LOKALNI IZBORI

I Puljak sazivao okupljanja ispred škola: ‘Htio sam saznati što muči stanovnike ovog grada...‘

Kako smo čuli od ravnatelja škola Lokve, Plokite, Kamen-Šine i Lučac Manuš, nije se najavio niti ih je kontaktirao oko dolaska
Ivica Puljak
 Duje Klarić/Cropix

Kako je pokazao slučaj HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Davora Filipovića, politička kampanja ispred škole nije niti primjerena, niti dobrodošla, kako hoćete. Svakako, politici nije mjesto u školi, a ni ispred nje.

Filipović je, kako su mediji već objavili, nenajavljeno posjetio Glazbeno učilište Elly Bašić u Zagrebu, pa je ravnateljica škole Filipovića i njegove suradnike zamolila da napuste prostor škole, a nakon toga je kontaktirala i policiju. Iako je on kazao kako je posjet učilištu najavljen ona je to negirala.

Je li Ivica Puljak, kandidat za splitskog gradonačelnika iz Centra također bio u kampanji proteklih tjedana kada je preko plakata najavljivao 'izlazak iz kvarta i razgovor s građanima'? U veljači je, stoji na plakatu, boravio ispred ulaza u školu Visoka, ispred crkve na Pujankama, na igralištu škole Lokve i Plokite, na ulazu u školu Lučac-Manuš i Blatine-Škrape, a prije nekoliko dana ispred škole na Kmanu, Kamenu, Šinama, te Slatinama. Kako smo uspjeli čuti od ravnatelja škola Lokve, Plokite, Kamen-Šine i Lučac Manuš, nije se najavio niti ih je kontaktirao oko dolaska pred škole.

image
Ivica Puljak
image
Ivica Puljak

- Nije nam se nitko javio vezano uz razgovore s građanima pred školom, niti je itko tražio dopuštenje za to. Moram naglasiti da odgojno-obrazovne ustanove imaju stroga pravila koja im nalažu epidemiološke mjere propisane od strane stožera i ministarstva, te nije dopušteno nikakvo zadržavanje ispred škola, kao i ulazak u školu osim zaposlenicima i učenicima. Uostalom, smatram kako se takve aktivnosti ne bi smjele odvijati ispred ustanova u kojima borave djeca - veli nam Marita Guć iz OŠ Lučac-Manuš.

Ni u školi Kamen-Šine nisu dobili ni pismeni ni usmeni upit oko ikakvih aktivnosti u krugu škole.

- Pa ni roditelji ne mogu ući u školu zbog aktualnih mjera. Ako imamo kakav problem razgovaramo na klupi ispred škole. No, svako zadržavanje u krugu škole nije poželjno osobama koje nemaju veze s našom školom - kaže ravnatelj Bože Ujević.

Pitali smo Ivicu Puljka je li bila riječ o kampanji, što je on odlučno demantirao.

- Kao potencijalni kandidat za gradonačelnika, namjera mi je bila detektirati probleme koje imaju stanovnici splitskih kvartova, nipošto politička kampanja. Htio sam saznati što ih muči kao stanovnike ovog grada, s kojim problemima se susreću u svojim ulicama, a kao polazno mjesto za obilazak kvartova odabrao sam svima poznate lokacije poput blizina škola, crkava, igrališta, odnosno javna mjesta koja svi poznaju. I kao profesor sam godinama obilazio škole, držeći predavanja i nikad nisam to radio u funkciji promoviranja političkih ideja, pa ni sad. Na nama, potencijalnim kandidatima je da omogućimo građanima bolje standarde življenja u gradu, a probleme možemo saznati samo dolaskom na teren - kazao nam je Puljak koji je proteklih tjedana obišao sva 34 kotara i mjesna odbora u gradu Splitu. Kaže kako ga najviše pogađa nebriga oko škola.

- Primjerice, oko škole Kamen-Šine nalazi se nelegalni deponij smeća koji je tu nastao i narastao u par dana, a ispred škole se nalaze ružne barake s azbestnim krovovima. Sve ovo sam prijavio komunalnoj službi, oni će izgleda brzo reagirati, ali mi je i dalje neshvatljivo da se ove stvari mogu vidjeti u 21. stoljeću.

Prvi dan mog mandata krenut ćemo u postupak micanja azbestnih ploča, a vjerujem da će ovaj deponij do tada biti očišćen i da ovakvih scena neće više biti u našem gradu - poručio je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 12:03