NIJE BILO MJESTA

Ines je svim silama htjela u zatvor, na koncu je završila u zastari: ‘Tražila sam i vezu da me smjeste iza rešetaka. Ništa...‘

Prošle je godine konačno nastupila zastara i sad više ne mora strahovati od odlaska u zatvor i služenja kazne
 Privatna arhiva

Ines Vučković Dizdar, 39-godišnjakinja iz Petrijevaca, došla je pred osječki zatvor odslužiti svoju trodnevnu zatvorsku kaznu, ali u njega nije uspjela ući. Prijatelji su joj pripremili oproštajnu zabavu, spakirala je kofer i djecu ostavila kod bivšeg muža, a na kraju se isti dan vratila kući. U Facebook grupi Ženski recenziRAJ napisala je negativnu recenziju za prenapučenost hrvatskih zatvora, nakon čega smo ju kontaktirali da nam otkrije sve detalje ovog bizarnog slučaja.

image
Privatna arhiva

Ines je u zatvor trebala ići zbog nagomilanih kazni za vožnju bez vozačke dozvole. Kad je konačno odvozila sve zadane sate u autoškoli i položila vozački ispit, otišla je s uvjerenjem HAK-a podići vozačku dozvolu. Doznala je da vozačku ne može podići zbog neplaćenih kazni. U zatvor je stigla u srpnju 2018. godine, ali zbog prenapučenosti nije dobila mjesto.

- Dijete sam sa sela, od malena sam vozila traktor pa sam naučila voziti i auto. Kod nas je to normalno. Trebalo mi je prijevozno sredstvo da bi mogla dostavljati proizvode sa svoje farme, rekla je Ines koja ima firmu za proizvodnju prirodnih preparata.

Kad je otišla podići vozačku dozvolu, službenica joj je rekla da je svašta vidjela i da ju ništa više ne može iznenaditi, ali je Ines uspjela. Dobacila joj je da je šteta slike za vozačku jer je dobro ispala, ali vozačku nije dobila.

- Novac za platiti kaznu nisam imala, a zastara nastupa tek za tri godine. Odlučila sam odraditi nešto za opće dobro, iz općine sam dobila zadatak pranja autobusnih stanica i čišćenje vijećnice koja se tad gradila. Posao kao posao, bilo mi je draže odraditi nego platiti kaznu, rekla je Ines.

Autobusne stanice često su bile oblijepljene plakatima koji su imali premaz ljepila, zbog čega je skidanje bilo dodatno otežano. Ines je pozvala prijatelja koji ih je našpricao kemikalijama i skratila si muku ribanja i guljenja. Počastila ga je pivom i ćevapima, ali ne smatra to "varanjem".

- Najstarija kći mi je nosila "zidarske sendviče" i imala sam pauzu za kavu. Prijatelji su se brinuli kako ću se osjećati zbog toga što perem stanice, jer uvijek postoje oni koji se naslađuju i ismijavaju te, ali meni uopće nije bio problem, kaže Ines.

Dok je odrađivala rad za opće dobro, jedan dio kazni plaćala je u ratama i cijelo vrijeme vozila s uvjerenjem HAK-a. Dvije rate prije isplate kazne, ponovno ju je zaustavila policija. Zaradila je novu kaznu za upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava za isto i završila na sudu.

- Sutkinju nije zanimalo jesam li položila vozački ili nisam. Nervozno je vikala na mene da joj pokažem vozačku, pokazujući mi svoju i objašnjavajući mi da mora biti takva. Rekla sam joj da takvu nemam dok sam se navirala kroz prozor da vidim hoću li dobiti još koju kaznu s obzirom na to da se saslušanje odužilo, rekla je Ines.

Izrečena joj je kazna od tri tisuće kuna, a naknadno i tri dana zatvora. Sutkinja ju je odmah upozorila da će u zatvor teško dospjeti i podsmjehivala joj, kako kaže.

- Vidjela sam da ne vrijedi trošiti živce, očito je sutkinja imala neku privatnu muku. Došlo mi je čak da ju zagrlim. Nije mi bilo jasno zašto me uopće šalje u zatvor kad zna da neću ući, prisjeća se Ines.

