NOVI GAZDA SPLITA

'IDEM NA PARADU I OTVORIT ĆU GAY CENTAR U SPLITU' Intervju s Ivom Baldasarom

 CROPIX

SPLIT - Nakon dramatičnog prebrojavanja glasova novi splitski gradonačelnik iduće četiri godine biti će - Ivo Bladasar. SDP-ov kandidat, u nikad neizvjesnijoj borbi za fotelju prvog čovjeka grada, pobjedio je Vjekoslava Ivaniševića, HDZ-ovu uzdanicu, i to za svega 600-tinjak glasova. Slatka pobjeda u triler završnici bila je i više nego dovoljna za euforično slavlje u stožeru SDP-a gdje se okupilo više stotina,a podršku Baldasaru dali su i potpredsjednik Vlade Branko Grčić te ministar uprave Arsen Bauk.

BALDASAR OSVOJIO SPLIT 'Mi smo pobijedili, ali nisu oni izgubili'; HDZ sumnja u pobjedu SDP-a i traži provjeru glasova!

U svom prvom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kao izravno izabrani gradonačelnik Ivo Baldasar osvrnuo se na niske udarce u kampanji, stanje u gradu Splitu, a najavio je i prve konkretne poteze na čelu grada poput sudjelovanja u skorašnjoj gay paradi, smanjenju broja zaposlenih u gradskoj upravi.

Što bi poručili svom protukandidatu i jeste li očekivali ovako neizvjesnu borbu do samog kraja?

- Pobjeda je pobjeda. Što se nas tiče sve je čisto, a ja čestitam i svojim protivnicima na ustrajnoj borbi i pozivam ih da stavimo ideologiju sa strane. Moramo što prije riješiti 20 tisuća nezaposlenih, moramo pomoći našim sugrađanima! Ispričavam se svim političkim protivnicima, a volio bih da i oni to učine. Dogovorio sam se s gospodinom Ivaniševićem da popijemo kavu na Rivi, da krenemo u rješavanje problema. Ovo je bila politička utakmica, ali ona je završena. Nismo se podijelili u dva tabora, njihova djeca su isto tako nezaposlena kao i naša. Neka znaju da smo mi pobijedili, ali i da oni ovim nisu izgubili.

Jeste li upoznati sa situacijom u gradu?

Bio sam gradski vijećnik i već sam radio u velikim firmama tako da se ne bojim ničega. Nadam se samo srdačnom dočeku u zgradi Banovine. Svi se moramo uhvatiti posla.

Koji su vam prvi potezi na čelu grada?

- Prvi korak će biti revizija, odnosno "clean start" - čisti početak. Nije tajna da ću napraviti reorganizaciju gradske uprave, to sam već i najavljivao, a cilj mi je i smanjiti broj zaposlenih u Banovini na jednu razumnu brojku. Naravno, sve to ćemo napraviti u skladu sa zakonima i nikakvih traumatičnih događaja neće biti.

Hoćete li dolaziti na radno mjesto?

- I subotom i nedjeljom ako treba.

Jedna od prvih zadaća bi vam mogao biti gay pride u Splitu 8. lipnja. Hoćete li podržati LGBT aktiviste?

Apsolutno. Ne samo da ću ih podržati već i dolazim na paradu ulicama grada, a do kraja mandata mi je cilj izgraditi i Centar za LGBT zajednicu. Uvijek ću biti na strani slabijih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:49