronavirus krizu.

Reforma zdravstva

Rekli ste da je reforma zdravstva na stolu. Što to znači i zašto se ne provodi? - bilo je novo pitanje.

- Isti oni u smislu opozicije koji me danas prozivaju, i njihovi ministri zdravstva imali su u puno mirnijim boljim okolnostima mogućnost provoditi reforme pa ih nije bilo.

Upitan u kojem smjeru će reforme ići, Beroš je rekao:

- Nikako povećanje opterećenja naših građana, odnosno bolesnika nije u igri. Riječ je o financijskoj stabilnosti, boljem funkcioniranju zdravstvenog sustava, strukturno uređenim reformama i promjeni modela upravljanja. Reformu ćemo provesti čim prije. Vjerujem da ćemo do užeg kabineta u srijedu definirati sve što je utemeljeno u tom nacrtu, da ćemo komentirati i krenuti u provođenje reformi.

Na pitanje hoće li to biti prije lokalnih izbora nije decidirano odgovorio.

- Teško mi je to reći, dakle moramo utemeljiti promjene nekoliko zakona, a to ima svoju dinamiku i formu koju moramo poštivati.

Afere

Najprije afera s platformom Cijepi se, sada je i nova s ulaganjem gotovo pola milijuna kuna u PR, kažu da je posao dobio vaš prijatelj bez javnog natječaja - napomenula je potom novinarka.

- Upravo je nevjerojatno koliko prijatelja imam u zadnjim danima, ispada da je pola Hrvatske, da su moji prijatelji i da sam dijelio poslove. Apsolutno ne, niti jedna od informatičkih kuća koje su ugovorene u procesu održavanja i razvoja platforme Cijepi se nije ušlo u ministarstvo ni dok sam bio pomoćnik, a kamoli dok sam bio ministar. kada je riječ o još jednom mom ''prijatelju'' i dalje je sve legitimno, sve legalno, i u skladu sa zakonskim procedurama, ali je potpuno jasno da moram imati ljude koji me na različitim aspektima suportiraju.

Upitan je li bilo natječaja za ovaj zadnji slučaj, rekao je:

- Ne znam proceduru, da vam budem iskren, zna je glavno tajništvo, ali mogu vam reći da je sve bilo sukladno zakonu.

Kako komentirate to da ste u godinu dana prošli put od heroja do ministra čija se ostavka traži? - bilo je iduće pitanje.

- Niti sam bio heroj, a isto tako vjerujem da ću biti ministar koji će provesti reforme u zdravstvenom sustavu jer mnogi to nisu napravili.

Na pitanje kakva je situacija u bolnicama, Beroš je rekao:

- Vjerojatno ću do kraja tjedna još biti u Karlovcu, u subotu ako sve bude u redu, bit ću u Zadru, oni također imaju problema s velikim brojem hospitaliziranih, a sljedeći tjedan u Varaždinu ponovno, jer brojevi kod njih i dalje rastu.

Što je s Arenom, je li potrebna ili mogu bolnice još podnijeti ovaj teret? - bilo je novo pitanje.

- Imamo sastanke sa svim zagrebačkim ravnateljima i ovisno o njihovoj potrebi i njihovom promišljanju, aktivirat ćemo Arenu u roku od 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 17:26