USPJEŠNO POSLOVANJE

Hypo u Hrvatskoj, unatoč aferi, u plusu 147 milijuna kuna

Na gubitke cijele Hypo grupe veliki utjecaj ima istraga koja provjerava sve njihovo poslovanje
 Tomislav Čizmić Marojić

ZAGREB - Hypo banka u Hrvatskoj u prvom je ovogodišnjem polugodištu poslovala s dobiti od 147 milijuna kuna, što je neznatno manje od dobiti ostvarene na kraju prošle godine, koja je iznosila nešto više od 151 milijun kuna. Pokazuju to podaci o poslovanju banke u prvoj polovici 2010. godine, koje je jučer objavila Uprava Hypo banke.

‘Loši zajmovi’

Dok hrvatska podružnica Hypo banke i dalje ostvaruje dobit, matična Hypo grupa iz Klagenfurta proteklih se mjeseci našla u središtu europske pozornosti zbog velikih gubitaka koje je pretrpjela u krizi. Grupa se nalazi pod povećalom austrijskih istražitelja zbog sumnjivih poslova, uglavnom na Balkanu. Sve se to odrazilo i na poslovni rezultat Hypo grupe, koja je u prvih šest mjeseci ove godine povećala neto gubitak na 499 mlijuna eura.

To je čak trostruko više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je minus u poslovanju Hypo grupe iznosio oko 162 milijuna eura. Glavni razlog povećanja gubitka su rezervacije za “loše zajmove”, koji su se nerijetko odobravali po političkim kriterijima.

Kada je riječ o rezultatima hrvatske Hypo banke, njena je ukupna aktiva (imovina) u prvih šest ovogodišnjih mjeseci porasla 0,4 posto u odnosu na kraj prošle godine, te je iznosila 38,9 milijardi kuna. Rast je zabilježila i kreditna aktivnost banke, pa su krediti, ne računajući kredite financijskim institucijama, porasli za 3,6 posto, dosegavši iznos od 28,2 milijarde kuna.

Povećale su se i obveze banke, koje su potkraj lipnja iznosile nešto manje od 32,6 milijardi kuna. Značajan rast ostvarili su depoziti (štedni ulozi), koji su potkraj lipnja iznosili nešto manje od 25,5 milijardi kuna ili 4,4 posto više nego krajem 2009.

Dobit prije oporezivanja u prvom je ovogodišnjem polugodištu iznosila 184,8 milijuna kuna. To je za oko 15 milijuna kuna manje nego na kraju prošle godine. U Hypu tvrde da su zadovoljni rezultatima poslovanja u Hrvatskoj, te da su, unatoč krizi, ostvarili dobre prihode od kamata i nekamatnih prihoda, kao i dobre rezultate u poslovanju s malim i srednjim poduzećima.

Dobit bankara

Pozitivni rezultati poslovanja Hypo banke u prvih šest mjeseci u skladu su s trendovima u bankarskoj industriji u Hrvatskoj, koja je u istom razdoblju, prema podacima HNB-a, ostvarila dobit od 2,2 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 10:23