DRŽAVA IH TUŽILA

Ina mora platiti 525.000 kuna zbog zagađenja Kvarnera

Ekološka nesreća dogodila se još 1996. godine. Plinsko ulje koje se izlilo u more uzrokovalo je teško onečišćenje obalnog pojasa u duljini od 12,5 kilometara
 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - Ina mora platiti 525.000 kuna naknade za ekološku štetu u Bakarskome i Kvarnerskom zaljevu koju je 1996. uzrokovalo 56 kubičnih metara plinskog ulja, presudio je riječki Općinski sud.

Naime, nakon 14-godišnjega postupka prihvaćena je tužba države, koja je tražila da naftna kompanija plati navedenu svotu za ekološku štetu na flori i fauni dvaju zaljeva. Ina je proglašena objektivno odgovornom po Zakonu o zaštiti okoliša. Prvostupanjsku presudu riječki je Općinski sud donio 22. studenoga 2007., a Županijski ju je sud potvrdio 14. travnja 2010.

Ekološka nesreća dogodila se još 27. ožujka 1996. Plinsko ulje koje se izlilo u more uzrokovalo je teško onečišćenje obalnog pojasa u duljini od 12,5 kilometara te srednje onečišćenje u duljini od 3,5 kilometara.

Kako je na internetskim stranicama objavilo Državno odvjetništvo, to je "izazvalo degradaciju strukture mora i podmorja te posljedično uništenje flore i faune na pomorskome dobru".

Iako je Ina tvrdila kako štete nema jer je na čišćenje mora i naknadu štete uložila oko 3,5 milijuna kuna, sudovi su zaključili kako je značenje "povrijeđenog dobra (mora) za društvenu zajednicu i opseg onečišćenja takav da je Ina dužna naknaditi štetu počinjenu na flori i fauni, neovisno o proteku vremena, drugim onečišćenjima kojima je akvatorij izložen te teškoćama u utvrđivanju visine stvarne štete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 11:33