REPORTERI JUTARNJEG U BiH > PROČITAJTE CIJELO OPROŠTAJNO PISMO

I dalje traje potraga za odbjeglim vozačem. Policija ga već satima drži u okruženju kod Srpca!

'Posljednji put sam ga vidjela prije nekoliko godina kada sam bila u posjeti kod njega u Hrvatskoj. Od tada ga nisam ni vidjela ni čula, a nije ni dolazio kod nas'
 MUP RS

Prema posljednjim informacijama s terena, policija Republike Srpske drži u okruženju odbjeglog vozača Dragana Paravinju.

U međuvremenu, doznalo se što je točno Paravinja napisao u oproštajnom pismu. PROČITAJTE!

"(Novac je Milijanin) Rado, Molim te da mi oprostiš što sam ovo učinio u tvojoj kući, ali jednostavno ne mogu više. Bežim od '96. godine i nemam više snage. Molim te prenesi mojima da ih sve volim i da jedino zbog njih žalim što ne može drugačije. Ovim papcima napolju bih zbrisao bez problema, ali nemam više volje da se borim i unazađujem sve oko sebe.

Ja nisam ubio tu curu, niti bilo što drugo učinio i pobegao sam iz nje jer sam mislio da me hoće izručiti Srbiji gde ne smem jer znam šta su učinili na Ovčari i Slavoniji. Znam i šta su učinili svima koji su znali. Znam i ‘ko je meni sve ovo učinio.

Reci, Rado, mojima da ona priča s TV-a nema veze sa mnom, daleko sam iznad te priče. Odlučio sam ovako, jer želim sve završiti i nek’ sa mnom umru i sve slike koje sam video. Mojima prenesi da nisam otkucao ništa što sam znao s ratišta i nema razloga da strahuju. Ujacima se izvini i zahvali što su hteli pomoći i nek’ znaju da ih nisam lagao i da sam večeras saznao za sve ovo.

Sve vas mnogo volim i molim vas da me ne sahranite u Pazovi, jer tamo nikad nisam pripadao. Znajte da mi ruke nisu krvave i da nikad nisam obrukao ni Vidoviće, ni Paravinje. Klincima reci da verujem u njih, a Milijani da je bila i ostala moj život i smisao do kraja.

Pozdrav svima, izljubi mi klince, ćaća i mater nek’ oproste, a Milijani reci da je čekam na nekom boljem mestu. Dragan

Novinarima samo reci da ja to nisam učinio i da je (nečitko)... O ovoj curi ne znam ništa, ali sam znao da će je povezati sa mnom i znao sam da me prate već dugo. Ako je pronađena u Bilišanima, neka traže crni Mercedes BG tablica (okonja)".

16:54 - Novinari Jutarnjeg s terena javljaju da su psi tragači koji su stigli iz Hrvatske počeli potragu u kući u kojoj je nađena oproštajna poruka Dragana Paravinje. U isto vrijeme, kriminalistička policija odvela je još nekoliko stanovnika Donjih Srđevića s kojima će vjerojatno obaviti obavještajni razgovor.

16:30 - Zamjenik ravnatelja hrvatske policije Milijan Brkić rekao je da je pronalazak Antonije Bilić prioritet hrvatske policije. Kaže da se Paravinja u ovom trenutku ne može tretirati kao osumnjičenik zbog nestanka djevojke, ali postoji splet indicija prema kojima ga se može povezati s tim slučajem, odnosno on ima određena saznanja o nestanku Antonije.

- Tijekom dana za njim će biti raspisana i međunarodna tjeralica - rekao je Brkić. Osim predstavnika hrvatske policije, u BiH su stigli i psi tragači iz Hrvatske koji bi trebali pomoći u potrazi za Draganom Paravinjom.

Gojko Vasić, direktor policije Republike Srpske napomenuo je da je paravinja u BiH najvjerojatnije ušao ilegalno. - Potraga i dalje traje, i nadam se da će brzo završiti - rekao je Vasić. Rekao je i da je ime mjesta Zalužani, koje Paravinja spominje u svojoj poruci, krivo preneseno, te da nije riječ o tom mjestu. No, pravo ime mjesta nije mogao otkriti u interesu istrage, ali je rekao da su u 'tom smjeru već poduzete određene radnje'.