Otplatila je kaznu i pokušala podići vozačku. Službenica joj je rekla da ne može dobiti vozačku dok ne odsluži tri dana zatvora, i dodala da je zatvor krcat i da je neće primiti. Savjetovala ju je da čeka tri godine zastaru i onda podigne dozvolu. Odmah se prisjetila sutkinjinog smijeha kad su joj izrečena ta tri dana zatvora.

- Množila sam koja je vjerojatnost da me zaustave jer moram raditi i liječiti dijete. Odlučila sam odslužiti ta tri dana jer nema šanse da me ne zaustave u iduće tri godine. Naručila sam se kod sutkinje, rekla je.

image
Privatna arhiva

Sutkinji je objasnila da mora voziti jabuke i suhomesnato na more i da postoji šansa da će opet dobiti kaznu. Molila je da je pošalje na izvršenje kazne od tri dana zatvora jer nema drugog načina da podigne vozačku.

- Gledala me u čudu preko naočala. Rekla je da ima 56 godina i da je to prvi put da ju netko ne moli odgodu nego želi u zatvor. Obje smo se počele smijati, prisjeća se Ines.

Odlučila joj je napisati uputnicu za zatvor i jedan od dana koje je trebala provesti u zatvoru pao je baš na njen rođendan.

- Bila sam oduševljena i komentirala da ću pričati unucima da sam rođendan provela u zatvoru. Sutkinja je rekla da to nije u redu i da će promijeniti datume. Upisala je neke datume i to je bilo to, rekla je buduća zatvorenica.

Sutkinja joj je objasnila da je problem ako za vikend zaglavi u zatvoru jer postoji mogućnost da će ostati duže od propisanog. Dobila je popis što smije unijeti u zatvor.

- Na popisu su bile navedene higijenske potrepštine koje moraju biti u prozirnoj ambalaži, lijekovi ako piješ terapiju, hlače i obuća moraju biti bez vezica, grudnjaci, žice i trake su zabranjeni, kaže Ines.

Zahvalila se sutkinji i krenula tražiti vezu da upade u zatvor. Raspitivala se zna li netko nekog čuvara ili bilo koga da joj pomogne upasti u zatvor.

- Doznala sam da je upravitelj vojnik. Nazvala sam bivšeg muža, koji je pukovnik, da vidim poznaje li ga. Pitali su ga što je do toga došlo da će me strpati u zatvor, rekla je Ines.

Prijatelji su joj pripremili zabavu prije odlaska u zatvor, danima su je zezali i onda su krenuli savjeti sa svih strana.

- Mama se ponašala kao da idem u paragvajski zatvor, kao iz serije Zakon Braće. Upozorila me da se ne bahatim i ne kačim ni s kim. Uvjeravala me da će država kazniti one koji su krivi, a Bog će im suditi, prisjetila se Ines.

Majku četvero djece i djeca su obasipala savjetima. Pokušala je sve okrenuti na šalu da im bude lakše prebroditi taj period. Šalila se da će se vratiti s tetovažom i pločicama.

- Najstarija kći Mirna rekla je da će zatvorenicama biti žao kad budem izlazila iz zatvora, a Doris mi je rekla da se kladi da ću kliknut s nekom zatvorenicom i ostati zauvijek prijateljica. Sin Šimun mi je pak rekao da ne udomim još koje dijete, dok je najmlađa kći Tessa pitala hoću li dugo ostati jer bi radije bila sa mnom nego s ocem, kaže Ines.

Da ne nosi puno stvari na tri dana, otuširala se ujutro jer je odlučila da se u zatvoru neće tuširati.

- Obukla sam pamučni top, dvoje gaća, tajice i japanke jer je pisalo da moram imati papuče bez vezica i kopči. Uzela sam prozirnu pastu, četkicu za zube, osobnu iskaznicu, petsto kuna da prebacim na kantinu, stavila ručnik na rame i krenula, objašnjava Ines.

