PROTUZAKONITA PRAKSA

‘Inicijativa za Jakuševec‘ zbog biootpada podnijela prijavu Državnom inspektoratu

Optužuju Čistoću da biootpad iz smeđih spremnika s područja Zagreba skuplja i dovozi na deponij Jakuševec

Odlagalište Jakuševec

 Boris Kovacev/Cropix

Sedam udruga okupljenih u "Inicijativu za Jakuševec" u ponedjeljak su Državnom inspektoratu podnijele prijavu zbog, kako tvrde, protuzakonite prakse Čistoće pri gospodarenju i odlaganju biootpada na zagrebačkom deponiju Jakuševec-Prudinec.

"Predmet prijave su saznanja da Čistoća, suprotno zakonskim odredbama o gospodarenju otpadom, čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja tako da biootpad iz smeđih spremnika s područja Zagreba skupljaju i dovoze na deponij Jakuševec", rekao je na konferenciji za novinare pred Državnim inspektoratom predsjednik udruge Ekologija grada Josip Pavlović.

Uz prijavu priložili su snimke napravljene s dronom, kao dokaz da se smeđe vrećice s biootpadom poslije radnog vremena dovoze na kompostanu, a u ranim jutarnjim satima ponovno tovare i voze na brdo deponija Jakuševec.

Pavlović je ustvrdio da se "manipuliranjem dokumentacije mijenja takozvani ključni broj tog otpada te se pretvara u miješani komunalni otpad i vozi na Jakuševec na odlaganje, što je suprotno zakonskim odredbama s obzirom da bi se biootpad trebao skladištiti na kompostanama i dalje kompostirati".

Kaže kako Čistoća to radi jer su gradski kapaciteti kompostane prenatrpani, pa se nastoji uštedjeti na račun kvalitete života i zdravlja građana te se biootpad deponira na Jakuševec umjesto da se preda na oporabu privatnim oporabiteljima.

Pavlović ističe da je takav način deponiranja narušio ionako nisku kvalitetu života na području gradske četvrti Novi Zagreb - istok, a nesnosni smrad se širi i preko Save pa im svakodnevno dolazi sve više prijava građana iz Borovja, Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak, da navečer ne mogu otvoriti prozore.

"Inicijativa za Jakuševec" zbog toga traži da se Državni inspektorat i sve nadležne institucije, pa ako treba i Vlada i predsjednik Republike, uključe u rješavanje tog problema. Kažu da tu ima posla i za Državno odvjetništvo i USKOK.

Također traže smjenu voditelja Čistoće Davora Vića jer je ta praksa počela u zadnjih godinu dana, s njegovim dolaskom, a Pavlović tvrdi da o tome imaju više potvrda iz Čistoće, ali zbog dijeljenja otkaza ljudi nisu voljni to javno reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 09:59