NOVO OTKRIĆE

INA u blizini Vinkovaca pronašla naftu: Moguća je proizvodnja do 600 barela na dan!

 Ranko Šuvar / CROPIX

"U okviru naftnog polja Privlaka u blizini Vinkovaca INA je otkrila novo nalazište nafte na istražnoj bušotini Đeletovci-1 Zapad. Tijekom bušenja na dubini od oko 1000 metara nalazi ispitivanja pokazuju značajne proizvodne količine nafte", stoji u priopćenju koje je objavila kompanija INA na stranicama Zagrebačke burze.

No, dosadašnji nalazi ispitivanja pokazuju proizvodnju nafte od oko 600 barela na dan. Tako bi ukoliko valutne vrijednosti barela nafte ne budu pretjerano varirale, INA na ovoj naftnoj bušotini dnevno trebala zarađivati oko 60.000 dolara dnevno. No, ovo je tek grubi izračun. Preciznije vrednovanje rezervi i proizvodnje ugljikovodika bit će poznato nakon daljnjih ispitivanja i izrade projekta razrade unutar same kompanije.

FOTO INA: 'Da, otkrili smo nalazište, moglo bi davati 150 tona dnevno idućih 25 godina'

"Obzirom na rezultate, za očekivati je da će njihova dnevna proizvodnja značajno doprinositi povećanju proizvodnje na ovom području", navodi se također u priopćenju.

Podsjetimo, ovo je već treće ovakvo otkriće u posljednih godinu dana. Nakon otkrića satelitskog naftnog polja bušotinom Selec-1, objavljenog u siječnju 2011. godine, te otkrića nafte na bušotini Hrastilnica-3 kraj Ivanić Grada u srpnju ove godine, ovo otkriće nastavak je pozitivnih rezultata jednog od osnovnih novih pravaca u istraživanju Panonskog bazena, temeljenog na traženju novih, tzv. satelitskih polja u neposrednoj blizini već postojećih polja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:18