POSRNULA BANKA

Hypo Hrvatsku kupuje snažna strana banka?

Veliki gubitak koji će imati banka posljedica je i mahnitog širenja na jug i istok Europe

ZAGREB - Hypo Alpe Adria banka u Hrvatskoj mogla bi među prvim bankama kćerima austrijske Hypo Group Alpe Adria dobiti novog vlasnika! I to ne zato što je najlošija i problematična, nego upravo suprotno - posluje bolje nego matična kuća, pa će je biti lako prodati.

Pročulo se to danas u hrvatskim bankarskim krugovima nakon objave austrijskog ministra financija Josefa Proella da austrijska država preuzima posrnulu korušku banku.

Vijest je ministar pustio u javnost nakon maratonske 17-satne sjednice i pola sata prije otvaranja bankovnih šaltera da bi smirio eventualnu paniku koja je prijetila ozbiljnim odljevom depozita. Da bi smirile zabrinute štediše koji bi mogli tražiti svoj novac, austrijske su se banke dogovorile i o 500 milijuna eura sindiciranog kredita Hypu kako se ne bi dogodilo da ne može ispuniti nečiji zahtjev.

Cijena državnog preuzimanja banke još nije jasna, a prema prvim informacijama, koštat će oko 700 milijuna eura - 450 milijuna eura za dokapitalizaciju i 227 milijuna eura od pokrajine Koruške za likvidnost. Ukupno je cijena spašavanja Hypo Group Alpe Adria oko 5 milijardi eura: 1,5 milijardi za dokapitalizaciju i 3,4 milijarde za likvidnost.

Pametniji od Riječke banke

Međutim, austrijska je država ovaj posao izvela pametnije nego svojedobno kad je Hrvatska spašavala Riječku banku.

BLB, Bavarska pokrajinska banka, kao najveći dioničar Hypa sa 67 posto udjela, htjela se i ovoga puta, po uzoru na Riječki slučaj, izvući prodajom posrnule banke državi za jedan euro. No, austrijske vlasti na to nisu pristale, pa BLB mora za dokapitalizaciju dati 825 milijuna eura i 3 milijarde eura za likvidnost, kroz otpis gubitaka. Nakon toga, Austrija preuzima vlasništvo u Hypu.

Mahnito širenje

Austrijski mediji tvrde da je Hypo grupa u problemima, koji će joj ove godine donijeti oko 1,45 milijardi eura gubitka, zbog svog mahnitog širenja na jug i istok Europe.

Sada, u krizi, korušku centralu najviše su koštali loši krediti u Hrvatskoj, Ukrajini i Bugarskoj, pišu austrijski mediji. Međutim, kad je riječ o Hrvatskoj, potencijalni loši krediti dobro su pokriveni kapitalom banke. Naime, bankari kažu da je guverner HNB-a Željko Rohatinski inzistirao da HAAB svoju adekvatnost kapitala podigne na 21 posto, dvostruko više od zakonskog minimuma.

Hrvatski Hypo u prvih je 9 mjeseci 2009. ostvario 207,4 milijuna kuna dobiti, a temeljni mu je kapital veći od 8 milijardi kuna, izjavio je predsjednik Hypove uprave u Hrvatskoj Markus Frestl. Iz HNB-a su danas poručili da “promjena krajnjeg vlasnika Hypo-Alpe-Adria-Bank Zagreb ne ugrožava stabilnost bankovnog sustava u Hrvatskoj i te banke, kao ni sigurnost štediša i drugih deponenata”. HNB kaže da podržava odluku Austrije o preuzimanju centrale te da to može biti od koristi i za Hypove banke kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 00:05