ŠTO SE DOGODILO?

Inspekcija zabranila rad jednom djelatniku, oglasili se iz Trakošćana: ‘Imamo dokaz da se djeca nisu zarazila kod nas!‘

Dio roditelja djece koja su ovaj utorak završila u bolnici uvjeren je da su se djeca otrovala hranom

Hotel Trakošćan, arhivska fotografija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/

- Činjenica je da je norovirus jako zarazan i da se može razboljeti jako puno ljudi. On se širi i aerosolom i može doći iz hrane. No, iako je jako zarazan, moram reći, iz iskustva, da je vrlo neobično da toliko učenika istodobno dobije simptome - kaže za Jutarnji list poznati epidemiolog o slučaju iz Varaždina gdje je 28 djece završilo na infuziji ubrzo nakon što su pojeli obrok u hotelu Trakošćan.

Neobično mu je i to da se već utvrdilo da je riječ o norovirusu.

- Postoje brzi testovi, ali smatram da se trebao analizirati i objekt u kojem su djeca jela. Bilo je potrebno uzeti hranu, briseve zaposlenicima, a takvi nalazi ne mogu biti gotovi u manje od 24 sata - kaže epidemiolog. Ponavlja da je "velik broj oboljelih od norovirusa uobičajen, ali je neobično da 28 učenika ima simptome istodobno".

Djelatniku zabranjen rad

Iz Državnog inspektorata su nam rekli kako sanitarna inspekcija redovito postupa po svakoj obavijesti epidemiološke službe kada postoji sumnja na trovanje.

- Tako je i u ovom slučaju odmah po zaprimanju obavijesti izvršen inspekcijski nadzor sanitarne inspekcije u suradnji s nadležnim epidemiologom pravnog subjekta u kojem su djeca boravila. Poduzete su propisane mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti uzimajući u obzir i preporuke epidemiologa.

Sanitarna inspekcija je pravnom subjektu, u kojem su boravila djeca, donijela mjeru dezinfekcije cijelog objekta, uzorkovanje gotove hrane i briseva i izvanredni zdravstveni pregledi svih djelatnika, te je zabranjen je rad jednom djelatniku dok ne obave propisani zdravstveni pregledi

Po okončanju inspekcijskog nadzora te po zaprimanju svih analiza pravovremeno ćemo Vas obavijestiti o činjenicama, rekli su nam iz Inspektorata.

U hotel muk, isti problem i prije pet mjeseci

Iz Hotela Trakošćan su pak poručili sljedeće:

- Zapisnikom sanitarne inspekcije koja je zaključena danas u kasnim popodnevnim satima, utvrđeno je da je učenik koji je prvi razvio simptome već prije polaska na izlet imao simptome. Jednako tako, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije utvrdio je da se u uzorku stolice koji je uzet na mikrobiološku analizu radi o norovirusu.

Napominjemo da nitko od drugih gostiju hotela koji su u njemu istovremeno boravili i konzumirali istu hranu nije prijavio nikakve smetnje, uključujući i osoblje hotela. Ovim putem apeliramo na djecu, roditelje i učitelje da ukoliko primijete da dijete ima tegobe da isto ne upućuju na izlete obzirom da se zaraza širi prilično brzo, posebno u zatvorenim prostorima poput autobusa.

S istim problemom u hotelu su se suočili i prije pet mjeseci. Portal Index tada je objavio da su se učenici pet osnovnih škola iz Splita i okolice s ekskurzije iz Hrvatskog zagorja vratili sa zdravstvenim smetnjama koje upućuju na norovirus. Zbog jakih simptoma dio djece i tada je bio hospitaliziran.

Roditelji su tada za Slobodnu Dalmaciju ispričali da su učenici boravili su u hotelu Trakošćan u kojem su prije njih bili učenici još nekoliko škola.

- Prijatelja moje kćeri odveli su s temperaturom u hotel, dvoje povraćalo u hotelu, a jedna djevojčica iz razreda isto je imala temperaturu- ispričala je tada zabrinuta majka učenice 7. razreda Osnovne škole kralja Zvonimira iz Solina, čija kći je s više od 50 djece iz različitih razrednih odjeljenja boravila na ekskurziji u Hrvatskom zagorju.