Nagađa se da je mjesto na koje upućuje trag iz poruke nisu Zalužani, nego možda ipak Donji Bilišani u zadarskom zaleđu, gdje je policija već tražila nestalu Antoniju Bilić i odbjeglog vozača.

16:15 - Supruga odbjeglog vozača potvrdila je da je poruka koja je nađena u kući u Donjim Srđevićima napisana njegovim rukopisom. Kako nam javljaju naši novinari s terena, policija Republike Srpske je nakon opsežne potrage na terenu objavila kako vjeruje da je Paravinja još živ, iako je u poruci nagovijestio mogućnost samoubojstva.

16:10 - Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno Milijanom Brkićem, zamjenikom glavnog ravnatelja hrvatske policije, stiglo je u Donje Srđeviće kako bi se upoznalo sa svim detaljima oko potrage za Draganom Paravinjom. Izvjestitelji Jutarnjeg javljaju da su predstavnici hrvatske policije ušli u kuću Paravinjinog ujaka Jakova Vidovića, kojeg je policija Republike Srpske istodobno odvezla u autu, vjerojatno na još jedan razgovor.

15:55 - Kako nam javljaju naši reporteri iz Donjih Srđevića, Dragan Paravinja u obiteljskoj kući svoje rođakinje na ormariću u toaletu drvenom je olovkom ispisao oproštajno pismo.

Jutarnji list doznao je sadržaj njegove poruke.

U pismu se Paravinja ispričava svojoj rođakinji zbog svega što joj je učinio u njezinoj kući (priuštio joj neugodnosti, uništio joj kabele, za koje se vjeruje da će mu pomoći počiniti samoubojstvo). Kao razloge za svoje postupke navodi činjenicu da više ne može izdržati.

- U bijegu sam od 1996. i više ne mogu ovako. Ne mogu ovo raditi zbog svoje obitelji i reci im da mi je žao - stoji otprilike u Paravinjinoj poruci.

Paravinja također navodi da 'nije ubio tu djevojku' i pritom najvjerojatnije ostavlja trag policiji tvrdeći:

- Pronađete li djevojku u Zalužanima potražite crni Mercedes beogradskih registarskih oznaka - napisao je Paravinja, nazivajući ga 'okonja', pri čemu je vjerojatno mislio na auto s okruglim svjetlima.

U poruci se još navodi da se planirao predati policiji, ali da to nije mogao učiniti. Kao razloge koje u poruci navodi prilično nejasno, nabraja situacije u Slavoniji, Republici Srpskoj i na Ovčari.

15:14 - Na područje mjesta Donji Srđevići uskoro stiže pojačanje u vidu policijskih pasa tragača. Očekuje se dolazak hrvatskog izaslanstva na čelu s Milijanom Brkićem, zamjenikom glavnog ravnatelja hrvatske policije.

14:33 - Kako saznaju Nezavisne novine, Dragan Paravinja sa sobom je iz Zagreba ponio ronilačko odijelo! Kad su ga upitali što će mu, Paravinja je kratko odgovorio "Trebat će mi!"

13:45 - Reporteri Jutarnjeg javljaju iz Donjih Srđevića kako petnaestak pripadnika krim policije pretražuje područje u blizini kuće u kojoj je pronađeno oproštajna poruka. Detaljno pregledavaju sve obližnje kuće i štale.

Cijela akcija odvija se na samo par metara od položaja novinarskih ekipa.

13:23 Policija se nije službeno očitovala o sadržaju poruke, no neslužbeno se doznaje da se Dragan Paravinja u poruci ograđuje od nestanka Antonije Bilić, no navodno je ostavio trag policiji.

U poruci navodno stoji: "Ukoliko pronađete Antoniju Bilić u mjestu Zalužani pokraj Banja Luke potražite crni Mercedes beogradskih registracijskih oznaka.

12:43 U oproštajnoj poruci Dragan Paravinja navodno spominje i Antoniju Bilić. Naši reporteri neslužbeno doznaju da je napisao i da nema ništa s nestankom 17-godišnje Drnišanke. Navodno je poručio da ne želi naštetiti svojoj obitelji te da želi sve završiti jer "njegov život nema smisla".

