IN MY WAVE

IDEJA GODINE Zagrebački srednjoškolac (16): ‘Moja aplikacija pomaže da se sakrijete od svih’

16-godišnji školarac Ilija Perić osmislio In My Wave

Zagrebački srednjoškolac Ilija Perić osmislio je aplikaciju In My Wave i osvojio prvu nagradu u projektu Ideja godine. In My Wave jedinstvena je aplikacija koja služi za povezivanje korisnika temeljem njihove lokacije. Za razliku od mnogih sličnih aplikacija, ova korisniku nudi mogućnost da mjesto gdje se trenutačno nalazi ne bude vidljivo.

- Mnogi ne žele da se neprestano zna njihovo kretanje, pa sam zato odlučio svakome prepustiti mogućnost da svoju lokaciju sakrije. U aplikaciju se može logirati preko postojećih računa na, primjerice, Facebooku i Google+. Kada ste ulogirani, pogledate tko je u blizini vas i javite mu se za druženje - pojašnjava 16-godišnji Ilija.

Na ideju je došao jednog poslijepodneva, kada je s bratom Markom čekao autobus. Nazvali su roditelje da vide jesu li možda u blizini, da s njima idu kući. Tada su zaključili da bi bilo zgodno imati aplikaciju koja omogućuje da ustanovite koliko je netko blizu, a da ga ne morate nazvati. Ova će aplikacija mnogima olakšati čekanje - dovoljno će biti logirati se i pogledati tko je od prijatelja u blizini. Naravno, moguće je javiti se i prijateljima koji nisu objavili točnu lokaciju.

- Pokretanje i završno programiranje su skupi, ali ću patentirati In My Wave i aplikaciju izbaciti na tržište. Korisnicima će biti besplatna, a mi ćemo se financirati iz reklama.

One će biti ciljane: ako se s nekim dogovarate na određenome mjestu, aplikacija će prikazati reklame za kafiće u blizini tog mjesta i možda ponuditi neki popust ako s prijateljem tamo dođete u roku od pola sata - pojašnjava Ilija.

Kako je pobijedio u projektu Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha, srednjoškolac će svoj projekt predstaviti u Dublinu, u tamošnjem sjedištu tvrtke Google.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:11