IZRUČENJE

Ingrid Isaković: Mog nevinog supruga žele izručiti Crnoj Gori i prije ratifikacije ugovora

ZAGREB - Međunarodni sporazumi o izručenju dočekani su u javnosti kao dobra stvar, posebno ako se izručuju žestoki kriminalci s nadimcima kao što je Zver. Ali što kad se po jednom takvom sporazumu, koji još nije ni ratificiran ni objavljen u Narodnim novinama, izručuje povučeni informatičar koji je, čini se, slučajno upao u optužnicu podignutu pred crnogorskim sudom?

Odluka sudskog vijeća

Igor Isaković u Remetincu čeka izručenje Crnoj Gori, gdje ga se tereti za udruživanje u zločinačku organizaciju koja je varala na dionicama.

- Ni jedan međudržavni sporazum ne bi smio biti u primjeni prije ratifikacije. Kao branitelj Igora Isakovića nisam vidio taj sporazum jer nije nigdje objavljen. Suludo je državljanina izručiti temeljem “tajnog” dokumenta koji nije dostupan ni javnosti ni obrani - kaže Isakovićev odvjetnik Ljubo Pavasović-Visković.

No, Vijeće Županijskog suda 9. studenoga riješilo je da Igor Isaković može biti izručen Crnoj Gori jer ugovor o izručenju propisuje da će se “privremeno primjenjivati od dana potpisivanja”.

Isakovićev odvjetnik podnio je ustavnu tužbu Ustavnom sudu.

Prema optužnici podignutoj na Višem sudu u Podgorici,grupa od 11 ljudi, među kojima je Isaković trećeoptuženi, krivotvorila je isprave stvarnih vlasnika dionica i tako neovlašteno trgovali dionicama i uzeli sebi zaradu.

Policija je banula

Ali, Ingrid Isaković, Igorova supruga, kaže da je njezin suprug potpuno neopravdano optužen.

- On je informatičar i po nalogu svog poslodavca, tvrtke BIOS-Informatika d.o.o., otišao je u Crnu Goru da bi montirao računala. Kad je počeo spajati kompjutere na mrežu banula policija - prepričava Ingrid Isaković. Policija je ubrzo pustila Isakovića da se vrati natrag u Hrvatsku, ali kasnije je tijekom istrage ustvrdila da su računala korištena za krivotvorenje isprava te ga na temelju toga optužila.

Sumnjiv jer poznaje Strmečkog?

- Moj muž je takav ziheraš da se nikad ne upustio ni u što sumnjivo, govori Ingrid Isaković. Ako je to točno, Igorov jedini grijeh je taj što je poznavao prvooptuženog Damira Strmečkog, svojedobnog direktora BIOS-Informatike, za koju Isaković radi, i koji ga je poslao u Crnu Goru. Prema ugovoru o izručenju, hrvatski sud ne treba ulaziti u osnovanost optužbi. Isaković će svoju nevinost morati dokazivati pred crnogorskim sudom, no njegov odvjetnik upozorava da ga je protuzakonito izručiti dok sporazum još nije ratificiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:53