12:20 Supruga odbjeglog vozača Milijana Paravinja dovedena je iz pritvora u Donje Srđeviće kako bi će identificirala rukopis te potvrdila je li doista riječ o oproštajnom pismu vozača kojeg se dovodi u vezu s nestankom Antonije Bilić. Nakon toga bit će vraćena u pritvor.

12:13 Policija je upala u kuću u Donjim Srđevićima, udaljenu 300 metara od kuće ujaka Dragana Paravinje, gdje je pronađena oproštajna poruka na latinici napisana olovkom unutar drvenog ormarića u kupaonici, u kojoj piše da će počiniti samoubojstvo, javljaju novinari Jutarnjeg koji izvještavaju s područja općine Srbac.

Poruku je u ormariću u kupaonici pronašla kćer susjede koja je došla u posjet. Vidjela je da na grijalici nedostaje električni kabel te je uz poruku u ormariću našla i novac te pozvala policiju.

Policija je izvijestila kako se iz pisma može zaključiti kako je Dragan Paravinja sinoć gledao vijesti na televiziji. Navodno je napisao kako samoubojstvom želi spasiti sebe i svoju obitelj.

Kuća se nalazi pokraj šikare i kukuruzišta, a u kući je s jednog električnog uređaja iščupan kabel.

U kući živi Rada Vidović, koja je u toaletu pronašla oproštajno pismo. Ona tvrdi da ga nije skrivala. Zasad se ne zna je li u rodbinskoj vezi s odbjeglim Paravinjom. Podsjetimo, njegov ujak također se preziva Vidović.

Policija je i ranije pretražila tu kuću, no pismo je pronađeno tek sada.

11:05 - "Traganje za bjeguncem Draganom Paravinjom trajala je sinoć do 2 sata u noći, a nastavilo se danas u ranim jutarnjim satima. Dragan Paravinja još uvijek nije lociran", rekao je ministar MUP-a RS Stanislav Čađo.

Ispitani su svi mještani Donjih Srđevića, a kako kaže ministar Čađo vrlo su kooperativni.

"Pretpostavili se da je bilo tko od mještana bio u kontaktu s bjeguncem bit će saslušan. Još jučer je razrađen čitavi plan akcije. U potragu su uključeni policajci četiri policijske postaje, psi tragači, lovačka društva i helikopter koji se služi naprednim tehnikama poput termovizijskih kamera.", kaže ministar Čađo.

Policija pretpostavlja koje je uže područje na kojem se Paravinja kreće i nadaju se da će ga vrlo brzo uhvatiti.

Trenutno je u tijeku detaljna pretraga terena na području četiri općine - Srpca, Dervente, Laktaša i Gradiške.

Ministar Čađo izvjavio je da je Dragan ujakovu kuću napustio u žurbi, te da nije sa sobom ponio mobitel, niti bilo što drugo što bi mu moglo pomoći tijekom bijega. Čađo je potvrdio da je u Republiku Srpsku, u sjedište MUP-a RS u Banjaluci, stigao zamjenik direktora hrvatske policije Milijan Brkić.

Draganova supruga Milijana još uvijek se nalazi u pritvoru u policijskoj postaji u Srpcu. Danas u 16 sati bit će odlučeno hoće li biti puštena na slobodu ili zadržana u pritvoru.

10:35 - U Donje Srđeviće helikopterom je sletio ministar MUP-a Republike Srpske Stanislav Čađo, te najavio da će uskoro dati izjavu za medije.

10:28 - Osumnjičeni Dragan Paravinja u utorak je sa suprugom Milijanom stigao u posjet ujaku Jakovu Vidoviću u Donje Srđeviće.

"Dragan je u Donje Srđeviće došao nakon 12 godina i iznenadio me jer se dugo nismo vidjeli. On i supruga su htjeli otići u srijedu navečer, ali zadržao sam ih. U četvrtak ujutro smo ustali i pili kavu. Oko 10 ujutro ugledao sam policijski auto koji se kretao prema kući. Mislio sam da su to policajci, moji prijatelji, koje sam očekivao radi dogovora oko izgradnje lovačke čeke. No kad sam krenuo prema automobilu shvatio sam da to nisu oni, to su bili drugi policajci. U tom trenutku Dragan je ustao i krenuo prema kući. Policajci su me pitali za Dragana i rekli da čekaju nalog za pretres kuće. No Dragana više nije bilo, otišao je iza kuće i nestao" - rekao nam je ujak Jakov.

