TRAJE POTRAGA

I dalje traže preživjele u Donjoj Jablanici, dijete čudesno spašeno: ‘Našli smo ga ispod ploče od dvije tone‘

‘Zajedno s mještanima i svima koji su bili prisutni uspjeli smo dijete izvući živo i transportirati ga do prve medicinske ustanove‘

Potraga za unesrećenima u Donjoj Jablanici

 Elvis Barukcic/Afp

U Donjoj Jablanici nastavlja se potraga za preživjelima, a uvjeti su danas nešto bolji jer je prestala kiša.

Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite, kaže da su na terenu i spasioci sa psima i pripadnici HUSAR tima iz Hrvatske. Radi se o prvom timu koji je u Jablanici angažiran posredstvom međunarodnog mehanizma koordinacije civilne zaštite i Ministarstva sigurnosti BiH, piše Dnevni Avaz.

- Sada na terenu rade tri licencirana psa za traženje mrtvih osoba. Uspjeli su detektirati žrtve. Na tri mjesta pas je dao signal i čekamo da se stvore uvjeti jer je jako teško prići tim mjestima, da se sa strojevima i spasiocima pokušamo probiti do potencijalnih tijela žrtava - kazao je Spahović.

Opisao je i događaj koji će mu zauvijek ostati u pamćenju, a to je uspješno spašavanje djeteta.

- Ono što će čitav život ostati u mom sjećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave zasigurno je pronalazak malog djeteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dvije tone. Zajedno s mještanima i svima koji su tu bili prisutni uspjeli smo dijete izvući živo i transportirati ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio informaciju da je dijete zdravo i da je osigurano sve što mu treba - rekao je Spahović.

Cijela regija povezala se solidarnošću, humanošću i željom da se pomogne preživjelima u katastrofi u Jablanici. Spahović svima zahvaljuje, ali napominje da spasiocima trenutno pomoć nije potrebna u ljudstvu, već u mehanizaciji.

- Ne trebamo pomoć u ljudima, trebamo pomoć u kamionima, bagerima, svemu drugom što će nam koristiti na terenu kako bismo mogli početi otklanjati teške posljedice ove katastrofe. Onog momenta kada dođemo u situaciju da krenemo raščišćavati objekte i sve drugo što imamo ovdje tada ćemo putem medija i društvenih mreža apelirati da nam se pomogne u ljudstvu. Do tada molim sve za strpljenje, pogotovo da ne kreću samoinicijativno na put, jer tako prave problem i nama, i policiji, i svima ostalima - poručuje Spahović za Dnevni Avaz.

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje novčane pomoći za stanovništvo u Bosni i Hercegovini pogođeno katastrofalnim poplavama.

Svi oni koji mogu i žele pomoći, mogu to učiniti na sljedeće načine:

1. pozivom na donatorski telefon 060 90 11 (cijena poziva je 0,83 eura i u taj iznos uključen je PDV, kao i naknade teleoperaterima. (Operator humanitarnog telefona: Moj telekom d.o.o., tel. 01-3659-058)

2. uplatom na žiro račun otvoren u Erste&steiermärkische bank d.d.:

IBAN: HR0524020061500137627
MODEL: 00

POZIV NA BROJ ZA APEL: 754
SWIFT CODE (UKOLIKO JE POTREBNO ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA): ESBCHR22

OPIS: Apel za pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine stradalom u poplavama

3. Uplatom putem mobilnih aplikacija za plaćanje koristeći barkod.

4. Uplatom putem Keks Pay aplikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:18