Ravnatelj solinske Osnovne škole Vjekoslav Parać, Đuro Baloević, čiji učenici su također bili u istom hotelu, tada je rekao da on ima informaciju kako sanitarna inspekcija u hotelu nije našla ništa.

- To je išlo postepeno, prvo se dio razbolio u autobusu, zatim u hotelu i onda tek zadnji dan u drugom autobusu. Napravljene su pretrage i kad su djeca došla kući. Na ekskurziji u Hrvatskom zagorju bila su i druga djeca koja nisu iz Solina pa možete provjeriti i s njima - kazao je tada Baloević.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije tada je napravio obradu i izvide, ali u izvješću je pisali tek da "nije utvrđena etiologija bolesti uslijed kratkotrajnog boravka djece te nedostatnog materijala za analizu u sklopu obrade u dnevnoj bolnici odjela pedijatrije Opće bolnice Varaždin".

Roditelji misle da su djeca otrovala hranom

Dio roditelja djece koja su ovaj utorak završila u bolnici uvjeren je da su se djeca otrovala hranom.

- Dijete mi je na tom maturalcu i jučer sam s njim razgovarao do 1 ujutro. Smješteni su u hotelu Trakošćan. Sin mi je rekao da su djeca koja su povraćala jela hrenovke, koje su bile čudne bijele boje, jaja i salamu. Nakon pola sata ili sat kolektivno su se počeli žaliti na bolove i krenuli povraćati - ispričao je za Jutarnji list otac djeteta koje je bilo prisutno (podaci poznati redakciji). Više možete pročitati ovdje.

Što je uopće norovirus?

Norovirus je vrlo zarazan. Svatko se može njime zaraziti, čak i više puta tijekom života jer postoji više različitih tipova norovirusa.

Izvor zaraze je bolestan čovjek koji izlučuje virus stolicom, najviše u toku bolesti ali i do 2 tjedna nakon ozdravljenja. Ako mala količina stolice ili povraćenog sadržaja bolesne osobe dođe u usta zdrave osobe razvit će se bolest. To se događa češće no što želimo vjerovati, uglavnom preko hrane i vode zagađene norovirusom, dodirivanjem površina ili predmeta kontaminiranih virusom pa stavljanjem prstiju u usta, ili kontaktom sa zaraženom osobom.

Zaraza se brzo širi u ustanovama za dnevni boravak, staračkim domovima, školama, kruzerima. Epidemije su češće u zimi i rano proljeće, a vezane su uz sljedeću hranu: lisnato povrće (salata), svježe voće, školjke, no svaka hrana servirana sirova ili kuhana ali naknadno zagađena prljavim rukama može biti uzrok trovanja.

Norovirus izaziva akutni gastroenteritis, upalu želuca i crijeva. Uobičajeni simptomi su proljev, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu. S obzirom na to da povraćanje i proljev mogu biti vrlo učestali može doći do dehidracije, osobito u djece, staraca i osoba oslabljenog imuniteta. Oporavak nastupa za 1-3 dana.

Nema specifičnog lijeka za ovu bolest pa se primjenjuje simptomatska terapija: nadoknada tekućine raznim napitcima te po potrebi sredstvima za rehidraciju koja se mogu nabaviti u ljekarni. U težim slučajevima potrebna je rehidracija u bolnici.

Dehidracija se očituje sljedećim simptomima:

- smanjena učestalost mokrenja

- suhoća usta

- vrtoglavica pri ustajanju

Norovirusna infekcija može se prevenirati jednostavnim mjerama:

- perite ruke sapunom i toplom vodom osobito nakon vršenja nužde, mijenjanja pelena, prije jela ili pripreme jela

- voće i povrće temeljito operite prije konzumiranja

- morske plodove, osobito školjke, treba dobro termički obraditi. Ova hrana je čest izvor infekcije jer se jede sirova ili priprema na pari pri čemu se virus ne uništi budući da nije postignuta dovoljno visoka temperatura

- ako imate infekciju norovirusom nemojte pripremati hranu za druge dok ne ozdravite

- ako povraćate ili imate proljev, sve površine koje su kontaminirane odmah operite i dezinficirajte klornim preparatom. Posteljinu i odjeću operite na što višoj temperaturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:41