EKSKLUZIVNO>>>POPIS ZAMRZNUTIH RAČUNA

INFOGRAFIKA Pogledajte detaljan pregled blokirane imovine obitelji Sanader

Istražitelji su sjeli na više od deset računa obitelji Sanader, ali i na njihove nekretnine, dionice i umjetnine

ZAGREB - Pet je spornih, blokiranih računa u tirolskom Raiffeisen-Landesbanku, od kojih četiri glase na ime Ive Šarića. Njegov zet Ivo Sanader otvorio je tamo jedan račun na vlastito ime, a imao je punomoć za račune svog punca. Šesti, u međuvremenu odblokiran račun, na kojemu nije bilo aktive, služio je samo za plaćanje troškova preko kreditne kartice.

Na računu Ive Sanadera leži 1,2 milijuna, a na tri računa Ive Šarića gotovo pola milijuna eura. Njih je odmrznuo Antikorupcijski ured u Beču, ali su na zahtjev Hrvatske ostali pod blokadom tužiteljstva u Innsbrucku.

Brojne blokade

Peti račun Ive Šarića otkriven je naknadno kad je u bankovnom sefu Ive Sanadera, uz 50.000 eura gotovine, pronađena štedna knjižica sa 180.000 eura. Potom je blokiran i taj račun, dok je šesti - onaj bez aktive - u međuvremenu odmrznut na traženje same banke.

INOGRAFIKA: blokirana imovina obitelji Sanader

Sanaderov punac Ivo Šarić isprva je tvrdio da dugo nije bio u Austriji, da bi potom priznao da je jednom nakratko bio u Beču. Pa kako je onda uspio otvoriti sve te račune u poslovnici banke u Tirolu?

Neslužbeno doznajemo da se u vezi s tim vodi predistražni postupak protiv bivšeg djelatnika Raiffeisen-Landesbanka.

U istrazi koju protiv Sanadera vodi Antikorupcijski ured tužiteljstva u Beču zbog sumnje u pranje novca, spominju se još dvije suosumnjičene osobe: jedan hrvatski i jedan austrijski državljanin. Spekulira se da je Hrvat, čiji identitet Austrijanci ne žele otkriti, upravo korisnik spornih računa Ivo Šarić.

Osumnjičeni austrijski državljanin mogao bi biti bivši bankar koji je, prema indicijama, pomogao Sanaderu prilikom otvaranja računa. Jesu li pritom prekršena pravila bankarskog poslovanja, još se utvrđuje.

Dok se na sudu u Innsbrucku vodi pravna bitka oko toga moraju li tamošnji bankari odati tužiteljstvu podatke o mogućim drugim računima bivšeg premijera, na temelju zahtjeva iz Hrvatske tamošnje je tužiteljstvo blokiralo sredstva na spomenutim računima Ive Sanadera i Ive Šarića, s ukupno nešto manje od dva milijuna eura.

USKOK je, istodobno, u Hrvatskoj, preko nadležnoga zagrebačkog Županijskog suda, ishodio čak 16 privremenih mjera blokade imovine Sanadera i članova njegove obitelji - zamrznuti su im poslovni udjeli, vrijednosni papiri, nekretnine u Zagrebu, Splitu i Braču, umjetnine...

Uskočka istraga

Sanader je pod uskočkom istragom zbog sumnje da je od oko 100 milijuna kuna izvučenih preko Fimi-Medije iz javnih poduzeća, na ruke dobio gotovo 28 milijuna kuna “keša”.

Tereti ga se i za štetu od oko šest milijuna kuna nanesenu HEP-u zbog isporuke jeftine struje Diokiju Roberta Ježića te za uzimanje provizije od 3,5 milijuna kuna 90-ih godina, tijekom ishođenja kredita za naša veleposlanstva od Hypo banke. Istražiteljima je pošlo za rukom blokirati imovinu Ive Sanadera i s njim povezanih osoba u vrijednosti približnoj iznosu izvučenog novca za koji se tereti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 20:06