ŽIVA SE PENJE

Imamo prognozu za idućih tjedan dana: Stiže novi toplinski val, ali i jedna vrlo neugodna pojava

Vrhunac novog toplinskog vala s temperaturama do 38°C u našim krajevima bit će krajem idućeg tjedna

Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix

Danas će biti pretežno sunčano, poslijepodne vrlo toplo, ponegdje i vruće. Tako glasi prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za (DHMZ) za petak.

Tijekom jutra mjestimice je u unutrašnjosti moguća magla.

Vjetar na kopnu većinom slab, popodne ponegdje do umjeren južni i jugoistočni. Uz obalu ujutro burin, zatim umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura između 27 i 32 Celzijevih stupnjeva.

Pod utjecajem visokog tlaka stacionarne anticiklone nad Sredozemnim morem i južnom Europom prevladava vedro stabilno i suho vrijeme, pojasnio je meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak.

Ciklonalni poremećaji s Atlantika premještaju se nad sjevernom i sredenjom Europom sjevernije od Alpa. Nad zapadno Sredozemlje i Pirinejski poluotok jugozapadni vjetrovi donose topao zrak sa sjeverozapada Afrike koji će se idućih tjedan dana premještati preko Sredozemlja prema istoku. Vrhunac novog toplinskog vala s temperaturama do 38°C u našim krajevima bit će krajem idućeg tjedna, naveo je.

Istaknuo je kako se danas u planinskim krajevima unutrašnjosti poslijepodne može očekivati slab razvoj dnevne naoblake. Na Jadranu će poslijepodne zapuhati do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature zraka od 27 do 33°C. Temperatura mora je od 25 do 27°C, a UV indeks vrlo visok.

Sutra nastavak sunčanog i stabilnog vremena, u kotlinama unutrašnjosti ujutro moguća je kratkotrajna magla uz jutarnje temperature zraka od 10 do 15°C. Na Jadranu topla noć s temperaturom oko i iznad 20°C. Najviše dnevne temperature zraka kretat će se od 28 do 34°C.

Nedjelja će biti sunčana uz prolazno naoblačenje u sjeverozapadnim krajevima i unutrašnjosti. Temperature zraka u daljnjem porastu tako da će jutarnje temperature u unutrašnjosti biti od 13 do 18°C, a na Jadranu iznad i oko 21°C – po meteorološkoj nomenklaturi kad je minimalna temperatura viša od 20 °C to je dan s toplom noći.

Poslijepodnevne temperature zraka od 28 do 34 °C, po meteorološkoj nomenklaturi dan s maksimalnom temperaturom višom od

30°C je vrući dan, a s maksimumom od 25 do 30 °C topao dan. Na Jadranu će u nedjelju zapuhati slab jugoistočnjak.

Sljedeći tjedan temperature u porastu tako da će do kraja tjedna ponovo doseći vrijednosti i do 38°C. Topao afrički zrak koji struji nad našim krajevia donijet će ponovo manje količine pijeska te će se nebo ponovno ‘zamutiti‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 09:12