POTONUĆE TEGLJAČA

'IDENTITET NAŠEG POMORCA NIJE SE POTVRDIO' Hrvatski šef diplomacije kaže da je sudbina kapetana Dine Miškića i dalje nepoznata

 
Bourbon Rhode, Dino Miškić
 Bourbon Rhode

Za sada se još uvijek ništa ne zna o sudbini Dina Miškića, hrvatskog pomorca i kapetana broda Bourbon Rhode koji je u četvrtak potonuo u teritorijalnim vodama Martiniquea, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, izrazivši optimizam glede ishoda operacije potrage i spašavanja.

Danas su pronađena tijela još dvojice pomoraca s broda Bourbon Rhode koja su izvučena na francusku mornaričku fregatu Ventose, objavila je u utorak brodarska tvrtka Bourbon, no ministar ističe da se ne radi o našem pomorcu.

"O kapetanu Miškiću još ne znamo ništa, naš kolega je u stalnom kontaktu s kriznim stožerom. Nije se potvrdio identitet našeg pomorca", kazao je Grlić-Radman, dodajući da je optimist i vjeruje u pozitivan ishod.

"Mi smo optimisti i vjerujemo da ćemo ga pronaći živoga", kazao je ministar u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove.

Također je kazao da je MVEP je u kontaktu s obitelji hrvatskog kapetana.

Potragu za nestalim pomorcima vode francuske vlasti uz američku potporu. Operacija potrage i spašavanja dio je posebnih mjera koje će se dodatno intenzivirati sljedećih dana

Od početka operacija 26. rujna, mobilizirano je 10 plovila u području, a dnevna preletanja izvodi zrakoplov Falcon 50 francuske mornarice uz potporu zrakoplova C 130 Hercules američke obalne straže.

Mornarička fregata je zajedno s helikopterom Panther ključni dio sustava i koordinacijske mreže u gotovo 40 područja potrage.

Do sada su spašena tri od 14 članova posade te ukupno pronađena tijela troje stradalih pomoraca čiji identitet nije objavljen.

Grlić-Radman je nakon neformalnog sastanka ministara Vijeća za vanjske poslove na pitanje novinara očekuje li otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Makedonije i EU-a istaknuo da Hrvatska snažno podržava Sjevernu Makedoniju koja je prema Prespanskom sporazuma pristala preimenovati Republiku Makedoniju u Sjevernu Makedoniju te da bi bilo pošteno od Europske Komisije pa Unije započeti pregovore s tom zemljom.

Također je dodao da je i Albanija napravila određene korake te da Zagreb od samoga početka podržava otvaranje pregovora s te dvije države.

"To smo ponovili i na margini opće skupštine UN-a", rekao je šef diplomacije i dodao da se u formatu kvadrilaterale sastao s ministrima Grčke, Bugarske i Rumunjske te su usvojili zajedničku deklaraciju u kojoj su snažno podržali otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedijom i Albanijom.

"Namjeravamo u tom formatu posjetiti i Skoplje i Tiranu", kazao je Grlić-Radman i podsjetio da je na posljetku, nakon kolebanja i njemački Bundestag dao zeleno svijetlo.

"Započinjanje pregovora će biti važna poruka za zemlje jugoistočne Europe (...) sve te države pripadaju europskoj obitelji i Hrvatska to snažno zagovara". kazao je ministar.

Oglasili se i francuski vlasnici potonulog tegljača

Francuska brodarska tvrtka Bourbon potvrdila je da su pronađena tijela još dvojice pomoraca s potonulog broda Bourbon Rhode i izvučena na francusku mornaričku fregatu Ventose.

"Podržavamo obitelji naših pomoraca i ostajemo mobilizirani kako bi bismo im pružili podršku u ovim teškim vremenima", kažu iz Bourbona.

Operacija potrage i spašavanja dio je posebnih mjera koje će se dodatno intenzivirati sljedećih dana, navodi tvrtka Bourbon.

Od početka operacija 26. rujna, mobilizirano je 10 plovila u području.

Dnevna preletanja izvodi zrakoplov Falcon 50 francuske mornarice uz potporu zrakoplova C 130 Hercules američke obalne straže.

Mornarička fregata je zajedno s helikopterom Panther ključni dio sustava i koordinacijske mreže u gotovo 40 područja potrage.

"Operacije potrage i spašavanja odvijaju se šesti dan zaredom, a pomorska mobilizacija je bez presedana. Želim izraziti zahvalnost svim timovima te volonterima", rekao je direktor Bourbona Gael Bodenes.

"U ime svih zaposlenika Bourbona izražavam najdublju sućut obiteljima preminulih pomoraca. Naše misli i molitve su uz obitelji naših pomoraca. Imat će našu najsnažniju podršku u ovim teškim vremenima", poručio je Bodenes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:22