Jakov Vidović, njegova supruga Rada i Draganova supruga Milijana jučer su odvedeni u policijsku postaju na razgovor. Vidovići su pušteni iz policije, a Draganova supruga je zadržana.

"Ne mogu vjerovati da bi on nešto takvo učinio djevojci. Nisam znao za tjeralice iz Srbije i BiH, ali da sam znao - odmah bi ga prijavio.", kaže Draganov ujak Jakov.

10:00 - Ekipa Jutarnjeg posjetila je mjesto Donji Srđevići u Republici Srpskoj, mjesto gdje živi ujak osumnjičenog Dragana Paravinje Jakov Vidović. Vidović je bio na informativnom razgovoru u tamošnjoj policijskoj postaji, nakon čega se vratio kući u društvu svog sina Želimira.

Ekipa Jutarnjeg bila je u neposrednoj blizini kuće Draganovog ujaka, u trenutku kad su reagirali policajci u 4 automobila, te ih udaljili na 300 metara od kuće. Prema saznanjima, u Donjim Srđevićima se očekuje dolazak visokih dužnosnika MUP Republike Srpske, ali i izaslanstvo iz Hrvatske, no još uvijek nije poznata informacija o kome se radi.

Cijelo vrijeme iznad brda Motajica kruži policijski helikopter s termalnom kamerom. I dalje traje intenzivna policijska potraga za osumnjičenim Draganom Paravinjom.



View Potraga za Draganom Paravinjom in a larger map

U potjeru za odbjeglim vozačem Draganom Paravinjom, kojeg se povezuje s nestankom Drnišanke Antonije Bilić, koja traje od jučer poslijepodne na području Srpca u Bosni i Hercegovini, uključene su jake snage MUP-a Republike Srpske, helikopter i psi tragači, a nadziru se putevi i granični prelazi u ovoj regiji. Akciji će se priključiti i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS.

Nakon što je jučer ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo potvrdio da je policija uhitila suprugu Dragana Paravinje i njegovog ujaka, reporteri srpskog Blica posjetili su obitelj osumnjičenog vozača kamiona. U obiteljskoj kući u Ulici Petra Kočića u Novoj Pazovi u Vojvodini živi Draganov otac, majka, žena i njegova dva sina.

Specijalci i lovci nastavljaju potragu za odbjeglim vozačem. Iz šume se čula i pucnjava!

Prema tvrdnjama Draganove majke, Ružice Paravinje, on se o Novoj Pazovi nije pojavio godinama.

- Čula sam što se dogodilo, ali moj Dragan to nije uradio. Sve su to laži i podmetanja. Posljednji put sam ga vidjela prije nekoliko godina kada sam bila u posjeti kod njega u Hrvatskoj. Od tada ga nisam ni vidjela ni čula, a nije ni dolazio kod nas. Ne želim više pričati o tome i molim vas da odete - rekla je, plačući, Ružica. Iako su sinovi osumnjičenog vozača kamiona željeli reći nešto više o svom ocu, Ružica to nije dozvolila, piše Blic .

Susjedi potvrđuju da Dragana nisu vidjeli godinama, a da i njegova obitelj živi povučeno.

- Nikad ništa loše nisam čula za njih. Njegov otac je također vozač kamiona i vozi po Hrvatskoj i Europi - izjavila je Miomirka Radetić, prva susjeda, za Blic .

Podsjetimo, pripadnici Policijske stanice u Srpcu u Republici Srpskoj saznali su da se Paravinja nalazi na teritoriju mjesta Donji Srđevići, od kad je krenula opširna policijska akcija s ciljem njegovog hvatanja, no zasada još uvijek bezuspješno. Na teren su poslani psi tragači, a policija tvrdi da je Paravinja pobjegao prema obroncima planine Motajice gdje potragu otežava šumovit i nepristupačan teren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:42