KB SVETI DUH

Inspekcija sumnja u propuste, od policije čekaju dokaz koji će ključan u slučaju žene koja se ugušila pecivom

Kamere pokrivaju prostor koji vodi do boksa u kojem je nesretna žena bila ostavljena
 Ronald Goršić/Cropix

Ključni dokaz toga koliko je dugo pacijentica koja se ugušila hranom u Kliničkoj bolnici Sveti Duh bila bez nadzora trebale bi dati nadzorne kamere.

Riječ je o slučaju u kojem je žena rođena 1961. godine zaprimljena u bolnicu zbog uganuća gležnja, da bi se u konačnici ugušila dok je jela pecivo.

Kako neslužbeno doznajemo, inspekcijski nadzor je završio i postoje sumnje da je bilo propusta. Doznajemo, a Jutarnji je još ranije imao dokument koji to potvrđuje, pokojna žena je imala više psihijatrijskih dijagnoza te je upitno je li uopće smjela biti sama. Nadalje, s obzirom na to da je koristila lijekove za psihijatrijske dijagnoze, koje uključuju i lijekove za smirenje, jasno je da su joj mišići bili opušteniji pa tako i oni za gutanje.

Zdravstvena inspekcija i dalje čeka snimke nadzornih kamera koje je izuzela policija. Naime, iako kamere, zbog privatnosti pacijenata, nisu postavljene u boksu u kojem je bila nesretna žena, pokriven je dio koji vodi do tog prostora. Tako bi se trebalo utvrditi koliko je zapravo bila bez nadzora.

Najvažniji dio je za koliko je vremena došla pomoć kada je nastupilo gušenje. Doznajemo da očito nije bila pravovremena jer je činjenica da su pacijenticu oživljavali, što znači da je već neko vrijeme bila bez kisika. Iako su je uspjeli reanimirati, došlo je do moždane smrti, no uz pomoć aparata živjela je još tjedan dana.

Doznajemo da će i u ovom slučaju obitelj pokrenuti privatnu tužbu. Podsjetimo, još jedna obitelj traži zadovoljštinu sudskim putem. Riječ je o slučaju od prije nekoliko mjeseci u kojem je muškarac preminuo na hodniku bolnice od iskrvarenja čira na želucu i gušenja.

Mrtvoga ga je pronašla kći, a cijeli slučaj istražuje i Općinsko državno odvjetništvo zbog sumnji na kaznena djela trgovanja utjecajem, falsificiranja dokumenata i pogreške u liječenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:40