BITKA ZA VLAST

Idu još jedan ili dva kruga konzultacija pa novi izbori

 Goran Mehkek/CROPIX

Sve je jučer završilo, kao i na kraju prvih konzultacija: bez mandatara. Ni Zoran Milanović ni Tomislav Karamarko u proteklih desetak dana nisu uspjeli skupiti dovoljnu potporu da jednom od njih predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer dodijeli mandat za sastavljanje vlasti. Predsjedničke dvore ni jedan nije napustio kao pobjednik.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je treći krug konzultacija, i to početkom sljedećeg tjedna.

- Nažalost, i danas se pokazalo da nitko ne raspolaže potrebnom većinom - kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala:

- Želim jasno i nedvosmisleno reći da ću ustrajati na primjeni ustavne odredbe koja uvjetuje potporu većine u Hrvatskom saboru.

Doznajemo kako će, nakon trećeg ili najkasnije četvrtog kruga konzultacija, ako se ni tada ne dođe do mandatara, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dati konkretne prijedloge što dalje, a najvjerojatnije će zatražiti raspisivanje ponovljenih izbora.

Nema suglasja

Treći krug konzultacija bit će održan sljedeći tjedan, najvjerojatnije u utorak ili srijedu. Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se i s vrsnim ustavnopravnim stručnjacima, a na Pantovčaku kažu da će uskoro biti upućen poziv za tu vrstu konzultacija. “Predsjednica ima pravo da uz šefove stranaka pozove i pravne stručnjake.”

Prema ocjeni Pantovčaka, drugi krug konzultacija protekao je korektno, ali je dojam da očito ne postoji suglasje među političkim strankama. Predsjednica ostaje kod stava da se mandat može povjeriti samo onome tko donese potpise većine zastupnika i od tog načela Kolinda Grabar-Kitarović neće odstupiti ni u trećem krugu konzultacija. “Mandat će dobiti samo onaj tko donese 76 potpisa”, kategorični su na Pantovčaku.

“Predsjednica neće nikome dozvoliti određene pritiske, bilo preko medija, bilo preko ustavnopravnih stručnjaka”, rečeno je Jutarnjem. Iako Grabar-Kitarović nije o tome govorila, posljednjih su dana i neke stranke pokušale na svoj način tumačiti proceduru koju bi trebala slijediti, ali predsjednica nije prihvatila niti jedan drugi argument osim zahtjeva da joj se predoče potpisi većine zastupnika.

Razna tumačenja

Pantovčak nije blagonaklono prihvatio ni razna tumačenja ustavnih odredbi od strane ljudi koji nisu za to kvalificirani, a u posljednje je vrijeme sve više takvih pokušaja.

Predsjednica je ponovno pozvala na odgovornost sve zastupnike koji su dobili podršku hrvatskih građana. Istovremeno, za Pantovčak je krucijalno u ovom trenutku da institucije ostanu u okvirima svojih ovlasti. U tom smislu Grabar-Kitarović je zatražila i istragu kako je iz SOA-e do medija došao dokument o Raškovićevu ratnom putu.

“To što Mirko Rašković danas nije došao na konzultacije kod predsjednice nema nikakve veze s njenim zahtjevom da se provede istraga. Rašković se opravdao važnom sjednicom tijela u kojem je još uvijek i predsjednica je to uvažila.”

Sve ove ustavnopravne dileme koje su sada postale vidljive bit će tema šire rasprave koju će potaknuti i šefica države, ali tek kada prođu konzultacije i cijeli postupak u formiranju nove hrvatske Vlade. Na Pantovčaku kažu da se Kolinda Grabar-Kitarović čvrsto drži Ustava i da odstupanja nema i neće ih biti do kraja cijelog postupka.

Poslije sastanka u hotelu Esplanade u Predsjedničke dvore prvi je na konzultacije stigao Božo Petrov sa suradnicima, a iznenađenje je bilo kad se Zoran Milanović sa suradnicima iz koalicije Hrvatska raste kod predsjednice Grabar-Kitarović zadržao čak 33 minute, što je znatno dulje nego u prvom krugu razgovora.

- Dosta smo razgovarali, a shvatio sam da je i Petrina uz nas. Ide to polako. Nije panika, vjerujem da ćemo konstituirati Sabor i sastaviti Vladu - kazao je Milanović koji je komentirao i kako je u ovoj situaciji odgovornost na saborskim zastupnicima, a ne na Ustavnom sudu.

- Pravilo od 2/3 je opasno jer dovodi do blokade vlasti - dodao je Milanović i nastavio kako bi bilo najpoštenije da se svi zastupnici skupe te odluče: ili idemo na nove izbore ili da cijeli Most ide uz HDZ.

- Ako ih ima dosta - dodao je Milanović koji je rekao da nije dobio mandat za veliku koaliciju, te da će vidjeti što će reći Glavni odbor i Predsjedništvo stranke. Na pitanje o uvjetu koji je postavio na sastanku da oni neće u suradnju ni s kim tko u redovima ima pravomoćno osuđene osobe rekao je:

‘Mi smo dosljedni’

Nema tu izmotavanja i migoljenja. Postavio sam civilizacijski, moralni prag.

Na opasku da je upravo iz njihovih redova Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika, pravomoćno osuđen, kazao je da je toga svjestan, no da to nije teško kazneno djelo. I Tomislav Karamarko se na sastanku s predsjednicom zadražo 33 minute.

- Mislim da Vlada koju predlaže Most ne može funkcionirati. Apsurdno je i nemoralno da Milanović proziva nekoga. Neka pogleda koliko u svojoj stranci ima pravomoćnih presuda... - dodao je Karamarko. Božo Petrov sa suradnicima Robertom Podolnjakom, Mirom Buljem te Jasnom Matulić zadržao se znatno kraće.

- Naši odgovori predsjednici bili su isti kao i u prvom krugu konzultacija. Svi znaju kakav je naš stav i što tražimo od jednih i drugih, pa sada čekamo odgovore - rekao je Petrov. Boris Miletić iz IDS-a kazao je da podržavaju koaliciju Hrvatska raste.

- Naš stav je bio jasan i prije izbora, mi smo dosljedni, nama je prihvatljiva suradnja s koalicijom Hrvatska raste - kazao je Miletić, a na pitanje je li moguća velika koalicija odgovorio je da će se to teško spojiti. Drago Prgomet, Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović zajedno su bili kod predsjednice.

‘Zovem samo Vesnu’

- Stav naše stranke je da se Sabor i Vlada što prije konstituiraju kako ne bi došlo do ustavne krize. Ne bježimo od odgovornosti i preuzimanja vlasti. Nerealna mogućnost je velika koalicija, a mi ćemo na skupštini odlučiti s kim ćemo - rekao je Prgomet. S njim se čekajući konzultacije družio Milan Bandić.

- Ja se ufam u razum Milanovića, širinu Karamarka i iskustvo Petrova - kazao je Bandić. Nije se čuo ni s Karamarkom, ni s Milanovićem, kako je rekao.

- Ja zovem samo svoju Vesnu, i mater...

Dragan Vulin i Josip Salapić iz HDSSB-a rekli su da nikome nisu dali potporu. Radimir Čačić kazao je kako sadašnja situacija ukazuje na nove izbore. Predstavnik Živod zida Ivan Sinčić ponovio je predsjednici stajalište da neće podržati niti jednu od dvije koalicije. Stipe Petrina je na konzultacije došao sam.

- Po svemu sudeći, za sada, podržat ćemo koaliciju Hrvatska raste jer je bliže toj većini - rekao je Petrina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:57