NEMA KRAJA NEVOLJAMA

I Njemačka usporava pregovore s EU zbog korupcije

Njemačka traži strogi nadzor ispunjavanja kriterija za zatvaranje poglavlja o pravosuđu

BRUXELLES - Dok se nastavlja bitka za pridobivanje pristanka Nizozemske za otvaranje poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, u hrvatskim pristupnim pregovorima namnožili su se i drugi razlozi zbog kojih ih Hrvatska neće moći okončati ove godine.

Jutarnji list i prije je pisao da je 2010. izgubljena za zaključenje pregovora, a danas je to u Bruxellesu rekao i stalni predstavnik Belgije pri EU Jean de Ruyt, čija zemlja za dva tjedna preuzima predsjedanje Unijom.

On je ipak predvidio da bi se do kraja belgijskog predsjedanja mogao utvrditi datum mogućeg potpisivanja Pristupnog ugovora Hrvatske u EU. Prema dinamici kojom pregovara, Hrvatska postaje država s najduljim pregovorima. Čak ni pesimisti nisu predviđali da Hrvatska 2010. neće niti zaključiti pregovore, što znači da bi godina članstva bila tek 2013. Hrvatska pregovara već pet godina , a druge su zemlje pregovarale dvije do tri godine.

Za što smo sami krivi

Pokušaji relativiziranja problema korupcije i stalno nepovjerenje u odnosima s uredom glavnog tužitelja Haaškog suda, nedostatak hrabrosti za rješenje spora sa Slovenijom i stalno odgađanje restrukturiranja brodogradilišta svakako su razlozi odugovlačenja pregovora za koje je Hrvatska sama odgovorna. To nam govore brojni diplomati država EU. No, možda je još važniji razlog tako dugog pregovaranja i promjena okolnosti unutar EU, na što Hrvatska nije mogla utjecati.

Odgoda otvaranja pregovora od šest mjeseci tijekom kojih je odbijen europski ustav u Nizozemskoj i Francuskoj, početak pregovora istog dana kada ih je započela i Turska, ulazak nespremnih kandidata Bugarske i Rumunjske te problemi s Grčkom najviše su pridonijeli promjeni raspoloženja oko proširenja u EU.

Najmanje dva izvještaja

- Prije je tijekom pregovora o proširenju EU tražio razloge za ubrzavanje procesa. Sada je obrnuto i EU kao da stalno traži razloge za usporavanje. A kada tražite razloge, onda ih i nađete - izjavio je za Jutarnji list jedan europski diplomat. Velik je problem za buduće proširenje i to što je Njemačka na čelu skupine zemalja EU koje inzistiraju na “sporom, strogom i pažljivom” procesu proširenja. Tako je Njemačka, koja je prije bila najveći zagovornik proširenja, sada najveći skeptik. Iako nije postavila nikakve prepreke Hrvatskoj, već se dvije godine ne zauzima za Hrvatsku.

Prema diplomatskim izvorima u EU, Njemačka je uz potporu nekih drugih članica predložila da se nakon otvaranja poglavlja o pravosuđu od Europske komisije traži da svaka četiri mjeseca podnosi izvješća o ispunjavanju uvjeta za zatvaranje tog poglavlja. Države koje se zalažu za što brže okončanje pregovora smatraju da bi to moglo opet odgoditi zaključenje pregovora jer bi se čekalo najmanje dva takva izvještaja, što bi u najboljem slučaju značilo da bi Hrvatska poglavlje o pravosuđu, ako ga otvori sada u lipnju, mogla zatvoriti tek u veljači ili ožujku 2011.

Neke druge zemlje članice traže da to bude u kraćim intervalima. Navodno je Komisija izrazila spremnost da zemljama članicama podnosi usmena izvješća o tome, ali neke države inzistiraju na pisanim izvješćima. Ako Hrvatska sada otvori poglavlje o pravosuđu, onda će već u godišnjem izvješću o napretku, dakle početkom studenoga, biti jasnije u kojem se smjeru i kojom dinamikom odvija ispunjavanje uvjeta za zatvaranje toga ključnog poglavlja.

Njemačka je glavna zagovornica najstrožih uvjeta u tom poglavlju kako se ne bi ponovilo iskustvo poput onog s Bugarskom ili Rumunjskom. To se prije svega odnosi na slučajeve korupcije na visokoj razini i jasno je da EU neće pristati zaključiti poglavlje prije okončanja sudskih procesa koji su započeti u Hrvatskoj.

Principijelan stav

Naši sugovornici u Bruxellesu kažu da “Njemačka nema bilateralnih razloga za odugovlačenje i da se radi o principijelnom stavu“. - To je upozorenje Srbiji i svima drugima koji će ubuduće pregovarati. Zato Njemačka, ali i neke druge države EU žele imati Hrvatsku kao potpuno pozitivan primjer. Zato je vladajuća stranka u Njemačkoj, CDU, i zauzela stav da nakon Hrvatske u sljedećih nekoliko godina niti jedna druga država regije neće moći u EU. Neće Njemačka zaustaviti proces, ali će taj proces, ako traje kao u slučaju Hrvatske, trajati do 2020. - kaže sugovornik iz jedne države EU.





Za zadnji dan zakazana Pristupna konferencija s Hrvatskom

Početkom godine španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos u Bruxellesu je izjavio da će “Hrvatska tijekom španjolskog predsjedništva zatvoriti sva poglavlja u pregovorima”. Ne samo da taj cilj nije ispunjen nego Hrvatska nije sigurna niti da će otvoriti sva preostala poglavlja tijekom španjolskog predsjedanja. Španjolska je stoga upravo za zadnji dan svog predsjedanja zakazala Pristupnu konferenciju s Hrvatskom kako bi se eventualno sve pripremilo za otvaranje triju još neotvorenih poglavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:00