Bivšem mužu predala je djecu i stigla pred Osječki zatvor u japankama s ručnikom na ramenu.

- Došla sam do portira i ponadala se da postoji nada da odrobijam svoja tri dana. Predala sam papire i uskoro se pojavio zamjenik ravnatelja koji mi je rekao da mjesta nema. Pokušala sam objasniti da ću do mirovine prati autobusne stanice ako ne podignem vozačku, rekla je Ines.

Ravnatelj joj je rekao da dvije ćelije moraju biti prazne zbog hitnih slučajeva obiteljskog nasilja i istrage, a pravo prvenstva ostvaruju oni s kaznama duljim od 14 dana. Osječki zatvor, navodi, ima samo jedno žensko krilo koje je maksimalno popunjeno. Pitala je hoće li joj priznati obiteljsko nasilje ako se obračuna s bivšim suprugom.

- Zamjenik se vratio nakon 15-ak minuta jer mi je pronašao mjesto u pritvoru koje mi na kraju nisu dodijelili da ih ne tužim sudu za ljudska prava. Na kraju su mi dali potvrdu da sam čvrstom i svojom voljom došla odslužiti kaznu, a da mi sustav to ne dozvoljava. Rekao je da je i sutkinja zvala da mi pomognu ući, dodaje Ines.

Otišla je popiti kavu, a zatim i po vozačku koju je konačno dobila.

- Kad ljudi polože vozački, prvo jave obitelji i prijateljima, a ja sam prvo javila policiji. Znao me otac zezati da bratu štedi za fakultet, a meni za jamčevinu, rekla je Ines.

Prošle je godine konačno nastupila zastara i sad više ne mora strahovati od odlaska u zatvor i služenja kazne.

Upitali smo Ministarstvo pravosuđa i uprave o ovom konkretnom slučaju, objavljujemo odgovor koji smo dobili.

- Osobe lišene slobode u zatvorski se sustav zaprimanju temeljem rješenja nadležnog suda. Kada nadležni sud odredi istražni zatvor ili uputi osobu na izvršavanje kazne zatvora temeljem pravomoćne presude, ista se sukladno rješenju suda upućuje i zaprima u kaznionicu ili zatvor. Vezano za vaš upit o „redu za odsluženje kazne za kaznena djela“ ističemo da se osobe lišene slobode u zatvorski sustav upućuju isključivo na temelju jasno propisanih zakonskih odredbi koje ne poznaju institut „čekanja“.

Osuđenike se na izdržavanje kazne zatvora upućuje temeljem rješenja suca izvršenja koji je nadležan za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora. Ističemo da je temeljna zadaća zatvorskog sustava zaštititi društvo od počinitelja kaznenih djela. Svatko tko predstavlja ugrozu za pojedinca, društvo ili pravni poredak Republike Hrvatske, a tko je počinio prekršaj ili kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora ili kome se sukladno Zakonu može odnosno treba odrediti istražni zatvor, može biti upućen u zatvorski sustav.

Zatvorski sustav Republike Hrvatske, kao i do sada, zaprimit će sve osobe koje su sudskom odlukom lišene slobode.

Kada je riječ o kapacitetima zatvorskog sustava, Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi niz mjera kako bi se proširili kapaciteti. U posljednje tri godine uređeni su i prošireni kapaciteti Zatvora u Bjelovaru, Kaznionici u Požegi, uređeni su dijelovi Zatvora u Osijeku te prošireni kapaciteti u zatvorenim uvjetima Zatvora u Požegi čime su se ukupni kapaciteti povećali za oko 120 mjesta.

U tijeku su radovi u Kaznionicama u Požegi i Lipovici kojima će se osigurati dodatni kapaciteti zatvorenih uvjeta za 230 mjesta što će rasteretiti zatvore u Osijeku i Zagrebu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave uvelo je elektronički nadzor za uvjetni otpust, a u tijeku je priprema Pravilnika o načinu izvršavanja istražnog zatvora u domu uz primjenu elektroničkog nadzora što će dodatno rasteretiti kapacitete kaznenih tijela, stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:44